Пропустити навігацію

ПОСТАНОВА Правління Пенсійного фонду України від 27.09.2016 № 22-6 Про стан виконання органами Пенсійного фонду України в Миколаївській області покладених на них завдань

Правління Пенсійного фонду України     

 П О С Т А Н О В А

 27.09.2016                                              м. Київ                                                  № 22-6

 

Про стан виконання органами

Пенсійного фонду України

в Миколаївській області

покладених на них завдань

         Розглянувши звіт начальника головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області Єфремової Н. В. про стан виконання органами Пенсійного фонду України в Миколаївській області покладених на них завдань, правління Пенсійного фонду України відмічає, що органами Пенсійного фонду України в Миколаївській області в цілому виконуються завдання, визначенні положеннями про ці органи та відповідними планами роботи, за такими основними напрямами.

         Фінансування пенсійних виплат

         В області забезпечується своєчасне та в повному обсязі фінансування пенсійних виплат, з початку року на пенсійні виплати спрямовано                     4407,5 млн. грн., що на 229,5 млн. грн., або 5,5 % більше ніж за аналогічний період минулого року.

В області 64,2 % пенсіонерів отримують пенсії через банки, що дає змогу до кінця року розрахунково заощадити кошти на оплату послуг за доставку і виплату пенсій в сумі понад 40 млн. грн.

         До виплати пенсій через банки залучено 94,4 % пенсіонерів, яким пенсії призначені вперше. Найвищий відсоток одержувачів пенсій через банки в м. Южноукраїнську, майже 95 %.

         В зв’язку із зменшенням кількості банків з 70 до 28 та закриттям 122 відділень банків, з якими укладено договори (з яких 68 відділень АТ “Ощадбанк”), зменшилась на 0,7 тис. осіб чисельність одержувачів в сільській місцевості. Найбільше таких осіб в управліннях у Снігурівському (334), Миколаївському (241) та Веселинівському (136) районах.

         Залучення коштів до бюджету

         В області забезпечено контроль за надходженням коштів до бюджету Фонду. Так за січень-серпень 2016 року надходження власних коштів становить 1395,7 млн. грн., з яких 1322,3 млн. грн. (94, 7 %) – надходження частини єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування. Планове завдання по надходженню власних коштів виконане на 106,5 %.

         Фонд оплати праці, на який нараховується єдиний соціальний внесок, в порівнянні з відповідним періодом 2015 року зріс на 26,1 % та складає 8154,2 млн. грн., проте його зростання не компенсувало втрати надходження від єдиного соціального внеску в зв’язку зі зменшенням його ставки.

         Надходження коштів, які адмініструє Фонд, склали 63,4 млн. грн., план виконано на 111,2 %, темпи росту до аналогічного періоду 2015 року становлять 103,5 %. Планові показники по надходженню збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій виконано на 252,4 %.

         З метою захисту прав застрахованих осіб в області спільно з територіальними органами Державної інспекції України з питань праці, Державної фіскальної служби України, соціальними партнерами, органами соціального захисту населення, центрами зайнятості проводиться робота по запобіганню “тіньовій” зайнятості та виплати доходів без сплати податків та внесків. В результаті проведених спільних заходів з початку року роботодавцями офіційно працевлаштовано 3869 найманих осіб, надходження єдиного соціального внеску від легалізації склали 2,4 млн. грн.    Заборгованість з платежів до Пенсійного фонду України з початку року зросла на 3,6 млн. грн. та складає 198,6 млн. грн., в тому числі зі сплати внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування – 61,2 млн. грн., з відшкодування пенсій, призначених на пільгових умовах, та різниці у розмірах пенсій науковим працівникам – 137,4 млн. грн. Негативна тенденція обумовлена нарощуванням боргів з відшкодування пільгових пенсій трьома підприємствами суднобудівної галузі, питома вага яких в загальній сумі складає 84,0 %. Водночас стягнення платежів по двох з них обмежені дією мораторію на задоволення кредиторських вимог, по Державному підприємству “Суднобудівний завод ім. 61 комунара” ДК “Укроборонпром” – дією мораторію на реалізацію майна.

         Кількість платників, які мають борги зі сплати страхових внесків зменшилась на 137, загальна сума боргу скорочена на 2,9 млн. грн. Майже в усіх управліннях спостерігається зменшення заборгованості по страхових внесках, крім управлінь в Миколаївському, Казанківському районах та Первомайського об’єднаного управління.

         В області проведено роз’яснювальну роботу з кожним підприємством, яке має заборгованість з платежів до Пенсійного фонду України, узгоджено 356 графіків погашення боргу, протягом лютого-серпня поточного року погашено заборгованість у сумі 1,4 млн. грн. Виконання графіків становить 94,5 % доведеного завдання на цей період,  повністю виконали зобов’язання 198 платників, частково 107.

         Організація роботи з питання пенсійного забезпечення, та  обслуговування громадян

         Органами Фонду в області забезпечено реалізацію чинного законодавства з питань пенсійного забезпечення, проводяться заходи, спрямовані на покращення якості обслуговування громадян.

         На обліку в управліннях Фонду області перебуває 330,4 тис. одержувачів пенсій. Середній розмір пенсійної виплати з початку поточного року зріс на 51,70 грн. та складає 1660,40 грн.

         В поточному році призначено 4955 пенсій, проведено 11128 перерахунків. Проведено 3959 зустрічних перевірок достовірності виданих довідок про заробітну плату та стаж роботи на підприємствах, в установах та організаціях, за результатами яких упереджено  призначення (перерахунки) 354 пенсій за недостовірними даними, встановлено                     101 випадок переплат та недоплат пенсій у сумі 138,3 тис. грн.

         Проведено 86 перевірок у центрах поштового зв’язку та 248 перевірок у поштових відділеннях щодо цільового використання коштів, за результатами яких виявлено виплату пенсій стороннім особам (в тому числі, за померлих, без довіреностей) в сумі 12,8 тис. грн., які в ході перевірок повернені на рахунки Фонду. При перевірці 162 відділень банків виявлено 17 порушень на суму 5,0 тис. грн., кошти повернені в повному обсязі.

         З метою запобігання переплат пенсій налагоджена співпраця з керівниками навчальних закладів області щодо своєчасного отримання інформації про факти відрахувань або переведення на заочну форму навчання осіб, які одержують пенсії у зв’язку із втратою годувальника. За результатами проведеної роботи впродовж травня – серпня 2016 року встановлено 66 таких випадків, упереджено 39 випадків переплати пенсій на суму більше 44,0 тис. грн., виявлено 27 переплат на суму 80,9 тис. грн. та вживаються заходи щодо їх відшкодування.

В усіх управліннях Фонду області організовано роботу приймалень за принципом “єдиного вікна”, прийом та обслуговування громадян проводиться в залах обслуговування та обладнаних кабінетах, які укомплектовані необхідною технікою та інформаційними матеріалами.

Використання сучасних інформаційних технологій

Правління відмічає, що в області напрацьовано певний досвід роботи щодо використання сучасних інформаційних технологій, управління інформаційно-аналітичних систем та електронних реєстрів головного управління активно співпрацює з Пенсійним фондом України під час опрацювання та впровадження нових програмних продуктів, їх удосконалення. Фахівці головного управління неодноразово залучались до роботи робочої групи Експертно-аналітичної ради Пенсійного фонду України з питань розвитку і модернізації інформаційних систем Пенсійного фонду щодо опрацювання технічних рішень з питань запровадження нових інформаційних технологій, зокрема подальшого розвитку централізованої підсистеми “Призначення та виплата пенсій” Інтегрованої комплексної інформаційної системи Пенсійного фонду України на базі електронної пенсійної справи, оптимізації функціональних процесів з призначення та виплати пенсій. Тільки з травня поточного року подано 168 запитів щодо опрацювання зауважень та пропозицій про удосконалення роботи системи, з них 106 запитів – щодо удосконалення роботи підсистеми “Призначення та виплата пенсій”.

З травня 2016 року усі підвідомчі управління Фонду у Миколаївській області працюють з використанням централізованої підсистеми “Призначення та виплата пенсій” Інтегрованої комплексної інформаційної системи Пенсійного фонду України. За допомогою  централізованої підсистеми опрацьовано 3111 заяв на нове призначення пенсій. Успішно запроваджено розділи електронної облікової картки застрахованої особи відповідно до вимог законів України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” та “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.

Впроваджено підсистему формування електронних пенсійних посвідчень,  які одночасно є платіжною карткою, для внутрішньо переміщених осіб, опрацьовано 1509 заяв для передачі до АТ “Ощадбанк”.

На базі сучасних технологій здійснюється обмін інформацією з органами державної фіскальної служби з питань достовірності даних про застрахованих осіб та ведення реєстру застрахованих осіб, на постійній основі налагоджена співпраця і обмін даними з органами соціального захисту населення щодо одержувачів державної соціальної допомоги та з обласним центром медико-соціальної експертизи щодо осіб, яким встановлено інвалідність.

         В головному управлінні розроблено та впроваджено систему обліку публічної інформації на базі веб-технологій із дотриманням особливих вимог її ведення, визначених постановою Кабінету Міністрів України від                   21 листопада 2011 року № 1277 “Питання системи обліку публічної інформації”. Ця система обліку є єдиною і загальнодоступною для територіальних управлінь Пенсійного фонду в області. За ініціативи фахівців Фонду в ліцензійній професійній правовій системі України (НАУ), що використовується головним управлінням, у загальній базі документів організовано розділ “Корпоративні документи”, який постійно оновлюється та доступний працівникам Фонду.

З метою дотримання чинного законодавства у сфері технічного захисту інформації в головному управлінні створено та введено в дію дві комплексні системи захисту інформації на базі автоматизованих систем класу “1” для обробки інформації з найвищим ступенем обмеження доступу “Для службового користування”.

         Правова робота

         З початку поточного року  на погашення заборгованості подано                  174 позовні заяви на загальну суму 8,0 млн. грн., заходами примусового стягнення охоплено 99,9 % заборгованості.

         На виконанні в органах державної виконавчої служби перебуває 6234 виконавчих документа на 121,6 млн. грн., з яких борг із страхових та єдиного внесків складає 63,9 млн. грн., із пенсій, призначених на пільгових умовах, –  57,7 млн. грн.

         Підвідомчими управліннями використовуються права сторони виконавчого провадження – проведено 5379 ознайомлень із станом опрацювання виконавчих документів на загальну суму 125,6 млн. грн., або 82 % загальної суми заборгованості, яка перебуває на примусовому виконанні. Подано 387 скарг на дії або бездіяльність державних виконавців, з яких задоволено 210. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року відсоток задоволених скарг збільшився на 46,8 %.

         Внутрішній аудит

З початку року проведено 7 аудиторських досліджень. Виявлено фінансові порушення на загальну суму 292,8 тис. грн., з яких збитки, або втрати матеріальних ресурсів склали 40,3 тис. грн. Порушення в організації діяльності територіальних управлінь, які не призвели до матеріальних збитків, становили 86,2 % загальної суми порушень. За результатами аудиторських процедур відшкодовано та поновлено в обліку фінансових і матеріальних ресурсів на суму 279,0 тис. грн., або 95,2 %. Надано аудиторські рекомендації, які в повному обсязі враховано об’єктами аудиту при прийнятті управлінських рішень, спрямованих на підвищення рівня організаційної роботи.

Кадрове забезпечення та робота з персоналом

В органах Фонду області працює 962 особи при штатній чисельності 1054 одиниці, укомплектованість становить 91,3 %.

Із загальної чисельності державних службовців повну вищу освіту мають 785 працівників (84 %), базову вищу – 111 працівник (12 %), неповну вищу – 38 (4 %).

За фахом юридичну освіту мають – 80 державних службовців, економічну – 668, технічну – 93, гуманітарну – 79, магістрів державного управління – 14.

Протягом останніх шести років головне управління плідно співпрацює з Чорноморським державним університетом імені Петра Могили, до магістратури Інституту державного управління якого для отримання другої вищої освіти за спеціальністю “Державна служба” в галузі знань “Державне управління” тільки у 2015 році вступили на навчання 19 працівників управлінь Фонду області, а у 2016 році – 18. Один фахівець головного управління здійснює навчання у Національній академії державного управління при Президентові України.

Враховуючи вищевикладене правління Пенсійного фонду України

ПОСТАНОВЛЯЄ:

  1. Звіт начальника головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області Єфремової Н. В. про стан виконання органами Пенсійного фонду України в Миколаївській області покладених на них завдань взяти до відома.
  2. Визнати роботу органів Пенсійного фонду України в Миколаївській області щодо виконання покладених на них завдань такою, що відповідає встановленим вимогам.
  3. Директору департаменту інформаційно-аналітичних систем та електронних реєстрів Малецькому О. М. продовжити практику залучення фахівців органів Пенсійного фонду України до опрацювання проектів технічних рішень та впровадження інформаційних технологій.
  4. Начальнику головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області Єфремовій Н. В.:

         4.1. Вжити додаткових заходів щодо зменшення заборгованості з платежів до Пенсійного фонду України. Заслухати звіти начальників управлінь Пенсійного фонду України в Миколаївському та Казанківському районах та Первомайського об’єднаного управління, про результати роботи щодо погашення боргів на засіданні колегії при начальнику головного управління в жовтні 2016 року.

4.2. Активізувати співпрацю з територіальним управлінням юстиції  щодо погашення заборгованості підприємствами, які перебувають у процедурах, визначених Законом України “Про відновлення платоспроможності боржника, або визнання його банкрутом”, та завершення процедур банкрутства.

4.3. З метою підвищення ефективності внутрішнього контролю за   дотриманням норм діючого пенсійного законодавства здійснювати систематичний аналіз причин виникнення порушень в розрізі управлінь та продовжити тематичні навчання з фахівцями підрозділів з призначення та перерахунку пенсій.

4.4. Продовжити роботу щодо поліпшення умов для обслуговування людей з особливими потребами в органах Пенсійного фонду України.

  1. Контроль за виконанням постанови покласти на першого заступника Голови правління М. І. Шамбіра.

 

Голова правління                                                                             О. Зарудний

background Layer 1