Пропустити навігацію

ПОСТАНОВА Правління Пенсійного фонду України від 22.04.2016 № 9 – 4

 

Правління Пенсійного фонду України

П О С Т А Н О В А

22.04.2016                                                м. Київ                                         № 9 – 4

Про результати перевірок органами праці та соціального захисту населення додержання вимог законодавства органами Пенсійного  фонду України  під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій і здійснюваних заходах щодо попередження помилок, що виникають під час цієї роботи

Заслухавши та обговоривши інформацію директора департаменту пенсійного забезпечення Ковпашко І. В. щодо результатів перевірок органами праці та соціального захисту населення додержання вимог законодавства органами Пенсійного  фонду України  під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій у 2015 році, правління Пенсійного фонду України відзначає наступне. 

Протягом 2015 року органами Пенсійного фонду України призначено пенсії 398 243 особам. Органами праці та соціального захисту населення перевірено 368 733 пенсійні справи, або 92,6 відсотка призначених.

Порушення чинного законодавства при призначенні пенсій було встановлено по 1620 пенсійних справах, що становить 0,44 відсотка  загальної кількості перевірених пенсійних справ.

Порівняно з 2014 роком кількість порушень зменшилась на 341 випадок, або на 21 відсоток.

До недоплат та переплат пенсій при їх призначенні призвели                         987 порушень, або 0,27 відсотка загальної кількості перевірених пенсійних справ. Інші порушення – 633 випадки (0,02 відсотка загальної кількості перевірених пенсійних справ) не вплинули на розмір пенсійних виплат.

Переплати пенсій встановлено у 288 випадках на загальну суму              60,9 тис. грн. Недоплати пенсій встановлено у 699 випадках на загальну суму
189,2 тис. грн.

Протягом 2015 року органами праці та соціального захисту населення перевірено 682 163 пенсійні справи, по яких проводились індивідуальні перерахунки пенсій, що становить 76,71 відсоток таких пенсійних справ.

 

 

Порушення чинного законодавства при перерахунках пенсій встановлено по 1008 пенсійних справах, що становить 0,15 відсотка загальної кількості перевірених пенсійних справ, із них: порушень, які призвели до недоплат та переплат – 551, або 0,08 відсотка загальної кількості перевірених пенсійних справ, інші порушення, які не вплинули на розмір пенсійних виплат  – 198, або 0,03 відсотка загальної кількості перевірених пенсійних справ.

Порівняно з 2014 роком кількість порушень зменшилась на 131 випадок, або на 11 відсотків.

В результаті перевірок встановлено 198 випадків переплат пенсій при їх перерахунках на загальну суму майже 58 тис. грн., 551 випадок недоплат пенсій на загальну суму 203,3 тис. грн.

Найчастіше причиною виникнення переплат та недоплат, стають порушення, допущені при обчисленні страхового стажу: не зараховуються до страхового стажу періоди, які підтверджені документами (навчання, військова служба, догляд за дитиною, періоди перебування на інвалідності), або враховуються до  страхового стажу періоди після 01.01.2004, за які не сплачено внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

Питання правильності та своєчасності призначення, перерахунку та виплати пенсій перебуває під постійним контролем Пенсійного фонду України, постійно надається методична допомога підвідомчим управлінням Фонду. Щокварталу аналізується кожне виявлене порушення при призначенні (перерахунку) пенсії та її виплаті. Вживаються заходи для усунення та попередження порушень. Результати аналізу розглядаються на семінарах з вивчення законодавства про пенсійне забезпечення. Для попередження порушень в майбутньому готуються оглядові листи, методичні рекомендації щодо правильності застосування чинного законодавства. Постійно доопрацьовується програмне забезпечення з питань призначення і виплати пенсій на предмет встановлення відповідних контролів щодо правильності визначення розмірів пенсій.

Враховуючи вищезазначене, правління Пенсійного фонду України

 

ПОСТАНОВЛЯЄ:

 

  1. Доповідь директора департаменту пенсійного забезпечення Ковпашко І. В. взяти до відома.

 

  1. Департаменту пенсійного забезпечення (Ковпашко І. В.) узагальнені результати перевірок щоквартально надсилати головним управлінням Пенсійного фонду України в областях та м. Києві з оглядовими листами. Причини, що призводять до невірного визначення розмірів пенсій, розглядати на семінарах із фахівцями підрозділів пенсійного забезпечення.

 

 

 

  1. Начальникам головних управлінь Пенсійного фонду України в областях та місті Києві:

розглянути матеріали перевірок органами праці та соціального захисту населення додержання вимог законодавства органами Пенсійного фонду України під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій на засіданнях колегій при начальниках головних управлінь Фонду за участю представників органів праці та соціального захисту населення;

забезпечити неухильне дотримання вимог законодавства при призначенні (перерахунку) пенсій.

 

  1. Контроль за виконанням цієї постанови покласти на заступника Голови правління В. Г. Машкіна.

 

 

 

 

 

Голова правління                                                                              О. Зарудний

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Перший заступник

Голови правління

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

М. І. Шамбір

 

Заступник

Голови правління

 

 

 

 

В. Г. Машкін

 

Директор департаменту

пенсійного забезпечення

 

 

 

І. В. Ковпашко

 

 

Директор фінансово-бюджетного департаменту

 

 

 

 

Т. І. Король

 

Директор департаменту інформаційно-аналітичних систем    та електронних реєстрів

 

 

 

 

О. М. Малецький

 

Директор департаменту               персоналу та  адміністративного забезпечення

 

 

 

 

 

Т. М. Усачова

 

Начальник

юридичного управління

 

 

 

 

Т. Б. Рябцева

 

background Layer 1