Пропустити навігацію

ПОСТАНОВА Правління Пенсійного фонду України від 22.07.2016 № 17-1 Про стан виконання у І півріччі 2016 року Плану роботи, бюджету та завдань, покладених на органи Пенсійного фонду України

Правління Пенсійного фонду України

П О С Т А Н О В А

22.07.2016                           м. Київ                                   №  17-1

 

Про стан виконання у І півріччі

2016 року Плану роботи, бюджету

та завдань, покладених на органи

Пенсійного фонду України

 

Заслухавши та обговоривши інформацію заступника Голови правління Пенсійного фонду України Машкіна В. Г. про стан виконання у І півріччі  2016 року Плану роботи, бюджету та завдань, покладених на органи Пенсійного фонду України, правління Пенсійного фонду України відзначає.

Відповідно до основних Пріоритетів діяльності Пенсійного фонду України, затверджених Міністром соціальної політики України, органами Пенсійного фонду у І півріччі забезпечено стабільне фінансування та своєчасну виплату пенсій, вживались заходи щодо збалансування бюджету Фонду, подальшого реформування пенсійної системи, покращення якості обслуговування громадян, впровадження ефективних технологій адміністрування та підвищення прозорості пенсійної системи.

У звітному періоді на фінансування виплати пенсій за рахунок законодавчо визначених джерел було спрямовано 127,9 млрд. грн. (з урахуванням виплати у грудні 2015 року пенсій за січень 2016 року у сумі 14,0 млрд. грн.), що
на 3,7 млрд. грн. більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

За рахунок коштів державного бюджету профінансовано 62,1 млрд. грн.

Територіальними органами Фонду призначено пенсії 181,7 тис. громадян, що на 35,3 тис. менше порівняно з відповідним періодом 2015 року.

З 1 травня 2016 року проведено перерахунок пенсій у зв’язку зі зміною розміру прожиткового мінімуму. Перераховано 10 млн. пенсій, в результаті чого понад 8,1 млн. осіб збільшено розміри пенсійних виплат. Середнє підвищення пенсійної виплати склало 57,3 грн.

Середній розмір пенсії з початку року зріс з 1699,51 грн. до 1738,85 грн. станом на 01.07.2016.

Забезпечено своєчасну виплату пенсій внутрішньо переміщеним особам.
З початку року на виплати зазначеним громадянам спрямовано 5,5 млрд. грн.

Прийнято 23,9 тис. заяв від тимчасово переміщених осіб на виготовлення платіжної картки, яка є одночасно пенсійним посвідченням, для передачі їх до АТ “Ощадбанк”.

Забезпечено виплату пенсій у 18 країнах світу громадянам України, які проживають за кордоном, на суму 63,8 тис. дол. США та 740,9 тис. євро. Пенсіонерам іноземних держав, які проживають на території України, здійснено виплату пенсій на суму 8,3 тис. дол. США та 1,4 млн. євро. На виплату пенсій громадянам України, які працювали в районах Крайньої Півночі та місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, від Пенсійного фонду Російської Федерації надійшло 23,3 млн. рос. руб.

Протягом січня – червня поточного року до бюджету Пенсійного фонду України надійшло 53,8 млрд. грн. від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний соціальний  внесок) та платежів, які адмініструються органами Фонду, що на 25,4 млрд. грн. менше, ніж за відповідний період минулого року (у зв’язку зі зниженням ставки єдиного соціального внеску).

План з надходження коштів, адміністрування яких здійснюють органи Пенсійного фонду, виконано на 120,5 % (2,2 млрд. грн.) усіма головними управліннями Фонду.

У І півріччі 2016 року надійшло збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій в сумі 2,3 млрд. грн., що становить 170,8 % запланованих. Виконання планових показників забезпечено в усіх регіонах.

Станом на 1 липня 2016 року заборгованість з платежів, призначених для пенсійних та інших соціальних виплат складає 18,4 млрд. грн. (в т. ч. заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску – 7,6 млрд. грн.), що на                1,1 млрд. грн. більше у порівнянні з початком року.

При цьому 64,5 % загальної суми заборгованості – за економічно-активними підприємствами, а 35,5 % – за підприємствами, які перебувають у процедурах банкрутства та у яких відсутні активи для її погашення.

За І півріччя заборгованість економічно-активних платників, що склалася на 1 січня 2016 року, зменшено на 676 тис. грн. або на 10,6 %.

Майже 323 тис. найманих працівників або 5,3 % їх загальної чисельності, отримують заробітну плату менше мінімальної. В порівнянні з початком року кількість таких застрахованих осіб зменшено на 10,3 тис. осіб або на 3,1 %.

За результатами спільних дій з органами державної фіскальної служби, місцевими органами влади, громадських організацій у січні-травні 2016 року легалізовано 75,7 тис. робочих місць, додатково залучено 52,3 млн. грн. від сплати єдиного соціального внеску.

Згідно із затвердженим планом-графіком в усіх регіонах України запроваджується підсистема “Призначення та виплата пенсій на базі електронної пенсійної справи” Інтегрованої комплексної інформаційної системи Пенсійного фонду України (ІКІС ПФУ), проводиться робота щодо підготовки міграції до неї даних із автоматизованої системи обробки пенсійної документації.

За результатами проведених пілотних випробувань проводиться робота щодо впровадження обміну списками на виплату пенсій з банками з використанням електронного цифрового підпису.

В реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування доопрацьовано персональну облікову картку з метою відображення інформації про одержання застрахованими особами виплат від інших фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування.

З початку функціонування веб-порталу електронних послуг до органів Пенсійного фонду звернулося 714 тис. осіб, із них процедуру реєстрації пройшли 711,5 тис. користувачів, з яких 178 тис. – тільки протягом І півріччя поточного року.

Із запровадженням підсистеми “Призначення та виплата пенсій на базі електронної пенсійної справи” Інтегрованої комплексної інформаційної системи Пенсійного фонду України проводяться роботи щодо розширення електронних сервісів веб-порталу в частині надання можливостей дистанційного перегляду електронної пенсійної справи, перегляду звернень до органів Фонду та результатів їх опрацювання, дистанційного формування та подання звернень про перерахунки пенсій.

Для ефективного запровадження підсистеми протягом І півріччя поточного року оновлено техніку для фронт- та бек-офісів органів Фонду.

Реорганізовано 279 управлінь Фонду, скорочено видатки на оренду приміщень на 342,1 тис. грн., сума коштів, необхідних на оплату експлуатаційних послуг, зменшилась на 973,9 тис. грн. в порівнянні з відповідним періодом минулого року.

 Пріоритети діяльності Пенсійного фонду України та положення плану роботи Пенсійного фонду України на 2016 рік в цілому відповідають Плану пріоритетних дій Уряду на 2016 рік, затвердженому розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 травня 2016 року № 418.

За визначеними планом роботи критеріями оцінки у І півріччі з 75 завдань виконано 38, не виконано – 3, термін виконання 34 ще не настав.

Враховуючи вищезазначене правління Пенсійного фонду України

 

ПОСТАНОВЛЯЄ:

  1. Інформацію заступника Голови правління Пенсійного фонду України Машкіна В. Г. та інформаційно-аналітичні матеріали про підсумки роботи Пенсійного фонду України та виконання плану роботи за І півріччя 2016 року взяти до відома.
  2. Заступникам Голови правління Пенсійного фонду України, керівникам структурних підрозділів центрального апарату, начальникам головних управлінь Пенсійного фонду України в областях та м. Києві забезпечити неухильне виконання Плану пріоритетних дій Уряду на 2016 рік, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 травня 2016 року № 418, а також додержання строків виконання та критеріїв оцінки стану виконання, передбачених планом роботи Пенсійного фонду України на 2016 рік.
  3. Звернути увагу директора департаменту платежів до пенсійної системи та захисту прав застрахованих осіб Андрійчук Т. М., директора департаменту інформаційно-аналітичних систем та електронних реєстрів Малецького О. М., начальників головних управлінь Пенсійного фонду України у Запорізькій – Казачука А. В., Закарпатській – Пентек А. Ю., Луганській – Шарунової О. В., Волинській – Філіпчука П. В., Дніпропетровській – Козака Ю. І., Донецькій – Рад Н. С., Кіровоградській – Сімонян Н. М.,  Чернігівській – Кулініча П. І. областях та м. Києві – Аніканова В. Є. на недостатній рівень виконання завдань, визначених планом роботи Пенсійного фонду України на 2016 рік.

Інформацію про забезпечення виконання зазначених завдань надати Голові правління Пенсійного фонду України до 01.09.2016.

  1. Заступникам Голови правління Пенсійного фонду України, бюджетно-фінансовому департаменту (Король Т. І.), департаменту платежів до пенсійної системи та захисту прав застрахованих осіб (Андрійчук Т. М.) вжити всіх необхідних заходів для забезпечення виконання бюджету Пенсійного фонду України на 2016 рік та формування проекту бюджету на 2017 рік.
  2. Начальникам головних управлінь Пенсійного фонду України в областях та м. Києві:

5.1. Провести підготовчу роботу до перерахунків пенсій з 01.12.2016 у зв’язку зі зміною прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

5.2. Забезпечити виконання показників з надходження власних коштів до бюджету Пенсійного фонду України в повному обсязі. Здійснити спільно з органами Державної фіскальної служби України розрахунки надходжень єдиного соціального внеску до кінця поточного року та у строк до 01.09.2016 надати відповідну інформацію департаменту платежів до пенсійної системи та захисту прав застрахованих осіб.

5.3. Забезпечити взаємодію з органами Державної фіскальної служби України, Державної служби України з питань праці, об’єднаннями профспілок, спрямовану на реалізацію спільних заходів щодо легалізації заробітної плати, захисту прав застрахованих осіб у пенсійному страхуванні.

5.4. Розглянути на засіданнях колегій при начальниках головних управлінь Фонду стан організації роботи щодо легалізації заробітної плати, захисту прав застрахованих осіб за участю представників об’єднань профспілок.

5.5. Забезпечити постійний моніторинг виконання складених графіків погашення заборгованості з платежів до Пенсійного фонду України.

  1. Контроль за виконанням цієї постанови покласти на першого заступника Голови правління М. І. Шамбіра.

Голова правління                                                                          О. Зарудний

 

background Layer 1