Пропустити навігацію

Я – чоловік, який у листопаді поточного року досягає 55-річного віку, маю посвідчення потерпілого внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС категорії 4. Чи матиму я право на призначення пенсії за наявності 21 року страхового стажу?

Статтею 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» визначено, що особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії призначають зі зменшенням пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», за наявності відповідного страхового стажу, зменшеного на кількість років зменшення пенсійного віку, але не менше як 15 років страхового стажу.

 

Право на призначення пенсії зі зниженням пенсійного віку мають особи, які постійно проживали або постійно працювали в зоні посиленого радіологічного контролю за умови, що вони станом на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали в цій зоні не менше як 4 роки.

 

Пенсійний вік особам, які постійно проживали або постійно працювали в зазначеній зоні з моменту аварії по 31 липня 1986 року, незалежно від часу проживання або роботи в цей період знижується на 2 роки та додатково на 1 рік за 3 роки проживання, роботи, але не більше як на 5 років.

 

Водночас 2018 року страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком, становить 25 років, а для осіб, яким пенсійний вік знижується на 5 років, відповідно страховий стаж, необхідний для призначення пенсії, також зменшується на 5 років і становить 20 років.

 

Таким чином, якщо Ви прожили (відпрацювали) в зоні посиленого радіологічного контролю період, який дає право знизити пенсійний вік на п’ять років, Ви матимете право на призначення пенсії в 55 років.

background Layer 1