Пропустити навігацію

Міжнародне співробітництво в галузі пенсійного забезпечення

На сьогодні Україною укладено низку міжнародних договорів з питань соціального (пенсійного) забезпечення.

Так, Україною підписано багатосторонню Угоду про гарантії прав громадян держав – учасниць Співдружності Незалежних Держав в галузі пенсійного забезпечення від 13.03.1992 року, зобов’язання за якою взяли 9 держав – учасниць СНД, а саме:

–    Республіка Білорусь;

  • Республіка Вірменія;
  • Республіка Казахстан;
  • Киргизька Республіка;
  • Російська Федерація;
  • Республіка Таджикистан;
  • Туркменістан;
  • Республіка Узбекистан;

–     Україна.

Угоду укладено за територіальним принципом, за яким пенсійне забезпечення громадян здійснюється по законодавству країни проживання, якщо пенсія передбачена законодавством цієї країни. При цьому враховується страховий стаж, набутий у будь-якій з цих держав, а також  враховується стаж, набутий на території колишнього СРСР.

Також за територіальним принципом Україною укладені двосторонні міжнародні договори про соціальне забезпечення з такими країнами як Азербайджанська Республіка, Республіка Білорусь, Грузія,  Республіка Молдова.

Водночас Україна продовжує виконувати зобов’язання колишнього СРСР за міжнародними договорами, укладеними за територіальним принципом пенсійного забезпечення, з Монгольською Народною Республікою, Румунією та Угорщиною.

Крім того Україною укладені двосторонні міжнародні договори з  Республікою Болгарія, Естонською Республікою, Латвійською Республікою, Литовською Республікою, Королівством Іспанія, Чеською Республікою, Словацькою Республікою, Португальською  Республікою, Республіка Польща. Договори, укладені з цими країнами базуються на пропорційному принципі, за яким право на пенсію визначається виходячи із сумарного стажу, набутого на території обох сторін, і кожна держава  призначає та виплачує пенсію за страховий стаж, набутий на своїй території.

Для врегулювання питань пенсійного забезпечення громадян, які працювали в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, 15 січня 1993 року укладено Тимчасову угоду між Урядом України і Урядом Російської Федерації про гарантії прав громадян, які працювали в районах Крайньої Півночі та місцевостях, які прирівняні до районів Крайньої Півночі, у галузі пенсійного забезпечення.

background Layer 1