Пропустити навігацію

Інструкція по поданню заяви на автоматичне призначення пенсії за допомогою вебпорталу Пенсійного фонду України

Відповідно до Указу Президента «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави» від 08.11.2019 №837/2019 Пенсійним фондом України запроваджено механізм автоматичного, без звернення особи, призначення пенсій за віком при досягнення пенсійного віку.

Послуга подання анкети для автоматичного призначення пенсії за віком надає можливість застрахованій особі подати документи для призначення пенсії через особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

Однією з особливостей цієї послуги є те, що подати зазначену анкету можна не тільки із набуттям пенсійного віку, а й у будь-який час, без необхідності особистого звернення до територіальних органів Фонду, із можливістю додати необхідні або додаткові документи.

Надаємо покрокову інструкцію по використанню цієї послуги:

    1.   Зайти до Особистого кабінету на вебпорталі Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua) за допомогою кваліфікованого електронного підпису.1 22 - Інструкція по поданню заяви на автоматичне призначення пенсії за допомогою вебпорталу Пенсійного фонду України
    2.   У розділі “Щодо пенсійного забезпечення” перейти до пункту “Анкета надання інформації для автопризначення пенсії за віком”. Для ознайомлення надається повідомлення про послугу та кроки, які необхідно виконати перед формуванням анкети-заяви на автопризначення пенсії.2 9 - Інструкція по поданню заяви на автоматичне призначення пенсії за допомогою вебпорталу Пенсійного фонду України3 7 - Інструкція по поданню заяви на автоматичне призначення пенсії за допомогою вебпорталу Пенсійного фонду України
    3.  Заповнити “Анкету надання інформації для автопризначення пенсії за віком”. Деякі поля анкети заповнюються автоматично за даними особи наявними на порталі, а деяку інформацію необхідно додати в ручному режимі.4 4 - Інструкція по поданню заяви на автоматичне призначення пенсії за допомогою вебпорталу Пенсійного фонду України4. Після формування анкети, необхідно долучити файли сканованих документів, що підтверджують набутий трудовий стаж та ідентифікують особ.5 3 - Інструкція по поданню заяви на автоматичне призначення пенсії за допомогою вебпорталу Пенсійного фонду України5.  Перевірити інформацію, внесену до анкети, та натиснути “Підписати та відправити в ПФУ”.6 1 1024x464 - Інструкція по поданню заяви на автоматичне призначення пенсії за допомогою вебпорталу Пенсійного фонду УкраїниПідтвердженням того, що людина виявила бажання подати документи для призначення пенсії в автоматичному режимі, є згода на обробку персональних даних, яка надається перед відправленням документів в обробку. Документи, які надаються для призначення пенсії при опрацюванні звернення «Автоматичне призначення пенсії» буде оцифровано та атрибутовано спеціалістами Фонду. На їх підставі буде сформовано електронну пенсійну справу, складові якої стануть доступні для перегляду у відповідному розділі на вебпорталі «Моя пенсія» особам, які набули статусу пенсіонерів. 

      Наводимо корисні посилання про сервіси вебпорталу для громадян:

      Про те, як записатися на прийом до органу Пенсійного фонду онлайн, можна ознайомитися за посиланням: https://www.pfu.gov.ua/lg/351755-yak-zapysatysya-na-pryjom-do-organu-pensijnogo-fonduonlajn/

       Про використання сервісу «Пенсійний калькулятор» вебпорталу Пенсійного фонду України можна дізнатися у статті https://www.pfu.gov.ua/lg/351759-servis-pensijnyj-kalkulyator-vebportalu-pensijnogo-fonduukrayiny/.

      Як здійснити виправлення персональних даних засобами вебпорталу Пенсійного фонду України застрахованою особою https://www.pfu.gov.ua/lg/351834-2-vypravlennya-personalnyh-danyh-zasobamy-vebportalupensijnogo-fondu-ukrayiny-zastrahovanoyu-osoboyu/.

      Особистий кабінет застрахованої особи вебпорталу Пенсійного фонду України https://www.pfu.gov.ua/lg/352074-osobystyj-kabinet-zastrahovanoyi-osobyvebportalu-pensijnogo-fondu-ukrayiny/.

      Перегляд даних про листки непрацездатності в електронній формі на вебпорталі Пенсійного фонду України https://www.pfu.gov.ua/lg/352179-pereglyad-danyh-pro-lystky-nepratsezdatnosti-velektronnij-formi-na-vebportali-pensijnogo-fondu-ukrayiny/.

      Отримання довідок засобами вебпорталу Пенсійного фонду України https://www.pfu.gov.ua/lg/352191-otrymannya-dovidok-zasobamy-vebportalupensijnogo-fondu-ukrayiny/.

background Layer 1