Пропустити навігацію

Я одержував пенсію за віком як учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. У квітні поточного року мене визнано особою з інвалідністю ІІ групи внаслідок захворювання, пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Органи соціального захисту видали мені посвідчення особи з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи та потерпілого внаслідок аварії на ЧАЕС категорії 1. Однак у Пенсійному фонді мені призначили тільки підвищення як інваліду війни, відмовивши в призначенні додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, котру я одержував раніше. Чи правомірно це?

Пунктом 15-1 постанови Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 (зі змінами) передбачено, що особам, які одночасно мають право на отримання надбавки, додаткової пенсії, підвищення до пенсії відповідно до законів України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань», «Про соціальний захист дітей війни», таке підвищення здійснюється на їх вибір за однією з підстав.

 

Враховуючи норму зазначеної постанови, до Вашої пенсії може бути встановлено або підвищення як особі з інвалідністю внаслідок війни ІІ групи або ж додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров’ю. Оскільки розмір підвищення особі з інвалідністю внаслідок війни (580,80 грн) вищий за розмір додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю (379,60 грн), до Вашої пенсії за поданою заявою встановлено підвищення, що є більш доцільним за розміром.

background Layer 1