Пропустити навігацію

ПОСТАНОВА Правління Пенсійного фонду України від 22.07.2016 № 17-3 Про виконання вимог антикорупційного законодавства в органах Пенсійного фонду України

Правління Пенсійного фонду України

П О С Т А Н О В А

22.07.2016                                          м. Київ                                       №  17-3

 

Про виконання вимог

антикорупційного законодавства в

органах Пенсійного фонду України

 

Заслухавши  інформацію  начальника управління внутрішнього аудиту Шуляк А. П. про стан виконання антикорупційного законодавства в органах Пенсійного фонду України, правління Пенсійного фонду України відмічає.

Пенсійним фондом України та територіальними управліннями продовжувалась робота, спрямована на своєчасне виявлення, усунення та мінімізацію корупційних ризиків в діяльності органів Фонду, причин, що їх породжують та умов, що їм сприяють. Організаційні засади загальної відомчої політики щодо запобігання та протидії корупції визначено Програмою Пенсійного фонду України щодо впровадження антикорупційних заходів на 2016 рік, затвердженою наказом Пенсійного фонду України від 14 березня 2016 року  № 25. Проведено оцінку корупційних ризиків в діяльності органів Фонду, визначено заходи щодо їх усунення, забезпечується щоквартальний моніторинг та оцінка виконання передбачених завдань.

Координацію роботи по виконанню антикорупційного законодавства забезпечують сектори (відповідальні особи) з питань запобігання та виявлення корупції, які функціонують в Пенсійному фонді України та в головних управліннях Пенсійного фонду України в областях та м. Києві в складі управлінь (відділів) внутрішнього аудиту. Штатна чисельність підрозділів з питань запобігання та виявлення корупції становить 31 посадову одиницю, станом на 01.07.2016  фактично укомплектовано 17 посад, або 54,8 %.

Пріоритетним напрямом роботи є проведення роз’яснювальної роботи серед державних службовців щодо основних положень антикорупційного законодавства та попередження можливих правопорушень, запобігання виникненню конфлікту інтересів та його врегулювання. Протягом І півріччя 2016 року проведено           3120 семінарів, нарад, лекцій тощо, в засобах масової інформації (телебачення, радіо, преса, в мережі Інтернет) оприлюднено 755 публікацій (роз’яснень, коментарів тощо), спрямованих на  формування світогляду неприйняття корупції.

Для забезпечення відкритості та прозорості діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави, перевірено своєчасність подання, правильність та повноту заповнення 31,8 тис. декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2015 рік.

Протягом І півріччя 2016 року організовано проведення спеціальної перевірки відомостей щодо 5 осіб, які претендували на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави. Обставин, які перешкоджали зайняттю передбачених посад, не виявлено. Згідно Закону України “Про очищення влади” звільнено 8 посадових осіб територіальних органів Пенсійного фонду України.

Від підприємств, установ та організацій, фізичних осіб-підприємців, органів місцевого самоврядування та громадян надійшло 47 повідомлень щодо можливих корупційних порушень з боку посадових осіб органів Фонду,  в тому числі  –            18 анонімних. За результатами розгляду 43 звернень викладені факти не підтвердились, 4 звернення залишені без розгляду у зв’язку з відсутністю у них фактичних даних, які можуть бути перевірені.

Забезпечується постійний моніторинг додержання посадовими особами антикорупційного законодавства, в тому числі, щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, обмеження спільної роботи близьких осіб. Так,  у             І півріччі 2016 року встановлено 3 випадки порушення вимог законодавства працівниками Уманського та Смілянського об’єднаних управлінь Черкаської області щодо обмеження сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, одного працівника визнано винним у скоєнні правопорушення та піддано адміністративному стягненню у вигляді штрафу з конфіскацією в дохід держави винагороди від роботи за сумісництвом.

Виявлено 90 випадків конфлікту інтересів, з яких 41 – врегульовано. Із не врегульованих випадків конфлікту інтересів 48 випадків  – робота близьких осіб та осіб, які мають родинні стосунки, в територіальних управліннях в Дніпропетровській області.

До спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції направлено 68 повідомлень про факти порушення антикорупційного законодавства, 83,8 %  з яких – неподання декларацій державними службовцями – колишніми працівниками органів Фонду, 4,4 % – порушення в частині обмеження сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності.

Від спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції отримано 112 повідомлень (подань, приписів тощо) про факти порушення антикорупційного законодавства, 98,2 % з яких – щодо встановлення недостовірних даних за результатами здійсненого фінансового контролю декларацій за 2014 та 2015 роки. З метою з’ясування причин виникнення порушень проведено 56 службових розслідувань стосовно 66 осіб.

З метою розробки механізмів контролю за дотриманням вимог антикорупційного законодавства та шляхів врегулюванням конфлікту інтересів здійснюється дослідження фактів прийняття рішень про пенсійне забезпечення працівників органів Пенсійного фонду України та членів їх сімей, у тому числі на виконання судових рішень. Під час проведення аудиторських досліджень у                        І півріччі 2016 року у Рівненській, Івано-Франківській, Тернопільській областях перевірено правомірність прийняття рішень щодо пенсійного забезпечення керівного складу головних та 16 територіальних управлінь. Головними управліннями встановлено наявність 61 позову керівників територіальних органів, їх заступників та членів їх сімей, 53 з яких були задоволені, 43 судових рішення виконані. В управлінні в Зіньківському районі Полтавської області не врегульовано випадок реального конфлікту інтересів, який виник через подання начальником цього управління позовної заяви щодо визнання протиправним рішення про не виплату пенсії цим же управлінням.

На офіційному web-сайті Пенсійного фонду України розміщені Антикорупційна стратегія на 2014-2017 роки, Програма Пенсійного фонду України щодо  впровадження антикорупційних заходів на 2016 рік. Оприлюднені відомості, зазначені у деклараціях про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2015 рік Голови правління, його заступників та керівників структурних підрозділів центрального апарату Фонду.

В межах реалізації заходів, передбачених Програмою, здійснено суцільну перевірку правильності виплати пенсій державним службовцям, визнаним інвалідами І та ІІ груп, проведено черговий контроль своєчасності припинення виплати пенсій у зв’язку із смертю пенсіонерів. Щомісячно аналізувалась своєчасність проведення перерахунку пенсійних виплат інвалідам війни ІІ та           ІІІ груп, учасникам бойових дій, які досягли 85-річного  віку.

Відповідно до постанови правління Пенсійного фонд України від                           14 грудня 2015 року № 25-1 “Деякі питання впровадження електронних пенсійних справ на базі централізованих інформаційних технологій”, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 28 грудня 2015 року за № 1645/28090 (із змінами), в 19 головних управліннях Пенсійного фонду України розпочато  впровадження в експлуатацію централізованої системи призначення та виплати пенсій. Підготовлено практичні рекомендації щодо роботи спеціалістів підрозділів обслуговування громадян в умовах запровадження централізованого призначення та виплати пенсій.

Розпочато модернізацію прикладних підсистем програмного забезпечення обліку сплати страхових внесків в Пенсійному фонді України, зокрема  створення централізованої підсистеми ОССВ для територіальних органів Фонду районного рівня, що дозволить обробляти та зберігати дані загальнообов’язкового державного пенсійного страхування з повною актуалізацією та даними по Україні загалом.

Опрацьовуються зміни до Положення про реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 18 червня 2014 року № 10-1, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 08 липня                2014 року за № 785/25562, в частині вдосконалення контролю за достовірністю наданих страхувальником відомостей про застраховану особу.

З метою проведення електронних консультацій з громадськістю оприлюднено план діяльності Фонду з підготовки проектів регуляторних актів та змін  до нього, проекти регуляторних актів, аналіз регуляторного впливу, звіти про відстеження результативності регуляторних актів, проекти актів Кабінету Міністрів України та проекти відомчих нормативно-правових актів. Опубліковано зведений реєстр відомостей про документи електронної бази даних системи обліку публічної інформації, своєчасно розглянуто  647 інформаційних запитів.

За участю представників громадськості проведено публічне представлення звіту про виконання бюджету Пенсійного фонду України за  2015 рік.

Забезпечується контроль за додержанням законодавства під час здійснення закупівель за державні кошти. Здійснюється моніторинг організації та проведення підвідомчими органами процедур закупівель, в ході проведення фінансових аудитів здійснюється перевірка дотримання процедури закупівель. Всі територіальні управління Фонду зареєструвалися в електронній системі публічних закупівель. Проведення електронних процедур закупівель в головному управлінні у Вінницькій області та управлінні у м. Вінниці сприяло економії майже 20 % коштів.

У всіх головних управліннях вжито організаційних заходів щодо реалізації антикорупційних заходів. В практику роботи впроваджуються різноманітні методи попередження та протидії корупційним проявам. Так, головним управлінням у Львівській області для вивчення реального стану роботи підпорядкованих управлінь щодо організації прийому громадян проводяться оперативні перевірки за принципом “таємного покупця” із залученням представників громадськості. У головному та територіальних управліннях у Чернівецькій області встановлено “антикорупційні скриньки” для повідомлень про неправомірні дії працівників органів Фонду, службові приміщення, в яких здійснюється прийом громадян, обладнано системами відеоспостереження з можливістю віддаленого доступу та контролю з боку посадових осіб. В головних управліннях в Запорізькій, Кіровоградській, Херсонській, Чернівецькій областях запроваджено роботу “телефонів довіри”.

Разом з тим, в головних управліннях у Вінницькій і Дніпропетровській областях заходи щодо попередження корупційних проявів залишаються малоефективними, про що свідчить кількість скарг на дії посадових осіб. В головних управліннях у Житомирській, Київській, Хмельницькій, Чернігівській областях та м. Києві потребує вдосконалення організація  роз’яснювальної роботи  серед  державних службовців.

Майже у всіх головних управліннях в роботі по запобіганню корупції не в повній мірі використовуються можливості проведення анкетування/опитування громадян, які звернулися до органів Фонду, щодо якості обслуговування та надання інформаційних послуг, в т.ч. і з використанням інформаційних ресурсів Пенсійного фонду України. Повільно впроваджуються аудіо- і відео-фіксація під час прийому громадян. Потребують активізації методи комунікації з громадськістю щодо реалізації антикорупційних заходів.

Враховуючи вищезазначене правління Пенсійного фонду України

ПОСТАНОВЛЯЄ:

  1. Інформацію начальника управління внутрішнього аудиту Шуляк А. П. взяти до відома.
  2. Керівникам самостійних структурних підрозділів центрального апарату Пенсійного фонду України, начальникам головних управлінь Пенсійного фонду України в областях та м. Києві:

2.1. Продовжити реалізацію завдань антикорупційного спрямування, визначених Програмою Пенсійного фонду України щодо впровадження антикорупційних заходів на 2016 рік, затвердженою наказом Пенсійного фонду України від 14 березня 2016 року № 25.

Удосконалювати механізми внутрішнього контролю за окремими напрямами діяльності органів Пенсійного фонду України, які сприятимуть запобіганню корупційним та пов’язаним з корупцією правопорушенням.

2.2. Активізувати роботу щодо виявлення та врегулювання конфлікту інтересів в діяльності працівників органів Пенсійного фонду України,  попереджувати причини та умови, які спричиняють  його виникненню.

2.3. Забезпечити оперативне реагування на протиправні дії державних службовців у разі виявлення випадків порушення антикорупційного законодавства при виконанні ними посадових обов’язків та своєчасність інформування спеціально уповноважених суб’єктів у сфері протидії корупції.

  1. Департаменту персоналу та адміністративного забезпечення (Усачова Т. М.), управлінню внутрішнього аудиту (Шуляк А. П.), начальникам головних управлінь Пенсійного фонду України в областях та м. Києві:

3.1. До 01.09.2016 розробити критерії оцінки якості та оперативності обслуговування громадян, які звертаються до органів Пенсійного фонду України. Запровадити проведення такої оцінки шляхом анкетування/опитування відвідувачів, в т. ч. користувачів веб-сайту Пенсійного фонду України.

3.2. Вжити заходів щодо кадрового забезпечення секторів (відповідальних осіб) підрозділів внутрішнього аудиту, на яких покладено виконання функцій з питань запобігання та виявлення корупції.

  1. Контроль за виконанням постанови покласти на заступника Голови правління Пенсійного фонду України В. Г. Машкіна.

Голова правління                                                                               О. Зарудний

 

 

background Layer 1