Пропустити навігацію

Мені 57 років. В період війни втратила роботу, зараз перебуваю на обліку у центрі зайнятості, отримую допомогу по безробіттю. Чи буде враховано до страхового стажу цей період при оформленні пенсії?

До страхового стажу зараховуються ті періоди, протягом яких людина підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, а з дати набрання чинності Закону України від 09.07.2003 № 1058 “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” (з 1 січня 2004 року) – враховуються місяці, в яких сплачено страхові внески. 

До страхового стажу після 1 січня 2004 року зараховуються періоди, коли людина перебувала на обліку в центрі зайнятості і отримувала допомогу по безробіттю (крім одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності) або матеріальну допомогу в період професійної підготовки, перепідготовки або підвищення кваліфікації (стаття 24 зазначеного Закону).

Тобто якщо Ви зараз перебуваєте на обліку в центрі зайнятості й отримуєте допомогу по безробіттю, цей період буде зараховано до вашого страхового стажу. Для обчислення пенсії за час перебування на обліку в центрі зайнятості буде враховано заробіток в розмірі мінімальної заробітної плати. 

 

2023 copy 61211497 4 2 1024x538

background Layer 1