Пропустити навігацію

ПОСТАНОВА Правління Пенсійного фонду України від 27.09.2016 № 22-7 Про стан виконання органами Пенсійного фонду України в Одеській області покладених на них завдань

Правління Пенсійного фонду України

 П О С Т А Н О В А

 27.09.2016                                        м. Київ                                               № 22-7

 

Про стан виконання органами

Пенсійного фонду України

в Одеській області

покладених на них завдань

Розглянувши звіт начальника головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області Буряченка О. Є. про стан виконання органами  Пенсійного фонду України в Одеській області покладених на них завдань, правління Пенсійного фонду України відмічає.

Органи Пенсійного фонду України в Одеській області в цілому виконують завдання, визначені положеннями про ці органи та відповідними планами роботи, за такими основними напрямами.

Фінансування пенсійних виплат

В області забезпечується своєчасне і в повному обсязі фінансування пенсійних виплат. З початку року фактичні видатки бюджету головного управління склали 7987,0 млн. грн., а з урахуванням виплати у грудні 2015 року за січень 2016 року (8688,3 млн. грн.) вони зросли на 483,5 млн. грн. або на    5,9 % порівняно з відповідним періодом минулого року.

Пенсії через банки отримують 371,0 тис. пенсіонерів або 59,1 % загальної чисельності одержувачів, що дозволило розрахунково заощадити кошти на оплату послуг з доставки і виплати пенсій в сумі 46,0 млн. грн.

Найвищий відсоток пенсіонерів, які виявили бажання отримувати пенсії через банки, зафіксовано в управліннях у Приморському (76,3 %), Київському (66,0 %) та Суворовському (61,8 %) районах м. Одеси, через відсутність розгалуженої банківської мережі найнижчі показники – в управліннях у Саратському (33,6 %) та Тарутинському (35,5 %) районах.

Здійснено виплату пенсій 147 пенсіонерам іноземних держав, які проживають на території Одеської області, на загальну суму 4,5 млн. грн.

Залучення коштів до бюджету

В області забезпечено контроль за надходженням коштів до  бюджету Фонду. Так за січень – серпень 2016 року надійшло власних коштів 4040,9 млн. грн., з яких 3984,6 млн. грн. (98,6 %) – надходження частини єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний соціальний внесок). Планове завдання виконано на 103,8 %.

План надходження коштів, які адмініструє Фонд, виконано в сумі        56,3 млн. грн. або на 115,0 %. Від сплати збору на обов’язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій надійшло     137,4 млн. грн., що становить 198,1 % плану.

З метою захисту прав застрахованих осіб в області організована робота по запобіганню “тіньовій” зайнятості. За результатами спільних дій з органами державної фіскальної служби, місцевими органами влади, соціальними партнерами з початку року легалізовано 218 робочих місць, додатково отримано 0,5 млн. грн. від сплати єдиного соціального внеску. Кількість працівників, які отримують заробітну плату менше мінімальної, зменшилась на 2285 осіб, або на 16,7 %.

Заборгованість з платежів, призначених для пенсійних та інших соціальних виплат, з початку року зросла на 15,4 млн. грн. та складає 240,5 млн. грн., в тому числі зі сплати єдиного соціального внеску – 157,0 млн. грн. В загальній сумі заборгованості по платежах, які адмініструє Пенсійний фонд України (83,5 млн. грн.), платникам, що перебувають у процедурах банкрутства, та у яких відсутні активи для її погашення, належить 91,2 % боргу.  Найбільші суми боргу обліковуються управліннями в Приморському                       (24,6 млн. грн.) та Малиновському (22,4 млн. грн.) районах м. Одеси.

Заборгованість економічно активних платників, що склалася на 01 січня 2016 року, зменшено на 3,3 млн. грн. або на 31,1 %. Найбільше зменшення відбулось у Суворовському об’єднаному управлінні – на 2,1 млн. грн.,  при цьому значне зростання боргу спостерігається в управлінні в Болградському районі (на 272,9 тис. грн.) та Чорноморському об’єднаному управлінні (на       151,7 тис. грн.).

У поточному році укладені графіки погашення заборгованості з             220 боржниками на суму 1,8 млн. грн., з яких  погашено 1,1 млн. грн., або 98 % затверджених сум на цей період. Найбільший відсоток виконання укладених графіків – в управліннях в Ренійському (268,8 %), Кілійському (164,3 %) та Кодимському (157,7 %) районах. Разом з тим, до управління в Великомихайлівському районі відповідно до укладеного графіку коштів не надійшло.

Пенсійне забезпечення

В області забезпечуються своєчасне призначення, перерахунки та  виплата пенсій, послідовно здійснюються заходи, спрямовані на покращення якості обслуговування громадян.

На обліку в управліннях Фонду перебуває 631,8 тис. пенсіонерів, в тому числі 41 тис. осіб, які отримують пенсії відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких  інших осіб”.

З початку року призначено понад 13,3 тис. пенсій, проведено 32,0 тис. перерахунків за зверненнями пенсіонерів.

Відповідно до Закону України “Про Державний бюджет України на    2016 рік” з 01 травня 2016 року перераховано майже 501 тис. пенсій, додаткові видатки склали понад 19,0 млн. грн. Середній розмір підвищення склав       41,74 грн., а середній розмір пенсії на 01.09.2016 – 1616,81 грн., що на        153,40 грн. більше ніж на 01.09.2015.

В області вживаються заходи для підвищення якості та оперативності обслуговування громадян. Забезпечено контроль за повнотою формування та термінами обробки звернень, запроваджено систему, в тому числі дистанційну, навчань та методичної підтримки спеціалістів, налагоджено співпрацю з уповноваженими представниками кадрових служб роботодавців з великою кількістю працюючих.

Як результат, середня тривалість обробки одного звернення зменшилась до 3,8 дня, в два рази зменшилась кількість помилок та зауважень  в  пенсійних справах складного призначення, майже на 40 % зменшилась кількість недоплат, попереджено безпідставне призначення 32 пенсій.

В межах реалізації Договору між Україною та Республікою Болгарія про соціальне забезпечення, призначено пенсії 800 особам, надіслано майже               2860  відповідних запитів, підтверджено стаж роботи 1130 особам.

Правова робота

Органами Фонду станом на 01.09.2016 подано 597 позовних заяв. На розгляді в судах перебуває 797 позовів на суму 30,0 млн. грн. Від позовної роботи в рахунок погашення заборгованості надійшло 1,7 млн. грн.

На виконанні в органах державної виконавчої служби перебувають документи на суму 58,5 млн. грн. З початку року проведено 6,9 тис. ознайомлень з виконавчими провадженнями, в результаті виявлено 2,5 тис. порушень, подано 713 скарг на дії (бездіяльність) державних виконавців. Реалізація прав стягувача у виконавчому провадженні потребує активізації Чорноморським об’єднаним управлінням, управліннями в Іванівському,  Арцизькому та Київському в м. Одеса районах, які скористались правами щодо ознайомлення з матеріалами менше четвертої частини виконавчих проваджень.

З метою посилення контролю за скороченням заборгованості  підприємств-банкрутів, борг яких складає 63,9 млн. грн. або 60 % загальної заборгованості, забезпечено взаємодію з відділом з питань банкрутства Головного територіального  управління юстиції: щоквартально  проводяться спільні наради, відбувається обмін інформацією, направляються заяви на перевірку діяльності арбітражних керуючих тощо. Під безпосереднім керівництвом відповідальної особи головного управління здійснюється прогноз та аналіз подій у справах про банкрутство. За результатами подано 2 заяви до суду про заміну арбітражних керуючих та 5 заяв до відділу з питань банкрутства на перевірку діяльності. В результаті проведеної роботи від зазначеної категорії підприємств отримано на рахунки Фонду 2,2 млн. грн.

Контрольно-перевірочна робота та внутрішній аудит

З початку року підрозділами головного та підвідомчих йому управлінь проведено 7,2 тис. перевірок додержання суб’єктами системи загальнообов’яз-кового державного пенсійного страхування вимог законодавства та цільового використання коштів. Питома вага перевірок, по яких виявлені порушення, становить 30,6 % проти 27,6 % у відповідному періоді минулого року.

За результатами проведених 5,1 тис. зустрічних перевірок достовірності документів, поданих для призначення (перерахунку) пенсій, виявлено 1,3 тис. порушень (25,1 %). До правоохоронних органів передано матеріали за                   143 справами, по яким переплати пенсій на суму 2,8 млн. грн. виникли внаслідок надання пенсіонерами недостовірних довідок або несвоєчасного повідомлення про обставини, що зумовлюють припинення (зміну розміру) пенсії.

В межах здійснення контролю за діяльністю підвідомчих управлінь  головним управлінням проведено 7 аудиторських досліджень, за результатами яких встановлено фінансові порушення на загальну суму 182,1 тис. грн.  Відшкодовано та поновлено в обліку фінансових і матеріальних ресурсів на суму 179,7 тис. грн., або 98,7 %.

Робота з електронними реєстрами  та базами даних

Забезпечується контроль за повнотою та правильністю формування  реєстру застрахованих осіб. З початку року реєстр поповнився даними майже на 599,9 тис. застрахованих осіб, за яких звітували близько 33,7 тис. страхувальників, а також даними на 85,8 тис. фізичних осіб-підприємців, які звітували за себе.

Постійно проводиться робота зі страхувальниками та органами Державної фіскальної служби щодо коректності відомостей, що подаються. У поточному році виявлено 3307 помилкових звітів, з яких 2870 або 86,8 % виправлені. Найбільш активно організована ця робота в управліннях в Роздільнянському районі, Київському та Малиновському районах м. Одеси.

Надано доступ для отримання послуг в електронному вигляді на веб-порталі 11,2 тис. фізичним та юридичним особам, у тому числі в поточному році – 4,4 тис. користувачам, що майже в 2 рази більше ніж за аналогічний період 2015 року. Найбільше користувачів зареєстровано в Малиновському (2433) та Київському (2418) районах м. Одеса. Найменша активність громадян спостерігається в Татарбунарському (36) та Великомихайлівському (45), районах.

Кадрова, інформаційно-розяснювальна та управлінська діяльність

Гранична чисельність працівників органів Пенсійного фонду області  становить 1668 одиниць, фактична чисельність працівників – 1457 особи. Серед працюючих – молодь до 35 років – 33 %, мають вищу освіту – 93,4 %.

З початку року підвищив кваліфікацію 91 державний службовець, з них 13 – на базі навчально-методичного центру Пенсійного фонду України.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня     2015 року № 1055 “Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України” реорганізовано 11 управлінь, що дало змогу скоротити видатки на 1,4 млн. грн. На 120 тис. грн. зменшилась сума коштів, необхідних на оплату експлуатаційних послуг в порівнянні з відповідним періодом минулого року.

З початку року органами Фонду області проведено 3,7 тис.  інформаційних заходів, в яких взяли участь майже 42 тис. осіб, розміщено                 690  матеріалів в друкованих та 1403 – в електронних засобах  інформації. Організовано 277 виступів на радіо та телебаченні, розповсюджено 30,5 тис. буклетів.

Завдяки проведеній роботі кількість звернень, що надійшли до головного та підвідомчих управлінь, зменшилась на 11 відсотків.

З метою визначення шляхів подальшого підвищення якості обслуговування громадян в органах Фонду, проведено анкетування               6802 пенсіонерів і 5423 застрахованих осіб. За результатами досліджень управлінням Фонду направлені практичні рекомендації по вдосконаленню роботи.

За визначеними планом роботи головного управління на 2016 рік критеріями оцінки у І півріччі поточного року з 49 завдань виконано 29, термін виконання 19 ще не настав. Не виконано 1 завдання щодо зменшення залишків сум за виконавчими документами, що перебувають на виконанні в органах державної виконавчої служби по стягненню заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску. В Білгород-Дністровському, Березівському, Ізмаїльському, Чорноморському, Котовському об’єднаних управліннях, управліннях в Київському, Приморському районах м. Одеси, Біляївському, Комінтернівському, Кодимському та Ширяївському районах Одеської області залишки за такими документами збільшились.

Враховуючи вищенаведене правління Пенсійного фонду України

ПОСТАНОВЛЯЄ:

  1. Звіт начальника головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області Буряченка О. Є. про стан виконання органами Пенсійного фонду України в Одеській області покладених на них завдань взяти до відома.
  2. Визнати роботу органів Пенсійного фонду України в Одеській області щодо виконання покладених на них завдань такою, що відповідає встановленим вимогам.
  3. Начальнику головного управління Пенсійного фонду України в Одеській області Буряченку О. Є.:

3.1. Заслухати звіти начальників Ізмаїльського, Чорноморського об’єднаних управлінь про результати проведеної роботи зі скорочення заборгованості з платежів Фонду та співпраці з органами державної виконавчої служби на засіданні колегії при начальнику головного управління в жовтні  2016 року.

3.2.  Продовжити роботу  по попередженню порушень, які  призводять до переплат та  недоплат пенсій.

3.3. Активізувати роз’яснювальну роботу щодо можливості отримання фізичними та юридичними особами інформації та послуг дистанційно, у тому числі в електронній формі.

  1. Контроль за виконанням постанови покласти на першого заступника Голови правління М. І. Шамбіра.

Голова правління                                                                            О. Зарудний

background Layer 1