Пропустити навігацію

ПОСТАНОВА Правління Пенсійного фонду України від 22.07.2016 № 17-5 Про стан виконання органами Пенсійного фонду України у Київській області покладених на них завдань

Правління Пенсійного фонду України

П О С Т А Н О В А

22.07.2016                                        м. Київ                                           № 17-5

Про стан виконання органами

Пенсійного фонду України                                                                                                      у Київській області

покладених на них завдань

 

Заслухавши звіт начальника головного управління Пенсійного фонду України у Київській області Фатхутдінова В. Г. про роботу органів Пенсійного фонду України (далі – Фонд) у Київській області, правління Пенсійного фонду України відмічає.

Органи Фонду у Київській області в цілому виконують завдання, визначені положеннями про ці органи та відповідними планами роботи за такими основними напрямами.

Фінансування пенсійних виплат

Управліннями Фонду області забезпечено своєчасне і в повному обсязі фінансування виплати пенсій та грошової допомоги понад 565,1 тис. пенсіонерам. З початку року на пенсійні виплати спрямовано 5 393,3 млн. грн.

 Понад 307 тис. осіб або 54,3 % загальної чисельності пенсіонерів області отримують пенсію в 24 банках через поточні рахунки. Виплата пенсій через банки дозволяє заощаджувати щомісячно понад 6,5 млн. грн.

Найбільший відсоток одержувачів пенсій через банки в управліннях у містах Славутичі (89,5 %), Ірпені (63,1 %), Білій Церкві (62,8 %) та Обухівському об’єднаному управлінні (67,7 %), найнижчі показники – у Богуславському (36,0 %), Білоцерківському (35,2 %), Таращанському (24,8 %) районах.

Залучення коштів до бюджету

Надходження власних коштів за січень – червень 2016 року становить 1939,9  млн. грн.,  з яких 1812,3  млн. грн. (94,3 %) –   це надходження частини єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок).

План з надходження коштів, адміністрування яких  здійснюють органи Пенсійного фонду України, виконано на 247,8 відсотка – за рахунок погашення 76 млн. грн. заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату пенсій, призначених на пільгових умовах, Державним спеціалізованим підприємством “Чорнобильська атомна електростанція”. Разом з тим, не забезпечили виконання  планових  показників  за  І  півріччя  поточного  року  управління  в

 Іванківському (51,5 %) та Таращанському районах (82,8 %), високі показники виконання – у містах Славутич (870,3 %), Ірпені (211,9 %) та  Кагарлицькому районі  (208,3 %).

В результаті  спільних заходів з територіальними органами Державної фіскальної служби України, Державної служби України з питань праці, місцевими органами влади, соціальними партнерами встановлено 110 випадків виплати зарплат “в конвертах”. За результатами проведених заходів з початку  цього року залучено додатково 1,3 млн. грн. єдиного внеску, легалізовано трудові відносини 2184 осіб.  Результативно ця робота проведена управліннями у Києво-Святошинському (550 осіб), Миронівському районних (440 осіб), Васильківському об’єднаному (379 осіб) управліннях.

На виконання доручень Кабінету Міністрів України щодо зменшення заборгованості зі сплати обов’язкових платежів до Пенсійного фонду України затверджено графіки погашення заборгованості з 305 платниками на суму                        27,3 млн. грн. Погашено боргів у лютому – червні 2016 року на суму                      8,1 млн. грн., що становить 29,8 % визначених завдань на рік. Станом на                 01.07.2016 повністю виконали зобов’язання 203 суб’єкти господарювання, частково зменшив заборгованість 61 суб’єкт господарювання.

Організація роботи з питань пенсійного забезпечення та обслуговування громадян

Протягом І півріччя 2016 року призначено 9,6 тис. пенсій, що на 3 тис. менше, ніж за аналогічний період 2015 року. Проведено понад 57 тис. індивідуальних перерахунків пенсій за особистими заявами громадян, що на           17 тис. перерахунків менше, ніж за 6 місяців 2015 року.

Призначено пенсії 283 утриманцям у зв’язку з втратою годувальника за 147 годувальників, загиблих або померлих внаслідок поранень, отриманих під час участі в антитерористичній операції, та 277 пенсій по інвалідності її учасникам.

З 1 травня поточного року, у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, проведено перерахунок пенсій 441,2 тис. пенсіонерів. Розмір пенсії збільшився у 430 тис. пенсіонерів, або у 75,7 % їх загальної чисельності.

Виявлено 3,2 тис. випадків переплат пенсій на суму 6,9 млн. грн. В порівнянні з аналогічним періодом 2015 року кількість виявлених переплат зменшилась на 623 випадки, але її сума збільшилася на 3,2 млн. грн. Аналіз причин виникнення переплат вказує, що основна їх кількість виникла через відсутність своєчасної інформації про працевлаштування пенсіонерів. Найбільша кількість випадків переплат в управлінні Фонду в Києво-Святошинському районі – 352, найменша в управлінні Фонду в Тетіївському районі – 21.

Загальна сума переплат, з урахуванням залишку на початок 2016 року,  становить 14,8 млн. грн., з них відшкодовано 5,2 млн. грн. (35 %).

За результатами співставлення інформації баз даних автоматизованої системи обробки пенсійної документації на базі комп’ютерних технологій з даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування виявлено переплати по 456 справах на суму 2,7 млн. грн. Найбільше виявлено переплат в управліннях Фонду в Києво-Святошинському районі, м. Білій Церкві та Броварському об’єднаному управлінні. Направлено 82 матеріали до правоохоронних органів на загальну суму 2,6 млн. грн., із них у Броварському об’єднаному управлінні – 41, управлінні у Києво-Святошинському районі – 39. Триває досудове розслідування.

З початку 2016 року проведено 11 тематичних перевірок щодо правильності застосування норм пенсійного законодавства. Під час перевірок виявлено переплат на суму 9,6 тис. грн. та недоплат на суму 20,3 тис. грн. Найбільші суми переплат виявлені в управлінні у Володарському районі                  (8,6 тис. грн.), а недоплат – у Переяслав-Хмельницькому об’єднаному управлінні (4,7 тис. грн.).

На рівні головного управління забезпечено суцільний контроль за призначенням (перерахунком) пенсій по інвалідності та у разі втрати годувальника, призначених відповідно до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Понад два роки в усіх управліннях Фонду забезпечується прийом громадян за принципом “єдиного” вікна.

Кількість звернень до органів Фонду має тенденцію до зростання. Так, за І півріччя поточного року до органів Фонду в області звернулось 227,2 тис. осіб, що на 22 тис. або 11 % більше, ніж за аналогічний період 2015 року. Середнє навантаження на одного працівника в день складає 13 звернень. Найбільше навантаження у м. Білій Церкві – 36, найменше у Ставищенському районі – 5.

Організація роботи по впровадженню централізованої підсистеми “Призначення та виплата пенсій” Інтегрованої комплексної інформаційної системи Пенсійного фонду України

З січня 2016 року усі підвідомчі управління Фонду у Київській області працюють з використанням централізованої підсистеми “Призначення та виплата пенсій” Інтегрованої комплексної інформаційної системи Пенсійного фонду України.

Станом на 08.07.2016 територіальними управліннями в базу даних підсистеми введено 8,4 тис. пенсійних справ, що становить 89,2 % загальної кількості прийнятих заяв. З них майже 5,5 тис. (64,8 %) доведено до виплати.

Прийнято 3 тис. заяв від внутрішньо переміщених осіб на виготовлення платіжної картки, яка є одночасно пенсійним посвідченням, для передачі їх до АТ “Ощадбанк”.

Організація роботи з електронними реєстрами

З метою забезпечення достовірності  даних в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування підвідомчі управління головного управління Пенсійного фонду України у Київській області взаємодіють зі страхувальниками та органами Державної фіскальної служби України в Київській області. Здійснюється контроль завантаженої звітності, опрацювання помилкових звітів та вживаються заходи для їх повторного завантаження до закінчення звітного періоду. За травень 2016 року страхувальниками подано 26,6 тис. звітів за 397 тис. застрахованих осіб. При цьому виявлено 84 помилкових звіти, інформацію щодо яких направлено до органів Державної фіскальної служби України в області для вжиття заходів до страхувальників.

Продовжується робота щодо надання послуг дистанційно.

Станом на 30 червня 2016 року в цілому по області зареєстровано майже 172 тис. користувачів веб-порталу, а це більше 20 % кількості застрахованих осіб та непрацюючих пенсіонерів області. Даний показник найбільший по Україні. Найбільше користувачів зареєстровано в Білоцерківському районі – 33,7 %, найменше – у Володарському районі – 8,7 %.

З метою впровадження електронного документообігу підготовлено документи та отримано 809 сертифікатів ключів електронного цифрового підпису для спеціалістів територіальних управлінь.

Правова робота

З початку року на погашення заборгованості подано 248 позовних заяв             на загальну суму 68,2 млн. грн. (100 % заборгованості). З урахуванням                       незакінчених проваджень на початок 2016 року у зв’язку з несплатою судового збору, залишено без розгляду 149 позовів  на суму 57,3 млн. грн. (26 %). Отже, заходами примусового стягнення забезпечено 74 % заборгованості.

Від вжитих заходів щодо стягнення коштів надійшло 34,3 млн. грн., найбільше в Іванківському районі (7,3 млн. грн.) та м. Славутичі                           (23,5 млн. грн.). Разом з тим, у Богуславському, Володарському, Таращанському районах, у місті Буча, місті Фастові та Фастівському районі за рішеннями суду кошти взагалі не надходили

На виконанні в органах Державної виконавчої служби України перебуває              4148 виконавчих документів на суму 68,7 млн. грн. В примусовому порядку стягнуто 14,9 млн. грн., що становить 15,7 % сум, що підлягають стягненню (з урахуванням зупинених проваджень), і є найвищим показником по Україні станом на 01.07.2016.

Пенсіонерами до суду подано 548 позовів на суму 4,3 млн. грн. (це в                  2 рази менше ніж за аналогічний період минулого року).

Внутрішній аудит

Впродовж І півріччя 2016 року проведено 8 аудиторських досліджень щодо надходження коштів до бюджету Фонду, додержання пенсійного законодавства при призначення та виплаті пенсій, дотримання фінансово-бюджетної дисципліни та 38 інших контрольних заходів.

За  результатами аудиторських досліджень виявлено 67 фінансових порушень на загальну суму 3,6 млн. грн., найбільше у Васильківському об’єднаному управлінні (596,26 тис. грн.) та управлінні у м. Бучі                       (264,64 тис. грн.). Порушення, що призвели до збитків або втрат матеріальних ресурсів, становлять 169,43 тис. грн. (4,68 %). Решта 95,32 % – порушення в організації діяльності територіальних управлінь, які не призвели до матеріальних збитків.

Виявлені фінансові порушення усунуто в повному обсязі, видано                        8 управлінських рішень, до дисциплінарної відповідальності притягнуто                     3 посадові особи.

Кадрова, інформаційно-розяснювальна та управлінська діяльність

Станом на 1 липня поточного року в головному та 27 підпорядкованих управліннях Фонду працює 1363 фахівці. Укомплектованість посад становить 92 %. Серед працюючих: молодь до 35 років – 36 %, мають повну вищу освіту – 81 %.

У визначені терміни реорганізовано 4 управління відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1055 “Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України”, що дало можливість скоротити управлінський персонал на 15 одиниць та заощадити 698 тис. грн.

Разом з тим, плинність кадрів служби персоналу призвела до порушень порядку ведення особових справ, втрати організаційно-методичного керівництва службами персоналу в підвідомчих управліннях.

У першому півріччі 2016 року проведено понад 600 зустрічей в трудових колективах та з населенням, більше 100 зустрічей з ветеранськими організаціями. Постійно проводяться дні інформування, заняття школи майбутнього пенсіонера, флеш-моби,  розміщуються інформації на веб-ресурсах, сторінках газет. Найкраще ця робота проводиться управліннями у Києво-Святошинському районі та м. Білій Церкві.

Здійснюються заходи щодо економного та раціонального використання фінансових та матеріальних ресурсів. Так, у І півріччі поточного року порівняно з відповідним періодом минулого року,  зекономлено кошти по оплаті транспортних послуг у сумі 72,9 тис. грн., охорони приміщень на                   73,4 тис. грн.

         Два автомобіля в області у 2015 році переобладнано під використання зрідженого газу, що дало змогу зекономити кошти на придбання паливно-мастильних матеріалів за період 2015-2016 роки в сумі 110 тис. грн.

Правління відмічає певний досвід, напрацьований органами Фонду в Київській області щодо організації інформаційно-роз’яснювальної роботи, підвищення іміджу Фонду та поширення комунікацій з громадськістю. Разом з тим ця робота потребує вдосконалення та системності.

Враховуючи вищенаведене правління Пенсійного фонду України

ПОСТАНОВЛЯЄ:

  1. Звіт начальника головного управління Пенсійного фонду України у Київській області Фатхутдінова В. Г. взяти до відома.
  2. Визнати роботу органів Пенсійного фонду України у Київській області щодо виконання покладених на них завдань такою, що відповідає встановленим вимогам.
  3. Начальнику головного управління Пенсійного фонду України у Київській області Фатхутдінову В. Г.:

3.1. У найкоротший строк розглянути на засіданні колегії при начальнику головного управління в Київській області стан організації роботи з персоналом та вжити заходів щодо покращення роботи кадрової служби. Про результати проведеної роботи поінформувати Пенсійний фонд України у строк до                        1 вересня 2016 року.

3.2. За підсумками  роботи у І півріччі 2016 року заслухати на засіданні колегії при начальнику головного управління Фонду в Київській області звіти про виконання покладених на органи Фонду завдань начальників Броварського, Переяслав-Хмельницького об’єднаних управлінь, управлінь у Володарському, Києво-Святошинському районах та м. Білій Церкві.

3.3. Вжити додаткових заходів щодо виконання планів роботи Пенсійного фонду України на 2016 рік та головного управління щодо погашення заборгованості до бюджету Пенсійного фонду України економічно-активними платниками області.

3.4. Вжити заходів щодо системності інформаційно-роз’яснювальної роботи підвідомчих управлінь на базі Стратегії розвитку комунікацій Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 2 лютого 2016 року № 1-2. Про результати проведеної роботи поінформувати Пенсійний фонд України у строк до 1 грудня 2016 року.

  1. Контроль за виконанням постанови покласти на першого заступника Голови правління М. І. Шамбіра.

 

 

 

 

Голова правління                                                                          О. Зарудний

background Layer 1