Пропустити навігацію

Добровільна участь у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні: актуальні питання

     Як скористатися можливістю сплачувати внески за родича, який зараз залишився без роботи?

Для цього  необхідно зайти на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України www.portal.pfu.gov.ua , обрати опцію “Договір на добровільну участь“, заповнити форму, підписати договір про добровільну сплату страхових внесків за допомогою кваліфікованого електронного підпису (КЕП) та сплатити добровільний внесок. Розмір та періодичність добровільного внеску ви визначаєте самостійно.

      Якщо особа звільнилася з попередньої роботи, а на нову ще не влаштувалася, то чи може вона сплатити добровільні внески за ці кілька місяців, щоб не втрачати стаж?

Так, сплачувати добровільні внески у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування можна протягом того періоду часу, який людина визначить самостійно. Платежі можна здійснювати як упродовж кількох місяців, так і протягом кількох років, до того часу, коли буде призначено пенсію.

     Яку суму коштів людина зобов’язана сплачувати?

Періодичність та розмір сплати добровільних внесків людина визначає самостійно, виходячи із власних фінансових можливостей.

      Якщо людина знаходиться за кордоном і хоче сплатити добровільні пенсійні внески, чи потрібно їй приїжджати в Україну?

Сплачувати добровільні внески людина може незалежно від свого місця перебування. Щоб скористатися можливістю добровільної участі, необхідно укласти Договір з Пенсійним фондом України саме в електронній формі. Зробити це можна, перебуваючи  будь-де – чи то в Україні, чи то за кордоном.

     Чи передбачено штрафні санкції, якщо людина пропустила місяць (період) сплати внесків, який попередньо сама для себе визначила?

Сплата добровільних внесків у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, як це зрозуміло з назви, – справа цілком добровільна.  Періодичність сплати добровільних внесків людина визначає самостійно.

     Якщо людина працює, отримує мінімальну зарплату, проте має ще додатковий дохід. Чи може вона сплачувати внески, щоб збільшити заробіток, який буде враховуватися у майбутньому при обчисленні пенсії?

Так, людина може скористатися такою можливістю. У цьому випадку зарплату для обчислення пенсії буде враховано з урахуванням добровільно сплачених страхових внесків та нарахованої заробітної плати, за яку сплачено єдиний внесок.

Якщо по Договору за певний місяць сплачено, наприклад, 2 тис. грн, то для застрахованої особи місячний заробіток, який буде враховано при обчисленні пенсії, збільшиться на суму понад  9 тис. грн.

Фактично кожні 100 грн добровільно сплаченого внеску збільшують місячну зарплату, яка буде врахована для призначення пенсії, майже на 455 грн.

     Чи можна сплатити добровільний внесок за особу, якій залишилось два роки до пенсії  і вона перебуває на обліку в центрі зайнятості?

Так, сплачувати добровільний страховий внесок за особу можна незалежно від того, чи перебуває вона на обліку в центрі зайнятості. Сплачувати можна до того часу, коли їй буде призначено пенсію.

     Чи можна укласти договір про добровільну участь на користь родича-пенсіонера і таким чином збільшити йому пенсію?

Однією із умов добровільної участі є умова, що людина, на користь якої сплачуються внески, не має бути пенсіонером. Збільшити пенсійні виплати пенсіонера можна за допомогою благодійних пожертв. У разі здійснення персоналізованої благодійної пожертви (конкретному пенсіонеру) 70 % суми спрямовується для виплати пенсії обраному пенсіонерові, а решта  30 % на фінансування пенсій.

 

      Як можна ідентифікуватися на вебпорталі Пенсійного фонду, щоб онлайн сплатити добровільні пенсійні внески?

Для того щоб сплатити внески, необхідно зайти в особистий кабінет на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України, авторизувавшись за допомогою кваліфікованого електронного підпису, або Дія. Підпису, або системи Bank ID, відкрити вкладку “Мої договори на добровільну участь“, обрати договір, за яким плануєте сплатити внески та здійснити платіж.

     Чи можна сплачувати добровільні страхові внески за студента, щоб період навчання вже зараховувався до його страхового стажу?

Якщо студенту вже виповнилося 16 років і інформація про нього наявна в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, то на його користь можна сплачувати добровільні страхові внески.

background Layer 1