Пропустити навігацію

Отримую пенсію по інвалідності на загальних підставах. Водночас маю ІІ групу інвалідності, пов’язану з роботами з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, працював у зоні відчуження з 23 по 31 липня 1986 року. На пенсію вийшов 1991 року. Як мені можна перерахувати пенсію за Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» з часу її призначення?

Пенсію по інвалідності за нормами Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» за бажанням особи може бути призначено із заробітної плати, отриманої за роботу в зоні відчуження в 1986-1990 роках.

 

Підставою для обчислення такої пенсії є, зокрема, довідка про заробітну плату за період роботи в зоні відчуження, видана установою, організацією, підприємством, які відрядили особу на ліквідаційні роботи.

 

Довідку про заробітну плату видають на підставі документів, що підтверджують період роботи в зоні відчуження, населений пункт (об’єкт) зони відчуження, тривалість робочого дня, нарахування підвищеної оплати тощо.

 

У разі неможливості отримати довідку про заробітну плату за роботу в зоні відчуження пенсію, зокрема по інвалідності ІІ групи, пов’язаної з роботами з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, встановлюють на рівні мінімальної пенсійної виплати, розмір якої становить 255% від прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність.

 

Для переходу на пенсію по інвалідності Вам слід звернутися в орган Пенсійного фонду України за місцем отримання пенсії з відповідною заявою, довідкою про заробітну плату і документами, що підтверджують Вашу роботу в зоні відчуження. Переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дати подання заяви з усіма необхідними документами.

background Layer 1