Пропустити навігацію

ПОСТАНОВА Правління Пенсійного фонду України від 22.07.2016 № 17-4 Про стан виконання органами Пенсійного фонду України в Чернігівській області покладених на них завдань

яравління Пенсійного фонду України

 П О С Т А Н О В А

 22.07.2016                                    м. Київ                                           № 17-4

 

Про стан виконання органами

Пенсійного фонду України

в Чернігівській області

покладених на них завдань

Розглянувши звіт начальника головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Кулініча П. І., правління Пенсійного фонду України відмічає. Органами Пенсійного фонду України в Чернігівській області в основному виконуються завдання, визначені положеннями про ці органи та відповідними планами роботи, за такими основними напрямами.

Фінансування пенсійних виплат

Забезпечено своєчасне і в повному обсязі фінансування виплати пенсій. Тільки за 6 місяців поточного року фактичні видатки бюджету головного управління склали 3185,7 млн. грн., що становить 97,7 % плану, а з урахуванням виплати у грудні 2015 року за січень 2016 року – зросли на  171,5 млн. грн. або на 5,2 % порівняно з відповідним періодом минулого року.

Чисельність пенсіонерів, які одержують пенсії через банки, становить 168,1 тис. чол. або 47,6 % загальної чисельності. Сума виплати пенсій через банки за І півріччя 2016 року склала 1732,1 млн. грн., що на 103,6 млн. грн. або на 6,4 % більше, ніж за відповідний період 2015 року. Розрахункова сума економії коштів за оплату послуг по доставці і виплаті пенсій за цей період становить 20,9 млн. грн.

Залучення коштів до бюджету

Органами Фонду області організовано роботу щодо виконання завдань з надходження власних коштів. Відповідно до розрахунків єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний соціальний внесок) виконання помісячного розпису надходження становило 99,2 %, надійшло 920,1 млн. грн. коштів від сплати єдиного соціального внеску. Похибка у прогнозуванні надходження коштів від сплати єдиного соціального внеску в області знаходиться в межах 0,8 %.

Майже всіма підвідомчими управліннями, крім управління Фонду в Бобровицькому районі, забезпечене виконання планових показників надходження коштів, адміністрування яких здійснюється органами Фонду, завдяки чому у І півріччі поточного року до бюджету залучено 20,7 млн. грн., що становить 122,3 % доведеного завдання. Загалом надходження власних коштів становить 99,6 % планового показника на цей період, надійшло                   940,9 млн. грн. У порівняні з відповідним періодом минулого року темп росту власних надходжень склав 64,3 %.

У І півріччі 2016 року залучено 12,1 млн. грн., від сплати з окремих видів господарських операцій, що становить 180,8 % до плану та на 54,0 % більше ніж у І півріччі 2015 року.

Разом з тим, в поточному році в області зросли борги підприємств з платежів до Фонду на загальну суму 14082,4 тис. грн., в тому числі платників з дієвим статусом боргу на суму 8380,0 тис. грн.

Зростання дієвих боргів з платежів до Фонду допустили платники управлінь в Козелецькому районі (130,9 % до суми боргу на початок року), Ніжинському (115,1 %), Прилуцькому (143,6 %), Ріпкинському (113,2 %) об’єднаних управліннях. Найбільше зростання боргу допустили економічно-активні платники Чернігівського об’єднаного управління (на 7,7 млн. грн., або на 128,3 %), управління в Борзнянському районі (на 707,0 тис. грн., або втричі).

На виконанні в органах державної виконавчої служби перебуває виконавчих документів про стягнення платежів до Фонду на загальну суму             36,4 млн. грн., з яких борг із страхових внесків складає 7,5 млн. грн., відшкодування витрат на виплату пенсій, призначених на пільгових умовах, – 16,5 млн. грн. Загалом заходами стягнення охоплено 63,8 % заборгованості. В результаті всіх вжитих заходів в рахунок погашення боргу надійшло коштів в сумі 1,3 млн. грн.

Завдяки співпраці з відділом з питань банкрутства та арбітражними керуючими в частині завершення процедур банкрутства, станом на 1 липня ліквідовано 10 підприємств-банкрутів, що дозволило зменшити заборгованість на 1,0 млн. грн. Рівень надходження коштів від підприємств, які перебувають у різних процедурах банкрутства, становить 10,0 % визнаних кредиторських вимог.

На виконання доручення Уряду у 2016 році укладені графіки погашення заборгованості з 84 боржниками на суму 4,0 млн. грн., з яких за лютий – червень поточного року погашено 798,1 тис. грн., або 19,9 % затверджених сум на цей період. Управліннями Фонду області забезпечений моніторинг та встановлений контроль за їх виконанням.

В області налагоджена співпраця з органами державної фіскальної служби, Державної служби України з питань праці, місцевими органами влади, соціальними партнерами щодо погашення боргів та захисту прав застрахованих осіб.

Завдяки спільним заходам з початку поточного року роботодавці офіційно оформили трудові відносини з 1357 найманими працівниками. Працівники одержали офіційну роботу і соціальні гарантії, а фонди соціального страхування додатково отримали 6,1 млн. грн. єдиного соціального внеску.

Організація роботи з пенсійного забезпечення та обслуговування громадян

Органами Фонду в області забезпечується своєчасне призначення, проведення перерахунків та виплата пенсій, реалізуються заходи, спрямовані на покращення якості обслуговування громадян. В повному обсязі реалізовано законодавчі та інші нормативно-правові акти з питань підвищення пенсій, особливого порядку виплати пенсій працюючим пенсіонерам тощо.

На обліку в органах Пенсійного фонду області перебуває 354,4 тис. пенсіонерів. Протягом першого півріччя в області призначено 5,3 тис. пенсій, проведено 20,5 тис. поточних перерахунків за зверненнями громадян.

Відповідно до Закону України “Про Державний бюджет України на            2016 рік” з 1 травня 2016 року перераховано майже 306 тис. пенсій. Середній розмір пенсії в області станом на 1 липня 2016 року склав 1616,99 грн., що на 147,23 грн. більше ніж на відповідну дату минулого року.

З метою попередження переплат та недоплат пенсій управліннями проведено 800 зустрічних перевірок достовірності виданих документів про заробітну плату та стаж роботи на підприємствах, в установах та організаціях.

Головним управлінням проводиться постійний контроль за дотриманням підвідомчими управління чинного законодавства при призначенні, проведенні перерахунків та виплаті пенсій, моніторинг своєчасності призначення (перерахунку) пенсій. В результаті посилення заходів контролю значно зменшилась кількість помилок, в тому числі і під час перевірок органами праці та соціального захисту населення. Однак, мали місце випадки порушення встановлених термінів призначення (перерахунку) пенсій, зокрема, в Чернігівському та Ріпкинському об’єднаних управліннях.

Проводиться підготовча робота для запровадження з 1 серпня 2016 року централізованої підсистеми “Призначення та виплата пенсій” Інтегрованої комплексної інформаційної системи Пенсійного фонду України, в кожному управлінні визначені єдині організаційні принципи роботи підрозділів обслуговування громадян, проводяться навчання фахівців.

В органах Фонду в області створено умови для своєчасного та всебічного розгляду звернень громадян. В усіх управліннях організовано роботу приймалень за принципом “єдиного вікна”, для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення створено умови для безперешкодного та безпечного доступу до приміщень управлінь Фонду, впроваджено практику виїзних прийомів за місцем їх проживання.

З метою підвищення якості та оперативності обслуговування громадян послуги в управліннях Фонду в області надаються в електронній формі з використанням веб-порталу Пенсійного фонду України та дистанційно за “гарячими” телефонними лініями, засобами комунікацій через ІР-мережі.

Організація роботи із базами даних

Проводиться моніторинг своєчасності та якості наповнення реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – реєстр застрахованих осіб).

З початку року до реєстру застрахованих осіб надійшло 40,0 тис. запитів щодо отримання персональних даних застрахованих осіб, з них 1,4 тис. запитів від правоохоронних органів.

Здійснюється підготовка до впровадження електронного документообігу, з цією метою в області станом на 01.07.2016 оформлено документи та отримано                     110 електронних цифрових підписів для спеціалістів територіальних управлінь.

Правова робота

З метою стягнення заборгованості до Пенсійного фонду України, тільки за 6 місяців поточного року подано до суду 95 адміністративних позовів на загальну суму 5,9 млн. грн., з яких 81 позов на суму 5,8 млн. грн. щодо відшкодування пенсій, призначених на пільгових умовах

Із загальної кількості позовів на користь органів Пенсійного фонду України задоволено 23 на суму 441,8 тис. грн., залишено без розгляду у зв’язку з несплатою судового збору 60 позовів на 2,4 млн. грн. Решта справ знаходяться в провадженні суду. Внаслідок позовної роботи на рахунки органів Фонду надійшло 874,9 тис. грн.

Взято участь у 550 справах щодо розгляду в судах питань призначення і виплати пенсій.

Внутрішній аудит

Протягом І півріччя проведено 5 аудиторських досліджень, виявлено порушень на загальну суму 813 тис. грн. Заходами внутрішнього контролю не виявлено нецільового використання коштів, проте мають місце окремі фінансові порушення, пов’язані з невірним застосуванням норм законодавства при призначенні пенсій та матеріальної допомоги, і які призвели до матеріальних втрат.

У I півріччі 2016 року усунуто 46 таких фінансових порушень на загальну суму 803,9 тис. грн. або 98,9 % від виявлених та стовідсотково – не фінансові порушення.

Управлінська діяльність та використання кадрового потенціалу

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня                2015 року № 1055 “Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України” об’єднано 8 територіальних управлінь Фонду області. В результаті проведеної роботи чисельність працівників скоротилась на 50 одиниць і станом на 1 липня 2016 року становить 1000 штатних одиниць, з них 959 посад державної служби.

В області є певний досвід співпраці з навчальними закладами. Як результат, сьогодні 54 % працівників Фонду області закінчили навчальні заклади області. В органах Фонду працюють 45 магістрів державної служби, 61 чол., які закінчили навчальні заклади за направленнями Пенсійного фонду.

Для працівників Фонду області організовано підвищення рівня професійної компетентності. Протягом І півріччя 46 спеціалістів управлінь підвищили свою кваліфікацію за програмами тематичних семінарів в Чернігівському центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій. На базі навчально-методичного центру Державного підприємства “Інформаційний центр персоніфікованого обліку Пенсійного фонду України” пройшли навчання 12 керівників і спеціалістів головного та підвідомчих управлінь.

Управліннями Пенсійного фонду України в області не виконано низку завдань, визначених планом роботи Фонду, зокрема щодо зменшення заборгованості економічно-активних платників у І півріччі поточного року, яке протягом зазначеного періоду виконано лише наполовину.

Не досягнуто виконання завдання щодо зменшення на 12 % кількості застрахованих осіб, яким страхувальники виплачують заробітну плату нижче встановленого законодавством мінімуму, – кількість таких працівників збільшилась на 222 особи.

Невиконання завдань Плану роботи Пенсійного фонду України в окремих управліннях свідчить про послаблення виконавської дисципліни та контролю з боку керівництва головного управління Фонду в Чернігівській області.

Враховуючи вищенаведене правління Пенсійного фонду України

ПОСТАНОВЛЯЄ:

  1. Звіт начальника головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Кулініча П. І. взяти до відома.
  2. Директору департаменту персоналу та адміністративного забезпечення Усачовій Т. М. провести в управліннях Пенсійного фонду України в Чернігівській області тематичні перевірки стану виконавської дисципліни, зокрема, щодо виконання постанов правління, планів роботи Пенсійного фонду України на 2016 рік та головного управління, інших розпорядчих документів. За результатами аналізу виконавської дисципліни внести у вересні поточного року пропозиції щодо вдосконалення організації цієї роботи.
  3. Начальнику головного управління Пенсійного фонду України в Чернігівській області Кулінічу П. І.:

3.1. Вжити додаткових заходів для зменшення заборгованості з платежів до Пенсійного фонду України, насамперед управліннями в Бобровицькому та Борзнянському районах та Чернігівським об’єднаним управлінням. За підсумками роботи у І півріччі 2016 року заслухати на засіданні колегії при начальнику головного управління звіти начальників управлінь Фонду в Бобровицькому районі та Чернігівського об’єднаного управління.

3.2. Здійснювати постійний моніторинг відомостей з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування з метою запобігання “тіньової” зайнятості, виплати доходів без сплати податків, інших обов’язкових платежів. Продовжити роботу зі страхувальниками щодо виправлення виявлених помилок у відомостях про застраховану особу.

  1. Контроль за виконанням постанови покласти на першого заступника Голови правління М. І. Шамбіра.

Голова правління                                                                    О. Зарудний

background Layer 1