Пропустити навігацію

ПОСТАНОВА Правління Пенсійного фонду України від 27.09.2016 № 22-3

Правління Пенсійного фонду України

П О С Т А Н О В А

27.09.2016                                              м. Київ                                                     № 22-3

 

Про результати перевірок органами праці та

соціального захисту населення додержання

вимог законодавства під час призначення

(перерахунку) та виплати пенсій, здійснюваних

заходів щодо усунення виявлених порушень

та попередження їх виникнення

 

Заслухавши та обговоривши інформацію директора департаменту пенсійного забезпечення Ковпашко І. В. про результати перевірок органами праці та соціального захисту населення додержання вимог законодавства органами Пенсійного фонду України під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій, здійснюваних заходів щодо усунення виявлених порушень та попередження їх виникнення, правління Пенсійного фонду України відзначає наступне.

Протягом І півріччя 2016 року органами Пенсійного фонду України призначено пенсії 162 527 особам, з яких органами праці та соціального захисту населення перевірено 151 054 пенсійні справи, або 92,9 відсотка призначених.

Порушення чинного законодавства з питань призначення і виплати пенсій були встановлені по 628 пенсійних справах, що становить 0,42 відсотки перевірених пенсійних справ.

Порушення, що призвели до недоплат або переплат пенсій, встановлено у   342 випадках або 0,23 відсотки перевірених пенсійних справ. Інші порушення – 286 випадки (0,19 відсотки перевірених пенсійних справ), не вплинули на розмір пенсії.

Переплати пенсій встановлено у 90 випадках на загальну суму              24,2 тис. грн. Недоплати пенсій встановлено у 252 випадках на загальну суму
73,7 тис. грн.

Найбільший відсоток порушень виявлено в Харківській, Закарпатській, Донецькій  областях та місті Києві (відповідно 0,96 %, 0,91 %, 0,81 % та 0,72 % перевірених пенсійних справ).

Порушень чинного законодавства не виявлено в Луганській області. В Івано-Франківській, Полтавській, Чернівецькій та Дніпропетровській областях ці показники становлять, відповідно, 0,07 %, 0,12 %,  0,13 % та 0,14 %.

Протягом І півріччя 2016 року органами праці та соціального захисту населення перевірено 279 153 пенсійні справи, по яких проводились індивідуальні перерахунки пенсій (79,52 відсотки таких пенсійних справ).

Порушення чинного законодавства при перерахунку пенсій встановлено по 445 справах, що становить 0,16 відсотка  перевірених пенсійних справ, із них: порушень, які призвели до недоплат та переплат пенсій – 385,                         (0,14 відсотка перевірених), інші порушення, які не вплинули на розмір пенсії,              – 60 (0,02 відсотка перевірених пенсійних справ).

В результаті перевірок встановлено 126 випадків переплат пенсій на загальну суму майже 38,9 тис. грн., а також виявлено 259 випадків недоплат пенсій на загальну суму 86,5 тис. грн.

Найбільший відсоток помилок виявлено у Миколаївській та Волинській областях (відповідно: 0,53 % та 0,48 %  перевірених пенсійних справ).

При цьому у Луганській, Львівській, Тернопільській областях не виявлено жодного порушення чинного законодавства. У Полтавській та Чернівецькій областях відсоток порушень становить 0,03 %, у Хмельницькій та Дніпропетровській областях – 0,05 % перевірених пенсійних справ.

В цілому, в усіх регіонах України у І півріччі 2016 року порівняно з аналогічним періодом 2015 року загальна кількість виявлених переплат пенсій зменшилась на 10,4 відсотків, недоплат – на 20,03 відсотків.

Найчастіше причиною виникнення переплат або недоплат, виявлених при перевірках правильності обчислення пенсії, стають порушення, допущені при обчисленні страхового стажу (не зараховуються до страхового певні періоди, які підтверджені документами), застосуванні показників середньої заробітної плати, виборі більш доцільного варіанту призначення пенсії по інвалідності, встановленні до пенсії підвищень.

Пенсійним фондом України постійно надається методична допомога підвідомчим управлінням щодо правильності застосування чинного законодавства.

З вересня поточного року на базі Навчально-методичного центру                Державного підприємства “Інформаційний центр персоніфікованого обліку Пенсійного фонду України” проводяться навчання заступників начальників управлінь Пенсійного фонду України в районах, містах, районах у містах, об’єднаних управлінь з питань пенсійного забезпечення.

Враховуючи вищенаведене правління Пенсійного фонду України

ПОСТАНОВЛЯЄ:

  1. Інформацію директора департаменту пенсійного забезпечення Ковпашко І. В. про результати перевірок органами праці та соціального захисту населення додержання вимог законодавства під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій, здійснюваних заходів щодо усунення виявлених порушень та попередження їх виникнення взяти до відома.
  2. Департаменту пенсійного забезпечення (Ковпашко І. В.) продовжити аналіз перевірок та надсилати їх результати начальникам головних управлінь Пенсійного фонду України в областях та місті Києві для організації роботи щодо попередження порушень.
  3. Начальникам головних управлінь Пенсійного фонду України в областях та місті Києві:

забезпечити неухильне дотримання вимог законодавства при призначенні (перерахунку) пенсій;

розглянути матеріали перевірок органами праці та соціального захисту населення додержання вимог законодавства органами Пенсійного фонду України під час призначення (перерахунку) та виплати пенсій на засіданнях колегій при начальниках головних управлінь Пенсійного фонду України в областях та місті Києві за участю представників органів праці та соціального захисту населення.

  1. Контроль за виконанням цієї постанови покласти на заступника Голови правління В. Г. Машкіна.

 

 

 

 

 

 

Голова правління                                                                              О. Зарудний

 

background Layer 1