Пропустити навігацію

ПОСТАНОВА Правління Пенсійного фонду України від 03.06.2016 № 13-6 Про стан виконання органами Пенсійного фонду України у Вінницькій області покладених на них завдань

Правління Пенсійного фонду України

П О С Т А Н О В А

03.06.2016                                  м. Київ                                       № 13-6

Про стан виконання органами

Пенсійного фонду України у

Вінницькій області                          

покладених на них завдань

Розглянувши звіт начальника головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області Корчаки О. С., правління Пенсійного фонду України відмічає, що органами Пенсійного фонду України в Вінницькій області в цілому виконуються завдання, визначені положеннями про ці органи та відповідними планами роботи.

Фінансування пенсійних виплат

Забезпечується своєчасне та в повному обсязі фінансування пенсійних виплат 492,2  тис. пенсіонерів. На ці цілі з початку року спрямовано 3045,0 млн. грн.

Виплата пенсій 213,1 тис. осіб або  43,3 %  загальної кількості пенсіонерів проводиться через банки, а 56,3 % – через виплатні об’єкти національного оператора поштового зв’язку.  Виплата пенсій через банки дозволила заощадити тільки за чотири місяці поточного року 11,3 млн. грн.

За 2014-2015 роки кількість банків, що здійснюють обслуговування пенсіонерів в області, скоротилась з 50 до 26. Найбільше пенсіонерів отримують пенсії через банки у  м. Ладижині (81,5 %), м. Вінниці (65,2 %), Козятинському (48,7 %), Хмільницькому (45,8 %), Жмеринському (44,2 %) об’єднаних управліннях.

Поряд з цим найнижчий відсоток одержувачів пенсій через банки у Липовецькому об’єднаному управлінні (23,4 %), управліннях у Калинівському (24,5 %) та Тростянецькому (24,6 %) районах.

Впровадження централізованої підсистеми «Призначення та виплати пенсій»

З січня 2016 року усі територіальні управління фонду у Вінницькій області працюють з використанням централізованої підсистеми «Призначення та виплата пенсій» Інтегрованої комплексної інформаційної системи Пенсійного фонду України.

Станом на 1 травня територіальними управліннями введено в базу даних підсистеми 4319 пенсійних справ, що становить 93 % загальної кількості прийнятих заяв.  З них 2731 (63%) пенсійних справ доведено до виплати. Так в  січні 2016 року введено в нову програму   745 справ, з яких  лише кожна десята справа не мала  розбіжностей з АСОПД, а вже у квітні з призначених  1201 справи,  –  575  або кожна друга справа без розбіжностей.

Запровадження нової централізованої системи ППВП дозволяє не лише  покращити умови обслуговування громадян, а й  оперативно приймати документи та скоротити терміни призначення пенсій.

Середня  тривалість обслуговування пенсіонерів  при прийомі документів для призначення пенсії становить 33 хвилини.

Термін прийняття рішення про призначення (відмову) пенсій в середньому по області становить 5 днів, а в деяких територіальних управліннях  2-3 дні.

Залучення коштів до бюджету

Органами Фонду області організовано роботу щодо виконання завдань з надходження  власних коштів.  Так, з початку поточного року до бюджету Фонду в  області вдалося залучити власних коштів від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) у сумі                   807,6 млн. грн., що на 73,3 млн. грн. менше доведеного завдання. Планові показники виконано на 91,7 %. Основною причиною невиконання є міграція                                       26 бюджетоутворюючих регіональних платників до Центрального офісу з обслуговування великих платників Державної фіскальної служби України та централізацією Державного територіально-галузевого об’єднання «Південно-західна залізниця».

Забезпечено виконання планових показників з надходження коштів, адміністрування яких здійснюють органи Фонду, усіма підвідомчими управліннями. До бюджету  Фонду залучено 16,6 млн. грн., що складає 116,1 %  доведеного завдання та  на 274,2 тис. грн. (1,6 %)   більше показників відповідного періоду минулого року.

За 4 місяці поточного року сплата збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій склала 17,3 млн. грн. або             195,1 %  доведених планових показників. Темп зростання становить 170,5 %.

В області здійснюється комплекс заходів щодо зменшення обсягів боргів по платежах до Пенсійного фонду України. Загальна заборгованість до Фонду в  області з початку року скоротилась на 2,5 млн. грн. і станом на 1 травня 2016 року складає  50,5 млн. грн.  Заборгованість зі сплати страхових внесків зменшилась з початку року  на 2 млн. грн. і  складає 29,4 млн. грн.,  з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах (далі – пільгові пенсії)  та різниці у розмірах пенсій науковим працівникам (далі – наукові пенсії)  на – 0,6 млн. грн. – і складає 21,1 млн. грн.

Скорочення заборгованості відбулося в Літинському районному управлінні (на 702,3 тис. грн.), Бершадському (682,1 тис. грн.), Жмеринському (377 тис. грн.),  Шаргородському (331,6 тис. грн.) об’єднаних  управліннях та м. Ладижині                       (378,8 тис. грн.).

Серед боржників зі сплати страхових внесків переважну більшість становлять  підприємства, які перебувають у різних процедурах банкрутства  – майже 67 %.

З несплачених 21,1 млн. грн. боргу з відшкодування пільгових та  наукових пенсій половина – борг економічно активних підприємств.

За січень – квітень 2016 року заборгованість економічно – активних платників зменшилась на 703,8 тис. грн. і становить 18,3 млн. грн. Найбільше зростання заборгованості по економічно-активних платниках відбулося по управліннях в м. Вінниці (795,3 тис. грн.), Вінницькому (113,6 тис. грн.), Калинівському (113,5 тис. грн.), Немирівському (29,8 тис. грн.) районах, Крижопільському об’єднаному управлінні (51 тис. грн.).

На виконання доручення Кабінету Міністрів України територіальними управліннями укладено графіки погашення заборгованості зі 153 боржниками на загальну суму 2,2 млн. грн. або 11,5 % від суми боргу економічно активних платників, яка станом на 01.02.2016 року становила 19,1 млн. грн.

За підсумками січня-квітня річне завдання виконане на 54,2 %, забезпечено надходження коштів у сумі понад 1,2 млн. грн.

Більше ніж у середньому по області укладено договорів з приватними підприємствами-боржниками, борг яких має дієвий статус, в Жмеринському об’єднаному управлінні – 69,6 %, Тиврівському  – 32,6 %, Могилів-Подільському об’єднаному – 20,9 %. Менше – у Барському (1,5 %), Липовецькому (2,3 %) та Хмільницькому (0,6 %) об’єднаних управліннях.

Налагоджено співпрацю з територіальними органами Державної фіскальної служби України, Державної служби України з питань праці, місцевими органами влади, соціальними партнерами щодо підвищення рівня платіжної дисципліни, забезпечення захисту прав застрахованих осіб.

За результатами вжитих заходів в минулому році по 6156 суб’єктах господарювання, які виплачують заробітну плату в розмірі менше мінімальної, залучено додатково 17 млн. грн.,  в січні – квітні 2016 року – 207,7 млн. грн.;  легалізовано відносини у сфері зайнятості населення у 2015 році 5,9 тис. осіб, в поточному році – 685 осіб.

Організація обслуговування громадян

Головним та підпорядкованими управліннями проводиться робота щодо підвищення якості обслуговування громадян. В управліннях Фонду в області діє  29 відділів обслуговування громадян,  які працюють за принципом «єдиного вікна». Кількість наданих послуг має тенденцію до зростання. Так у минулому році надано 445,9 тис. послуг, що на 67,7 тис., або 18 % більше ніж в 2014 році. За                    4 місяці поточного року  надано 168,9 тис. послуг, що на 20,3 тис., або 14 %  більше ніж за аналогічний період 2015 року.

Середнє навантаження на одного працівника в день  складає 15 послуг. Найбільше навантаження в містах Ладижині та Вінниці – 24, найменше – 9 в Погребищенському, Немирівському, Тепликському, Томашпільському, Крижопільському, Хмільницькому відділах обслуговування громадян.

Для підвищення якості обслуговування громадян в умовах роботи  централізованої підсистеми «Призначення та виплата пенсій» проведено суцільний аналіз роботи відділів обслуговування громадян територіальних управлінь області, за результатами якого визначені єдині організаційні принципи, проведено навчання фахівців відділів.

  Організація роботи із базами даних

Територіальними управліннями Фонду області забезпечується взаємодія  із страхувальниками та органами фіскальної служби щодо актуалізації даних в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – реєстр застрахованих осіб). Тільки у березні         2016 року платниками єдиного внеску подано 17,6 тис. звітів за 300,4 тис. застрахованих осіб, з яких помилкових – всього 13 (за 48 застрахованих осіб). Проводиться щоденний контроль завантаженої звітності, у разі потреби, ініціюється та здійснюється їх повторне  завантаження в межах звітного періоду.

Станом на 01.04.2016  залишаються неактуальними 276 звіти  за 2015 рік на 1859 застрахованих осіб.

Завершено документальну перевірку розбіжностей за результатами співставлення даних підсистеми обліку сплати страхових внесків, автоматизованої системи обробки пенсійної документації з даними Реєстру застрахованих осіб, забезпечено повне з’ясування та документальне підтвердження інформації. Здійснюється підготовка до впровадження електронного документообігу при виплаті пенсій, з цією метою в головному управлінні оформлено документи та отримано електронні цифрові підписи для територіальних управлінь у кількості 562 шт.

Управлінська діяльність

Станом на 1 травня 2016 року в органах Пенсійного фонду України у Вінницькій області працює 1258 осіб, укомплектованість кадрами становить 97 %.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1055 «Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України» проводились заходи по оптимізації територіальних управлінь. У визначені терміни реорганізовано 12 управлінь в результаті чого створено                 6 об’єднаних управлінь. Це дало можливість скоротити управлінський персонал на 66 одиниць та заощадити  2,3 млн. грн. до кінця поточного року.

Правова робота

Органами Фонду в області проводилась робота щодо стягнення заборгованості, тільки за 4 місяці поточного року подано до суду                                       49 адміністративних позовів щодо стягнення боргу по платежам  на загальну суму 1934,1 тис. грн., з яких 46 позовів на суму 1928,9 тис. грн. щодо відшкодування пільгових пенсій.

 Із загальної кількості позовів на користь територіальних органів Пенсійного фонду України  задоволено 23 на суму 1048,2 тис. грн. Решта справ знаходяться в провадженні суду. Внаслідок позовної роботи на рахунки органів Фонду надійшло 1233,6 тис. грн.

Через органи прокуратури подано 8 адміністративних позовів про стягнення боргу на користь органів Пенсійного фонду України на загальну суму 479,9 тис. грн.

Взято участь у 267 судових справах щодо розгляду питань призначення і виплати пенсій.

В органах державної виконавчої служби станом на 1 травня 2016 року знаходиться  виконавчих документів  на загальну суму 32,1 млн. грн., з них:                  17,5 млн. грн. – про стягнення єдиного внеску, 8,4 млн. грн. – страхових внесків,                 6,2 млн. грн. – пільгових пенсій. Від заходів державної виконавчої служби з початку року надійшло 1,9 млн. грн.

          Внутрішній аудит

   З початку року проведено 3 аудиторських дослідження в підвідомчих управліннях. За їх результатами виявлено 103 фінансових порушення на загальну суму 31,2 тис. грн., з яких 20,7 тис. грн., або  66,3 % – порушення, що не призвели до втрат. До бюджету Фонду відшкодовано і поновлено в обліку 25,9 тис. грн., або 83,1 %.

Правління відмічає роботу головного управління Фонду у Вінницькій області щодо моніторингу роботи відділів обслуговування громадян у територіальних управліннях області та створення робочих груп для виявлення проблемних аспектів обслуговування осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду.

Разом з тим, робота з економічно-активними боржниками проводиться на недостатньому рівні, графіки погашення заборгованості з цією категорією платників складено лише на 2,2 млн. грн.,  або на 11,8 % загальної суми боргу. Є необхідність покращення роботи окремих управлінь Фонду, зокрема, Липовецького об’єднаного, у Тростянецькому та Калинівському районах щодо виплати пенсій через рахунки одержувачів у банках.

Враховуючи вищенаведене, правління Пенсійного фонду України

ПОСТАНОВЛЯЄ:

  1. Звіт начальника головного управління Пенсійного фонду України в Вінницькій області Корчаки О. С. взяти до відома.
  2. Рекомендувати департаменту пенсійного забезпечення (Ковпашко І. В.) вивчити досвід роботи головного управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області щодо проведення моніторингу роботи відділів обслуговування громадян у територіальних управліннях та створення робочих груп для виявлення проблемних аспектів обслуговування осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду. Внести пропозиції щодо впровадження цього досвіду при запровадженні централізованої підсистеми «Призначення та виплата пенсій» Інтегрованої комплексної інформаційної системи Пенсійного фонду України.
  3. Начальнику головного управління Пенсійного фонду України в Вінницькій області Корчаці О. С.:

3.1. Вжити заходів щодо покращення умов обслуговування громадян в  управліннях Пенсійного фонду України в Піщанському, Погребищенському, Чернівецькому, Теплицькому районах.

3.2. Вжити додаткових заходів для зменшення заборгованості з платежів до Пенсійного фонду України, насамперед, Вінницьким,  Немирівським районними управліннями та управлінням в м. Вінниці. За підсумками роботи у І півріччі               2016 року заслухати на засіданні колегії при начальнику головного управління Фонду у Вінницькій області звіти начальників управлінь Фонду в Калинівському  районі та Крижопільському об’єднаному управлінні.

  1. Контроль за виконанням постанови покласти на заступника Голови правління В. Г. Машкіна.

Голова правління                                                                                   О. Зарудний

background Layer 1