Пропустити навігацію

Добровільна участь

Частиною 1 статті 10 Закону України №2464-VI “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” зі змінами та доповненнями визначено перелік осіб, які мають право укладати договори про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 

Платниками, які мають право на добровільну сплату єдиного внеску є:

  • члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню;
  • особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, визначеними пунктом 1 частини першої статті 4, та не належать до платників єдиного внеску, визначених пунктами 4, 5 та 51 частини першої статті 4 цього Закону, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають або працюють в Україні, громадяни України, які працюють або постійно проживають за межами України, якщо інше не встановлено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.   

Враховуючи те, що відповідно до Законів України від 4 липня 2013 року № 404-VII “Про внесення змін до Податкового кодексу у зв’язку з проведенням адміністративної реформи” та від 4 липня 2013 року № 406-VII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з проведенням адміністративної реформи” з 1 жовтня 2013 року функції адміністрування єдиного соціального внеску здійснює Державна фіскальна служба України. Для укладення договору про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування необхідно звертатись до Державної фіскальної служби України  .

 

ІНСТРУКЦІЯ про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування .

 

   Додаток 3 до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (підпункт 1 пункту 2 розділу V). ЗАЯВА про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування або про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску).

 

   Додаток 4 до Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (підпункт 3 пункту 2 розділу V).  ТИПОВИЙ ДОГОВІР про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 

   Додаток 5 до Інструкції про порядок нарахування сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове  державне соціальне страхування (підпункт 4 пункту 2 розділу V). ТИПОВИЙ ДОГОВІР про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування (одноразова сплата єдиного внеску).

                        

background Layer 1