Пропустити навігацію

Пояснювальна записка до проекту постанови правління Пенсійного фонду України “Про доступ до послуг у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування”

Пояснювальна записка

до проекту постанови правління Пенсійного фонду України

“Про доступ до послуг у сфері загальнообов’язкового

державного пенсійного страхування”

 

  1. Обґрунтування необхідності прийняття акта

Одним із завдань Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 вересня 2016 р. № 672-р, є поліпшення якості обслуговування громадян, що забезпечуватиметься шляхом, зокрема, створення агентських пунктів обслуговування громадян органами Пенсійного фонду із залученням національного оператора поштового зв’язку, банків та інших осіб із подальшим розширенням мережі таких пунктів обслуговування.

Відповідно до статті 44 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, заява про призначення (перерахунок) пенсії та необхідні документи подаються до територіального органу Пенсійного фонду або до уповноваженого ним органу чи уповноваженій особі в порядку, визначеному правлінням Пенсійного фонду за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення.

 

  1. Мета і шляхи її досягнення

Проект акта розроблено з метою покращення якості обслуговування громадян, доступу до інформації та взаємодії з органами Пенсійного фонду України на виконання Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 вересня 2016 р.              № 672-р.

Для досягнення цієї мети пропонується проведення експерименту для апробування процедури створення агентських пунктів обслуговування громадян у Вінницькій, Дніпропетровській, Київській, Рівненській, Херсонській, Черкаській, Чернівецькій областях та м. Києві.

 

  1. Правові аспекти

Перелік нормативно-правових актів, що діють у відповідній сфері правового регулювання:

Закон України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”;

розпорядження Кабінету Міністрів України від 14 вересня 2016 року № 672-р “Про схвалення Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року”;

постанова правління Пенсійного фонду України від 30 липня 2015 року
№ 13-1 “Про організацію прийому та обслуговування осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду України”, зареєстрована в Міністерстві юстиції України від 18 серпня 2015 року за № 991/27436.

 

  1. Фінансово-економічне обґрунтування

Зазначений проект акта не потребує додаткових витрат з Державного та місцевих бюджетів.

 

  1. Позиція заінтересованих органів

Проект акта потребує погодження з Міністерством соціальної політики України,  Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України, Державною регуляторною службою України, Урядовим уповноваженим з прав осіб з інвалідністю.

     

  1. Регіональний аспект

Проект акта не стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць.

 

      6¹. Запобігання дискримінації

Проект акта не містить положень дискримінаційного характеру.

 

  1. Запобігання корупції

Проект акта не містить правил і процедур, що можуть містити ризики виникнення корупційних правопорушень.

 

  1. Громадське обговорення

Проект акта розміщено в мережі Інтернет на web-сторінці: www.pfu.gov.ua.

 

     81. Розгляд Науковим комітетом Національної ради України з питань розвитку науки і технологій

Проект акта не стосується сфери наукової та науково-технічної діяльності.

 

  1. Позиція соціальних партнерів

Проект акта потребує погодження із Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні, Спільним представницьким орган репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні, Конфедерацією роботодавців України.

Також, проект постанови потребує погодження із Національною асамблеєю осіб з інвалідністю України, Всеукраїнською організацією інвалідів “Союз організацій інвалідів України”.

 

  1. Оцінка регуляторного впливу

      Проект акта не є регуляторним актом.

 

     101. Вплив реалізації акта на ринок праці

Реалізація проекту акта не впливає на ринок праці.

 

  1. Прогноз результатів

Основним очікуваним результатом прийняття акта є визначення порядку проведення експерименту щодо створення агентських пунктів обслуговування громадян у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

 

Голова правління                                                                                                            О. Зарудний

 

“____” __________ 2018 р.

background Layer 1