Пропустити навігацію

ПОСТАНОВА Правління Пенсійного фонду України від 27.12.2016 № 30-4 про стан виконання органами Пенсійного фонду України в м. Києві покладених на них завдань

Tryzub1

Правління Пенсійного фонду України

П О С Т А Н О В А

     27.12.2016                                         м. Київ                                          № 30-4

Про стан виконання органами

Пенсійного фонду України

в м. Києві покладених на них завдань

Заслухавши інформацію начальника управління внутрішнього аудиту Пенсійного фонду України Шуляк А. П. про  результати контрольного заходу   щодо стану виконання органами Пенсійного фонду України в м. Києві покладених на них завдань.

Органами Пенсійного фонду України в м. Києві забезпечено своєчасне та в повному обсязі фінансування пенсійних виплат 786,3 тис. одержувачам пенсій, в тому числі 65,7 тис. пенсіонерам з числа військовослужбовців та членів їх сімей, 48,0 тис. внутрішньо переміщеним особам. За січень – листопад                 2016 року на виплату пенсій та грошової допомоги спрямовано                            20025,7 млн. грн.

З початку року до бюджету Пенсійного фонду України в м. Києві надійшло 24900,8 млн. грн. власних коштів, з яких 99,1 % – надходження  єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний соціальний внесок). Завдання по надходженню власних коштів виконано на 113,0 %. Надходження коштів від сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій склали                  2614,3 млн. грн., або 148,2 % запланованих. В рамках співпраці з органами виконавчої влади, правоохоронними органами, соціальними партнерами щодо детінізації заробітної плати, легалізації зайнятості населення та зменшення кількості порушень трудових прав працівників, легалізовано працю майже       42 тис. найманих осіб, надійшло 13,4 млн. грн. єдиного соціального внеску

Разом з тим, загальна заборгованість по платежах до Пенсійного фонду України з початку року зросла в 2,5 рази і станом на 01.12.2016 склала        832,0 млн. грн., з яких 689,0 млн. грн. – сума невідшкодованих фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Слід зазначити, що 97,9 % в сумі зростання заборгованості становить борг підприємств, які перереєструвалися з Луганської та Донецької областей.

В рамках проведення роботи щодо скорочення боргів територіальними управліннями Пенсійного фонду України в м. Києві ініційовано пропозиції щодо передбачення в місцевих бюджетах коштів на погашення заборгованості комунальними підприємствами та установами  міста на суму 21,0 млн. грн.  На виконання доручень Уряду затверджено 108 графіків по погашенню заборгованості на суму 43,0 млн. грн. Станом на 01.12.2016 боржниками сплачено 30,5 млн. грн., або 70,9 % визначених  завданням.

Подано 1005 позовних заяв про стягнення заборгованості на загальну суму 233,6 млн. грн. На виконанні в органах державної виконавчої служби перебуває 8,7 тис. виконавчих документів на суму 180,8 млн. грн. Органами Фонду проведено 670 ознайомлень із виконавчими провадженнями, подано                         133 скарги на рішення, дії або бездіяльність державних виконавців.

В той же час, результати вивчення фактичного стану організації  роботи головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві засвідчили наявність системних недоліків і порушень організаційного і технологічного характеру, викликаних недосконалістю заходів внутрішнього контролю щодо реалізації покладених завдань.

Насамперед, головним управлінням не забезпечено належної організації роботи щодо розподілу функцій та штатної чисельності між головним та підпорядкованими управліннями, їх структурними підрозділами. Як наслідок-нерівномірність навантаження на спеціалістів головного та територіальних управлінь, невизначеність або дублювання функціональних повноважень структурних підрозділів, покладання на структурні підрозділи виконання невластивих функцій.

В роботу органів Фонду у м. Києві повільно впроваджуються нові форми і методи надання послуг особам, які звертаються до органів Фонду. Не вжито заходів щодо забезпечення якісного рівня їх обслуговування, що обумовлено недостатнім рівнем професійної підготовки працівників відділів обслуговування громадян, недотриманням технологічних процесів обробки документів, наданих відвідувачами, відсутністю навичок роботи з програмним забезпеченням. Незадовільним є стан реалізації заходів щодо впровадження електронних пенсійних справ на базі централізованих інформаційних технологій. Так, з червня по грудень 2016 року засобами підсистеми “Призначення та виплата пенсій” Інтегрованої комплексної інформаційної системи Пенсійного фонду України електронні пенсійні справи створено лише за 34,9 % звернень за призначенням пенсії.

Залишається проблемним вирішення питання щодо доступності приміщень для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Допускаються факти порушення термінів розгляду письмових звернень громадян.

Не вжито організаційних заходів для забезпечення доступу громадськості до публічної інформації, не забезпечується координація цієї роботи у підвідомчих управліннях. Не запроваджено дієвих механізмів контролю за додержанням виконавської дисципліни та станом ведення діловодства. В головному управлінні відсутня система контролю за виконанням заходів антикорупційного спрямування, як результат – не здійснюється оцінка їх реалізації, не забезпечується оприлюднення заходів антикорупційного спрямування та звітів про їх виконання.

Територіальними управліннями не дотримуються вимоги по формуванню, веденню та супроводженню реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – реєстр застрахованих осіб). Несвоєчасно завантажується актуальна інформації до центрального сховища, що призводить до викривлення та некоректного відображення даних у звітності центрального рівня. З боку головного управління послаблено контроль за організацією роботи підвідомчих управлінь по формуванню і використанню довідок із реєстру застрахованих осіб для призначення (перерахунку) пенсій. В ході перевірки виявлені випадки надання відомостей з реєстру застрахованих осіб без пред’явлення оригіналів документів заявниками.

Головним управлінням не забезпечено повного комплексу організаційних та технічних заходів, спрямованих на захист інформації інформаційно-телекомунікаційної системи Пенсійного фонду України. Залишаються недосконалими заходи щодо підтримки, супроводу та впровадження програмного забезпечення, роботи мережевого та комунікаційного обладнання, не забезпечується повнота використання програмних засобів технічної підтримки.

Головним управлінням належним чином не організовано контроль за повнотою опрацювання підпорядкованими управліннями причин розбіжностей за результатами співставлення даних в автоматизованих системах. Мають місце упущення в організації проведення перевірок страхувальників та перевірок достовірності документів, наданих для призначення пенсій.

Не забезпечено раціонального управління майном, не вживались заходи щодо вирішення питань матеріально-технічного забезпечення органів Фонду. Головне та підпорядковані управління розміщені у 21 приміщенні за різними адресами. Така організація діяльності унеможливлює координацію дій структурних підрозділів, контроль за виконанням завдань, ускладнює процес документообігу та створює ризики погіршення трудової та виконавської дисципліни. На момент проведення перевірки 13 договорів оренди нерухомого майна (у 76,5 % орендованих приміщень) були не продовженими протягом  поточного року.

За результатами проведеного дослідження структурними підрозділами Пенсійного фонду України розроблено пропозиції щодо оптимізації  роботи органів Пенсійного фонду у м. Києві, перегляду їх організаційної структури  та вдосконалення обслуговування осіб, які звертаються до органів Фонду.

Враховуючи вищевикладене правління Пенсійного фонду України

ПОСТАНОВЛЯЄ:

  1. Взяти до відома інформацію начальника управління внутрішнього аудиту Пенсійного фонду України Шуляк А. П. про результати контрольного заходу стану виконання органами Пенсійного фонду України в м. Києві покладених завдань.
  2. Визнати, що органами Пенсійного фонду України у м. Києві забезпечується своєчасне фінансування та виплата пенсій, однак недосконалість управлінської діяльності головного управління, відсутність координації роботи підвідомчих управлінь призвели до системних недоліків і порушень в роботі.
  3. З метою оптимізації роботи органів Пенсійного фонду у м. Києві, уникнення дублювання функціональних повноважень структурних підрозділів у головному та підпорядкованих управліннях, вдосконалення якісного рівня обслуговування осіб, які звертаються до органів Фонду, визнати за доцільне створення на базі головного управління, Лівобережного, Правобережного та Центрального об’єднаних управлінь єдиного органу Пенсійного фонду України у м. Києві з організаційною і кадровою структурою, яка відповідає сучасним принципам управління та обслуговування громадян.

Директору департаменту персоналу та адміністративного забезпечення Усачовій Т. М. до 10 січня 2017 року спільно з керівниками структурних підрозділів Пенсійного фонду України підготувати відповідний проект постанови  Кабінету Міністрів України.

  1. Першому заступнику Голови правління Шамбіру М. І. до 05 січня          2017 року внести пропозиції щодо визначення міри відповідальності керівників головного управління, Лівобережного, Правобережного та Центрального об’єднаних управлінь Пенсійного фонду України у м. Києві за допущені порушення та посилення керівного складу головного управління.
  2. Директору департаменту персоналу та адміністративного забезпечення Усачовій Т. М. до 05 січня 2017 року внести пропозиції щодо забезпечення органів Пенсійного фонду України в м. Києві службовими приміщеннями, які відповідають технічним умовам, вимогам пожежної безпеки, санітарно-гігієнічним правилам та нормам облаштування робочих зон для прийому та обслуговування громадян.
  3. Контроль за виконанням постанови покласти на заступників Голови правління відповідно до розподілу обов’язків.

Голова правління                                                                                                   О. Зарудний

background Layer 1