Пропустити навігацію

Я працюю, досягнув 60-річного віку та звернувся за призначенням пенсії у грудні 2023 року. Отримав відмову. Не вистачило 2 місяці стажу. Фактично цей стаж у мене є, але до Фонду ще не надійшла звітність про сплату страхових внесків за IV квартал. Чи призначать мені пенсію на підставі моєї заяви, наданої у грудні 2023 року, коли така звітність надійде?

Страховий стаж – це період, за який сплачено страхові внески та який враховується до страхового стажу за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. Інформація про нарахування внесків надається у складі об’єднаної щоквартальної звітності, яку подають роботодавці. 

Згідно з пунктом 4.3 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 27.12.2005 за № 1566/11846, страховий стаж враховується по місяць, що передує місяцю подання особою заяви про призначення пенсії. 

У разі якщо відомості про нарахування та сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за місяць, що передує місяцю подання особою заяви про призначення пенсії, надійшли протягом чотирьох місяців з дня звернення особи за призначенням пенсії, орган, що призначає пенсію, протягом місяця з дня надходження цих відомостей, переглядає прийняте рішення.

Тобто, коли інформація про сплачені за вас страхові внески надійде до Фонду і страховий стаж, якого вам не вистачає для призначення пенсії, буде підтверджено, пенсію буде призначено на підставі наданої вами заяви. 

 

Facebook post Pensiyi 1024x538

background Layer 1