Пропустити навігацію

Як подати корегуючу заяву-розрахунок

Підставою для фінансування страхувальників на виплати у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності є заява-розрахунок.

Іноді, після того як роботодавець надіслав заяву-розрахунок до Пенсійного фонду України і вона вже набула статусу “Оплачено”, з’являється необхідність відкорегувати внесені дані.

Наприклад, може виникнути потреба додаткового фінансування, дозамовлення коштів (Корегування збільшення) чи, навпаки, повернення вже отриманих сум (Корегування зменшення). Або ж (як правило, для паперових листків непрацездатності) виникає необхідність у виправленні інформації про застраховану особу (Корегування несумових параметрів).

 

Довідково

Корегування несумових параметрів застосовується для виправлення даних в паперових лікарняних, де помилки виникають, наприклад, в реквізитах документів, особистих даних особи, періодах непрацездатності, відмітках тощо.

 

Для таких випадків на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України реалізовано можливість подання корегуючої заяви-розрахунку.

Алгоритм дій для подання корегуючої заяви-розрахунку такий.

  1. Зайдіть в особистий кабінет страхувальника на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua

    1Novyj proekt 1024x480

  2. На панелі зліва оберіть розділ Заява-розрахунок.

    2Novyj proekt 1024x448

  3. У вікні, що спливе, натисніть Пошук та з випадаючого списку скопіюйте номер заяви-розрахунку, яку потрібно відкорегувати.

    3Novyj proekt 1024x429

  4. Далі натисніть кнопку Створити нову та оберіть опцію “Корегуюча ЗР.

    4 Novyj proekt 1024x449

  5. У новому вікні введіть попередньо скопійований номер заяви-розрахунку, щодо якої необхідно зробити корегування та натисніть Продовжити.

    5Novyj proekt 1024x436

  6. При формуванні корегуючої заяви-розрахунку оберіть необхідний тип корегування з переліку: Корегування зменшення або Корегування збільшення, або Корегування несумових параметрів. Натисніть Продовжити.

    6Novyj proekt 1024x400

  1. Після цього у Додатку про тимчасову непрацездатність натисніть піктограму з олівцем.

    7Novyj proekt 1024x452

  2. У листку непрацездатності, який з’явиться на екрані, у полі Сума (в гривнях з копійками) (всього) введіть новий коректний запис (повну правильну суму, якщо обрано опцію Корегування збільшення або сторнуючий (від’ємний) запис із знаком “-”, якщо обрано Корегування зменшення). Відповідні чисельні значення внесіть в поле Сума (в гривнях з копійками) (у т.ч. за рахунок коштів Фонду).

    Якщо обрано опцію Корегування несумових параметрів, внесіть виправлену інформацію в поле, яке потребує корегування (наприклад, в реквізити лікарняного, дані про стаж, причину непрацездатності, прізвище тощо).

    8Novyj proekt 1024x334


Важливо!

До корегування зменшення має бути прикріплено скановану копію платіжного доручення, згідно з яким проведено повернення коштів.

  1. Внесіть дані в поле Причина розбіжності суми, обравши відповідний запис із випадаючого списку або введіть причину, яка не передбачена в автоматичному режимі, в поле Причина розбіжності суми – інше. Натисніть Продовжити.

    9Novyj proekt 1024x224

  2. Після внесення корегуючих даних, натисніть кнопку Сформувати заявурозрахунок.

    10 1024x306

  3. Перевірте сформовану заяву-розрахунок та натисніть кнопку Підписати та відправити в ПФУ.

    11Novyj proekt 1024x390

 

  1. Корегуюча заява-розрахунок набуває статусу “В опрацюванні”. Після її прийняття Фондом корегуюча заява-розрахунок набуває статусу “Прийнято”.

  

background Layer 1