Пропустити навігацію

Добровільна участь у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні за спрощеним механізмом

     Хто може брати участь

    Добровільну участь у пенсійному страхуванні можуть брати як застраховані, так і не застраховані особи старші 16 років. Також передбачена можливість укладання договору про добровільну сплату страхових внесків на користь третіх осіб.

     Умовами добровільної участі є:

  • наявність інформації про таких осіб, в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування;

та

  • таким особам не призначено пенсію в солідарній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.

     Як скористатись

    Укласти договір про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування з Пенсійним фондом України, сплатити внески – за себе, або на користь іншої особи (Закон України від 04.11.2022 № 2734 “Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у  загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні”).

    Договір укладається в електронній формі через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України шляхом підписання Типового договору про добровільну сплату страхових внесків за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

    Вимоги до розміру обов’язкових внесків та періодичності їх сплати

    Періодичність та розмір сплати добровільних внесків людина визначає самостійно, виходячи із побажань та власних фінансових можливостей. Для зарахування повного місяця страхового стажу сума сплачених за цей місяць страхових внесків має бути не меншою, ніж мінімальний страховий внесок –сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток мінімального розміру заробітної плати на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця (Закон України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування“).

background Layer 1