Пропустити навігацію

Пояснювальна записка до проєкту постанови правління Пенсійного фонду України “Про затвердження Методики оцінювання роботи із забезпечення прав осіб з інвалідністю в Пенсійному фонді України, його територіальних органах та на державному підприємстві, що належить до сфери управління Пенсійного фонду України”

 

  1. Резюме

Проєкт акта розроблено з метою оцінювання роботи із забезпечення прав та основоположних свобод осіб з інвалідністю в Пенсійному фонді України, його територіальних органах та на державному підприємстві, що належить до сфери управління Пенсійного фонду України, враховуючи рекомендації, викладені у заключних зауваженнях, наданих Комітетом ООН з прав осіб з інвалідністю, до першої доповіді України про виконання Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю на період до 2020 року.

 

  1. Проблема, яка потребує розв’язання

Відповідно до пункту 3 розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 року № 1073-р “Про затвердження плану заходів з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях, наданих Комітетом ООН з прав осіб з інвалідністю, до першої доповіді України про виконання Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю на період до 2020 року” міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади доручено розробити методику оцінювання своєї роботи із забезпечення прав осіб з інвалідністю, погодивши її з Міністерством соціальної політики та громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю.

Відповідно до пункту 10 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 липня 2014 року № 280 (із змінами), видання нормативно-правових актів Пенсійного фонду належить до компетенції правління Пенсійного фонду України.

 

 

  1. Суть проєкту акта

Проєктом акта передбачається затвердити Методику оцінювання роботи із забезпечення прав осіб з інвалідністю в Пенсійному фонді України, його територіальних органах та на державному підприємстві, що належить до сфери управління Пенсійного фонду України (далі – Методика).

Методикою врегульовується механізм проведення оцінювання роботи із забезпечення прав осіб з інвалідністю в Пенсійному фонді України, його територіальних органах, на державному підприємстві, що належить до сфери управління Пенсійного фонду України, з метою виявлення проблем у роботі, пов’язаних із забезпеченням прав осіб з інвалідністю, прийняття управлінських рішень щодо забезпечення реалізації прав і задоволення потреб осіб з інвалідністю нарівні з іншими громадянами, поліпшення умов їх життєдіяльності згідно з Конвенцією про права осіб з інвалідністю, Законом України “Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні” та іншими нормативно-правовими актами.

Оцінювання здійснюватимуть керівники самостійних структурних підрозділів Пенсійного фонду України, керівники територіальних органів Пенсійного фонду України та державного підприємства, що належить до сфери управління Пенсійного фонду України, шляхом надання письмових відповідей на тестові питання відповідно до переліку питань для оцінювання роботи із забезпечення прав осіб з інвалідністю, який додається до Методики.

 

  1. Вплив на бюджет

Реалізація проєкту акта не потребуватиме додаткових видатків з Державного бюджету України та бюджету Пенсійного фонду України.

 

 

  1. Позиція заінтересованих сторін

Проект акта стосується прав осіб з інвалідністю та потребує погодження Уповноваженим Президента України з прав людей з інвалідністю, Урядовим уповноваженим з прав осіб з інвалідністю та з всеукраїнськими громадськими організаціями осіб з інвалідністю.

Проєкт акта не стосується питань функціонування місцевого самоврядування, прав та інтересів територіальних громад, місцевого та регіонального розвитку, соціально-трудової сфери і не потребує погодження уповноважених представників всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування та органів місцевого самоврядування, уповноважених представників всеукраїнських профспілок, їх об’єднань та всеукраїнських об’єднань організацій роботодавців.

Проєкт акта не стосується сфери наукової та науково-технічної діяльності, не потребує погодження Наукового комітету Національної ради з питань розвитку науки і технологій.

Проєкт акта буде розміщено на інформаційній сторінці офіційного веб-порталу Пенсійного фонду України: pfu.gov.ua в розділі Документи › Проєкти нормативно-правових актів.

 

  1. Прогноз впливу

Реалізація акта впливатиме на інтереси осіб з інвалідністю.

Проєкт акта за предметом правового регулювання не матиме впливу на ринкове середовище, забезпечення захисту прав та інтересів суб’єктів господарювання; розвиток регіонів, підвищення чи зниження спроможності територіальних громад; ринок праці, рівень зайнятості населення; громадське здоров’я, покращення чи погіршення стану здоров’я населення або його окремих груп; екологію та навколишнє природне середовище, обсяг природних ресурсів, рівень забруднення атмосферного повітря, води, земель, зокрема забруднення утвореними відходами.

Проєкт акта не стосується питань реалізації органами виконавчої влади принципів державної політики цифрового розвитку та, відповідно, не потребує проведення цифрової експертизи та отримання висновку Міністерства цифрової трансформації України про проведення цифрової експертизи.

Проєкт акта не регулює питання надання державної допомоги суб’єктам господарювання, на нього не поширюються дія Закону України “Про державну допомогу суб’єктам господарювання” та, відповідно, не потребує отримання відповідного рішення Антимонопольного комітету України.

 

  1. Позиція заінтересованих органів

Проєкт акта погоджено Міністерством соціальної політики України. Проєкт акта не стосується компетенцій інших органів та, відповідно, не потребує погодження з іншими органами.

 

 

  1. Ризики та обмеження

Проєкт акта не містить норм, що порушують права та свободи, гарантовані Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод, та не містить положень, що стосуються таких прав і свобод.

У проєкті акта відсутні положення, які містять ознаки дискримінації. Громадська антидискримінаційна експертиза не проводилася.

У проєкті акта відсутні положення, які порушують принцип забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Проєкт акта не містить правил і процедур, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

 

  1. Підстава розроблення проєкту акта

Проєкт акта розроблено Пенсійним фондом України на виконання пункту 3 розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 року № 1073-р “Про затвердження плану заходів з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях, наданих Комітетом ООН з прав осіб з інвалідністю, до першої доповіді України про виконання Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю на період до 2020 року”.

 

 

Голова правління

Пенсійного фонду України                                                                                                                 Євгеній КАПІНУС

 

 

background Layer 1