Пропустити навігацію

Виплата недоотриманих сум пенсій

Vyplata nedootrymanoyi pensiyi

 

 

Виплата недоотриманих сум пенсій

 

Нараховані суми пенсії, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав своєчасно з власної вини, виплачуються за минулий час, але не більше ніж за три роки до дня звернення за отриманням пенсії. У цьому разі частина суми неотриманої пенсії, але не більш як за 12 місяців, виплачується одночасно, а решта суми виплачується щомісяця рівними частинами, що не перевищують місячного розміру пенсії.

Заява про поновлення виплати пенсії, на яку пенсіонер мав право, але не одержав з власної вини, подається особисто заявником або його законним представником до органу, що призначає пенсію за місцем перебування пенсіонера на обліку. На підставі заяви пенсіонера, орган, що призначає пенсію, оформлює розпорядження в пенсійній справі про поновлення пенсії.

Поновлення виплати буде відбуватись таким чином: наприклад пенсіонер звернувся 23.11.2017 – розрахунок сум, які потрібно виплатити за минулий час буде проводитись з 23.11.2014 , при цьому до виплати в грудні 2017 йому буде нараховано пенсію за грудень 2017 + доплату з 23.11.2014 по 30.11.2015.

Решта боргу за минулий час  з 01.12.2015 по 30.11.2017 буде виплачуватись рівними частинами (в розмірі пенсії на місяць звернення за поновленням) до повного погашення боргу.

Нараховані суми пенсії, не отримані з вини органу, що призначає і виплачує пенсію, виплачуються за минулий час без обмеження будь-яким строком з нарахуванням компенсації втрати частини доходів.

Компенсація втрати частини пенсії у зв’язку з порушенням строків її виплати пенсіонерам здійснюється згідно із законом.

 

Виплата недоотриманої пенсії в зв’язку зі смертю пенсіонера

 

Сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, виплачується – по місяць смерті включно членам його сім’ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім’ї, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи не проживали.

Члени сім’ї, повинні звернутися за виплатою суми пенсії померлого пенсіонера протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

День смерті є днем відкриття спадщини

У разі звернення кількох членів сім’ї пенсії померлого пенсіонера, недоотримана сума його пенсії ділиться між заявниками порівну.

У разі відсутності членів сім’ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім’ї, які знаходилися на його утриманні, або у разі незвернення ними за виплатою вказаної суми протягом 6 місяців з дня відкриття спадщини, сума пенсії, що належала пенсіонерові і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, входить до складу спадщини.

Заява про виплату недоотриманої пенсії подається особою до органу, що призначає пенсію, в якому померлий пенсіонер перебував на обліку як одержувач пенсії.

При зверненні за недоотриманою пенсією до спливу шести місяців від дня смерті пенсіонера надаються : свідоцтво про смерть та  документи, які підтверджують родинні стосунки та спільне проживання з пенсіонером на день його смерті, а також ( в разі потреби) власну довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

За документи, що підтверджують спільне місце проживання, приймається паспорт заявника із реєстрацію адреси проживання, спільною з пенсіонером.

Належність до кола членів сім’ї (діти, батьки, подружжя) підтверджуються штампами  у паспорті або свідоцтвом про народження, або свідоцтвом про шлюб, або рішеннями суду.

Після спливу шести місяців з дня смерті отримати недоодержану пенсію померлого пенсіонера можливо за умови надання до управління Пенсійного фонду України, в якому пенсіонер перебував на обліку та яке здійснювало виплату допомоги на поховання, свідоцтва про право на спадщину, де спадковим майном зазначено пенсію померлого пенсіонера.

Органи Пенсійного фонду України приймають тільки ті документи, які видані територіальними органами Міністерства юстиції України на території, контрольованій українською владою.

У випадку, якщо померлий пенсіонер не був зареєстрований на підконтрольній території, особа, яка звертається по недоотриману пенсію, подає всі необхідні документи, в тому числі, в разі необхідності, власну довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи до органу, що призначає пенсію, за місцем власної реєстрації/ проживання.

Недоотримана пенсія осіб, яким пенсія виплачувалась відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” та які перебували на обліку в головних управліннях Пенсійного фонду України, не включається до складу спадщини і виплачується тим членам його сім’ї, які належать до осіб, що забезпечуються пенсією у разі втрати годувальника. Проте батьки і дружина (чоловік), а також члени сім’ї, які проживали разом із пенсіонером на день його смерті, мають право на одержання цих сум і в тому разі, якщо вони не належать до осіб, які забезпечуються пенсією у разі втрати годувальника.

При зверненні кількох членів сім’ї належна їм сума пенсії ділиться між ними порівну.

Зазначені суми виплачуються, якщо звернення за ними надійшло не пізніше 6 місяців після смерті пенсіонера.

background Layer 1