Пропустити навігацію

Постанова правління Пенсійного фонду України від 22.04.2016 № 9 – 7 “Про стан виконання органами Пенсійного фонду України в Полтавській області покладених на них завдань”

Правління Пенсійного фонду України

П О С Т А Н О В А

22.04.2016                                                   м. Київ                                           № 9 – 7

 

Про стан виконання органами

Пенсійного фонду України

в Полтавській області

покладених на них завдань

Розглянувши звіт начальника головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській  області Тараторіна В. Н., правління Пенсійного фонду України відмічає, що органами Пенсійного фонду України в Полтавській області в цілому виконуються завдання, визначені положеннями про ці органи та відповідними планами роботи за такими основними напрямами.

Фінансування пенсійних виплат

Забезпечується своєчасне та в повному обсязі фінансування пенсійних виплат 464,2 тис. пенсіонерів. На зазначені цілі спрямовано з початку 2016 року 1847,4 млн. грн. Виплата пенсій 56,4 % пенсіонерів проводиться через банки, 43,6 % – через виплатні об’єкти поштового зв’язку. Зарахування пенсій через банки дозволило заощадити за 2015 рік та І квартал ц.р. 14 млн. грн.

Найвища частка пенсіонерів, які виявили бажання отримувати пенсії через банки, зафіксована у м. Полтаві (75,2 %) та м. Комсомольську (74,4 %), в  Диканському (54,5 %) і Решетилівському (52,1 %) районах. Найнижчі показники – в Оржицькому (33,1 %) і Глобинському (34,0 %) районах.

Залучення коштів до бюджету

В області забезпечується, в основному, виконання планових показників усіма управліннями Фонду. У 2015 році надійшло 177,6 млн. грн., що на 14,5 % більше 2014 року. План надходжень по регіону за 2015 рік виконано на 115,3 %. Разом з цим, із 30 підвідомчих управлінь не забезпечено виконання річних планових показників управліннями Пенсійного фонду України в Лохвицькому,  Оржицькому і Шишацькому районах. Причинами невиконання є звільнення від відшкодування видатків на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах (далі – пільгові пенсії) сільськогосподарських підприємств – платників четвертої групи  платників єдиного податку та зміни місцезнаходження бюджетоутворюючих платників.

За І квартал 2016 року планові завдання виконано всіма підвідомчими управліннями загалом на 109,5 %. Високі показники виконання – у Решетилівському (171,3 %) і Чутівському (169,8 %) об’єднаних управліннях,  управлінні в Зіньківському районі (167,5 %).

Головним та підвідомчими управліннями здійснюється постійний моніторинг та аналіз факторів, що впливають на надходження коштів,  проводиться робота щодо залучення всіх резервів для наповнення бюджету Фонду. Налагоджено співпрацю з територіальними органами Державної фіскальної служби України, Державної служби України з питань праці, місцевими органами влади, соціальними партнерами щодо підвищення рівня платіжної дисципліни, забезпечення захисту прав застрахованих осіб.  За результатами вжитих заходів в минулому році та І кварталі 2016 року залучено додатково 2,3 млн. грн., легалізовано відносини у сфері зайнятості населення 3,9 тис. осіб. Результативно ця робота проведена управліннями Пенсійного фонду в Козельщинському та Зіньківському районах. Потребує поліпшення організація такої взаємодії в Решетилівському об’єднаному управлінні та в управлінні в Глобинському районі.

Головним та підвідомчими управліннями Пенсійного фонду здійснюється комплекс заходів щодо зменшення обсягів боргів по платежах до Пенсійного фонду України, потребує посилення контроль за відшкодуванням пільгових пенсій та різниці у розмірах пенсій науковим працівникам.

В 2015 році на виконання доручення Кабінету Міністрів України укладено графіки погашення заборгованості платниками, завдяки чому зменшено  загальну суму заборгованості на 3,7 млн. грн.  (91% суми, передбаченої  графіками). Не повне погашення боргу зумовлене не виконанням взятих на себе зобов’язань підприємствами, які належать до сфери управління Міністерства аграрної політики України.

Станом на 01.04.2016 укладено графіки з 121 боржником на суму                   6,8 млн. грн., сплачено 1,7 млн. грн., або 25 % річного завдання.

Організація пенсійного забезпечення

Підпорядкованими управліннями виконуються основні завдання з призначення та  проведення перерахунків пенсій.  В повному обсязі  реалізовано законодавчі та інші нормативно-правові акти з питань підвищення пенсій, особливого порядку виплати пенсій працюючим особам, оподаткування пенсійних виплат тощо.

В області запроваджено багатоступінчатий контроль за правильністю призначення і перерахунків пенсій, який проводиться на місцевому рівні та централізовано відповідними підрозділами головного управління.  Разом з тим, частка попереджених помилок в ході здійснення централізованого контролю тривалий час суттєво не зменшується. Найбільше таких упущень фіксується в Кременчуцькому об’єднаному управлінні та в управлінні в Семенівському районі.

Територіальними управліннями контролюється додержання термінів  призначення та перерахунків пенсій. В той же час, в Кременчуцькому, Полтавському та Решетилівському  об’єднаних управліннях допускалися випадки порушень встановлених термінів.

Велика увага приділяється організації роботи щодо підвищення якості обслуговування громадян. В усіх управліннях Фонду організовано роботу приймалень за принципом «єдиного вікна». Запроваджено нові стандарти обслуговування. Разом з тим, в Кременчуцькому та Полтавському об’єднаних управліннях необхідно визначити шляхи поліпшення умов для обслуговування громадян.

В управліннях Фонду запроваджено надання послуг в електронній формі з використанням технологій віддаленого доступу через веб-портал Пенсійного фонду України, здійснення консультацій засобами комунікації через ІР – мережі, за «гарячими» телефонними лініями.

Організація роботи з базами даних

В межах ведення  реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування та уникнення некоректного відображення у ньому відомостей про застрахованих осіб проводилася активна робота із страхувальниками. Найвищий рівень організації цієї роботи в Кобеляцькому об’єднаному управлінні та управліннях в Зіньківському і Хорольському районах, в той же час потребує активізації в Кременчуцькому та Полтавському об’єднаних управліннях Фонду.

З метою впровадження електронного документообігу при виплаті пенсій 22,2 тис. пенсіонерів силових структур відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб» станом на 20.04.2016 завершено процес оформлення електронних цифрових підписів.

Проводиться робота щодо оновлення та модернізації наявної комп’ютерної техніки в органах Пенсійного фонду, показник застарілості якої складає 70 %.

Управлінська діяльність

В області у визначені терміни проведено реорганізацію 20 територіальних управлінь відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2015 № 1055 «Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України», в ході якої створено 8 об’єднаних управлінь. Це дало можливість скоротити управлінський персонал на 60 одиниць та заощадити кошти на суму     282 тис. грн.

Разом з тим, залишаються не вирішеними питання укомплектування кадрами в Полтавському та Кременчуцькому об’єднаних управліннях, де залишається вакантними 46 штатних посад. Потребує ремонту власне приміщення Кременчуцького об’єднаного управління.

Правова робота

Протягом І кварталу 2016 року органами Пенсійного фонду в області подано 56 позовних заяв про стягнення заборгованості на загальну суму  6,7 млн. грн., що  дозволило отримати 2,9 млн. грн.

З метою прискорення процедур банкрутства управліннями Фонду направлено 13 скарг до відділу з питань банкрутства  Головного територіального управління юстиції та 7 звернень до арбітражних керуючих.

Станом на 01.04.2016 на примусовому виконанні перебуває 5,2 тис. виконавчих документів про стягнення на  користь держави в інтересах органів Пенсійного фонду заборгованості на загальну суму 54,5 млн. грн.

З органами Державної виконавчої служби проведено 57 спільних нарад та 106 спільних виїздів, за наслідками виявлених порушень подано 254 скарги на бездіяльність державних виконавців. Внаслідок вжитих заходів за І квартал 2016 року органами ДВС області стягнуто на користь Пенсійного фонду України 3,0 млн. грн.

Внутрішній аудит

За січень-березень 2016 року в підвідомчих управліннях проведено 2 аудиторських дослідження, 4 перевірки щодо використання коштів на проведення ремонтних робіт. Встановлено фінансових порушень на загальну суму 65,6 тис. грн., відшкодовано та поновлено витрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму 59,7 тис. грн. (91 %).

Правління відзначає досвід організації роботи головного управління Пенсійного фонду України в  Полтавській області по скороченню адміністративних видатків, пов’язаних з виконанням функцій, покладених на Пенсійний фонд, в частині зменшення орендної плати, видатків на комунальні послуги та утримання автотранспорту.

Разом з тим, потребує удосконалення робота окремих управлінь, зокрема, Кременчуцького і Полтавського об’єднаних управлінь Пенсійного фонду – щодо якості і своєчасності опрацювання документів для призначення пенсій, Решетилівського об’єднаного управління та управління в Глобинському районі – з питань легалізації оплати праці та зайнятості населення.

Враховуючи вищенаведене, правління Пенсійного фонду України

ПОСТАНОВЛЯЄ:

  1. Звіт начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області Тараторіна В. Н. взяти до відома.
  2. Рекомендувати департаменту платежів до пенсійної системи та захисту прав застрахованих осіб (Андрійчук Т. М.), департаменту пенсійного забезпечення (Ковпашко І. В.), департаменту персоналу та адміністративного забезпечення (Усачова Т. М.), бюджетно-фінансовому департаменту (Король Т. І.) вивчити досвід роботи головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області щодо взаємодії з місцевими органами виконавчої влади та правоохоронними органами з питань погашення заборгованості по платежах до Пенсійного фонду, здійснення адміністративних видатків, централізованого контролю за правильністю призначення і перерахунків пенсій, проведення виїзних прийомів громадян в сільській місцевості.
  3. Начальнику головного управління Пенсійного фонду України в Полтавській області Тараторіну В. Н.:

3.1. Удосконалити механізми участі органів Пенсійного фонду України в Полтавській області у реалізації заходів з легалізації заробітної плати та зайнятості населення, встановити дієвий контроль за їх виконанням і, насамперед, Решетилівським об’єднаним управлінням та  управлінням  в Глобинському районі.

         3.2. Провести детальний аналіз причин зростання заборгованості по платежах до бюджету Пенсійного фонду, ініціювати розгляд питання на колегії Полтавської обласної державної адміністрації із визначенням додаткових заходів, спрямованих на погашення такої заборгованості.

         3.3.   Проаналізувати кількісний та якісний склад працівників підвідомчих органів, внести пропозиції щодо оптимізації чисельності з урахуванням інтенсивності праці.

         3.4. Внести пропозиції Пенсійному фонду України щодо поліпшення матеріально-технічної бази підвідомчих управлінь Пенсійного фонду в області з метою належного виконання ними покладених завдань.

  1. Контроль за виконанням постанови покласти на заступників Голови правління Пенсійного фонду України згідно із розподілом обов’язків.

  

  

Голова правління                                                                                     О. Зарудний

  

Перший заступник

Голови правління

 

М. І. Шамбір

Заступник

Голови правління

 

В. Г. Машкін

Директор департаменту

пенсійного забезпечення

 

І. В. Ковпашко

Директор фінансово-бюджетного департаменту

 

Т. І. Король

Директор департаменту  платежів до пенсійної системи та захисту прав застрахованих осіб

 

Т. М. Андрійчук

Директор департаменту інформаційно-аналітичних систем    та електронних реєстрів

 

О. М. Малецький

Директор департаменту               персоналу та  адміністративного забезпечення

 

Т. М. Усачова

Начальник

юридичного управління

 

Т. Б. Рябцева

Начальник  управління внутрішнього аудиту

 

А. П. Шуляк

 

background Layer 1