Пропустити навігацію

Про пенсійне забезпечення громадян України та Естонії

Я  на даний час проживаю і працюю в Україні, проте маю страховий стаж, набутий на території Естонії. Чи буде зарахований страховий стаж, набутий на території Естонії при призначені пенсії в Україні?

 

 

Питання пенсійного забезпечення осіб, які працювали на території України та Естонії вирішується згідно з законодавством кожної з держав з урахуванням положень Угоди між Україною та Естонською Республікою у сфері соціального забезпечення від 05.10.2010 (далі – Угода).

 

            Відповідно до п.2 ст. 5 Угоди, якщо цією Угодою не передбачено інше, то на особу, яка здійснює трудову діяльність на території однієї Сторони, поширюється законодавство тієї Сторони, де здійснюється трудова діяльність, незалежно від того, на території якої Сторони особа проживає.

 

         Статтею 6 Угоди передбачається, якщо право на пенсію виникає на підставі законодавства однієї Сторони без урахування страхового стажу, набутого на підставі законодавства іншої Сторони, то відповідна Сторона призначає пенсію тільки за страховий стаж, набутий на підставі свого законодавства, незалежно від проживання на території однієї із Сторін.

 

          Таким чином, страховий стаж, набутий на території Естонської Республіки не враховується при призначенні пенсії в Україні. За цей період страхового стажу пенсія призначається за законодавством Естонської Республіки.

 

            Для порушення клопотання про призначення пенсії за естонський страховий стаж необхідно звернутися до управління Пенсійного фонду України за місцем проживання та подати заяву та необхідні документи для подальшого направлення Естонській Стороні на розгляд.

background Layer 1