Пропустити навігацію

ПОСТАНОВА Правління Пенсійного фонду України від 22.04.2016 № 9 – 3 Про стан організації бюджетно-фінансових процесів, заходи щодо забезпечення фінансової дисципліни в органах Пенсійного фонду України

 Правління Пенсійного фонду України

П О С Т А Н О В А

22.04.2016                                                м. Київ                                         № 9 – 3

Про стан організації

бюджетно-фінансових процесів,

заходи щодо забезпечення

фінансової дисципліни в органах

Пенсійного фонду України

 

Заслухавши та обговоривши доповідь директора бюджетно-фінансового департаменту Король Т. І. про стан організації бюджетно-фінансових процесів, заходи щодо забезпечення фінансової дисципліни в органах Пенсійного фонду України, правління Пенсійного фонду України відзначає.

Бюджетно-фінансова діяльність в Пенсійному фонді здійснюється за такими основними напрямами.

Формування бюджету Пенсійного фонду

Бюджет Пенсійного фонду України на 2016 рік, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 10 березня 2016 року № 190, розроблений з урахуванням актуарних розрахунків у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, є збалансованим і дозволяє у повному обсязі забезпечити пенсійні виплати, враховуючи в тому числі зростання мінімального розміру пенсій з 1 травня та з 1 грудня.

Підвідомчим управлінням доведено граничні обсяги показників бюджетів та лімітні довідки про асигнування на фінансування адміністративних витрат.

 Триває робота по формуванню показників бюджету  Пенсійного фонду України на 2017-2020 роки.

Фінансування пенсійних виплат

 Органами Фонду забезпечено виплату пенсій та грошової  допомоги у повному обсязі у визначені законодавством терміни.

При цьому на відміну від попередніх років фінансування пенсійних виплат у  січні-квітні  здійснено без залучення позик з єдиного казначейського рахунку.  В аналогічному періоді 2015 року на зазначені цілі було залучено позик на суму 13,2 млрд. грн.

 Пенсійні виплати здійснюються через УДППЗ “Укрпошта” та                       45 уповноважених  банків. Станом на 01 квітня 2016 року через рахунки у банках пенсію одержують 6,7 млн. осіб,  або  55,1 відсотки  загальної чисельності пенсіонерів. Це дало змогу зекономити у 2015 році – 1,6 млрд. грн.  та у першому кварталі  2016 року – 0,3 млрд. грн.

Найбільше залучено пенсіонерів до отримання пенсій через банки у  Дніпропетровській, Миколаївській областях,  найнижчі  показники – у Тернопільській, Вінницькій та Закарпатській областях.

З метою  автоматизації функціональних процесів та оптимізації видатків в головних управліннях Пенсійного фонду України у Вінницькій, Львівській, Харківській, та Чернігівській областях опрацьовано з АТ “Ощадбанк” механізм електронного документообігу при виплаті пенсій. Впровадження цього механізму у всіх територіальних органах планується у другому кварталі поточного року, в подальшому – з іншими банками та УДППЗ “Укрпошта”.

Адміністративні видатки, пов’язані з виконанням функцій, покладених на Пенсійний фонд

Адміністративні видатки в органах Пенсійного фонду України   в цілому здійснюються раціонально, вживаються заходи щодо їх скорочення. Так, у
2016 році на 158 одиниць зменшено кількість територіальних   управлінь та  на 4572 – чисельність  працівників органів Пенсійного фонду України.

Відбувається  скорочення видатків на оренду приміщень та пов’язані з цим комунальні послуги. Разом з тим, ця робота потребує покращення у Харківській, Київській областях та м. Києві.

Облік та звітність за коштами Пенсійного фонду

В системі органів Пенсійного фонду  України ведеться бухгалтерський облік,  здійснюється складання, узагальнення та аналіз оперативної, фінансової, бюджетної, податкової і  статистичної звітності. Водночас потребує перегляду методика ведення обліку фінансових операцій, пов’язаних з виконанням функцій, покладених на органи Пенсійного фонду України, в Чернігівській, Київській, Харківській областях  – покращення ведення бухгалтерського обліку.

З метою зменшення навантаження на працівників, упорядкування та  подальшої автоматизації процесів обробки звітності, Пенсійним фондом України проводиться перегляд адміністративної звітності з метою її скорочення і систематизації.

Забезпечення контролю за використанням коштів Пенсійного фонду

В органах Пенсійного фонду України здійснюється системний контроль за додержанням фінансової дисципліни, цільовим та ефективним використанням коштів.  Заходами  внутрішнього (плановими, позаплановими) контролю не виявлено нецільового використання коштів, проте встановлено фінансових порушень у 2015 р. на суму 20,4 млн. грн., у першому кварталі поточного року – 5,6 млн. грн.

У 2015 році впроваджено нові форми та методи  контролю – здійснено співставлення даних про заробітну плату, використаних для призначення пенсій, із наявними даними Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, а також даних про фактичну сплату страхових внесків. Робота в цьому напрямку продовжується у 2016 році.

Організація роботи бюджетно-фінансової служби

Робота бюджетно-фінансової служби органів Пенсійного фонду України організована відповідно до затвердженої структури та положень про ці структурні підрозділи, відповідних планів роботи.

В бюджетно-фінансових підрозділах територіальних органів, станом на 1 квітня 2016 року працюють 2148 осіб, досвід роботи яких в органах Пенсійного фонду України у середньому сягає 13 років та в бюджетно-фінансовій службі – понад 12 років. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1055 “Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України”  оптимізовано чисельність працівників на 14,4 відсотків (або 361 особу).

У грудні минулого та березні поточного року на базі навчально-методичного центру Пенсійного фонду України проведено семінари-навчання для 50 працівників бюджетно-фінансових підрозділів головних управлінь Фонду.

Здійснюється методичне керівництво роботою служби.

Правління Пенсійного фонду України відмічає, що в організації бюджетно-фінансових процесів у системі органів Пенсійного фонду України потребують удосконалення:

  • методична систематизація роботи бюджетно-фінансових підрозділів, включаючи об’єднання облікових процесів по фінансуванню пенсійних виплат та адміністративних видатків, пов’язаних з виконанням функцій, покладених на Пенсійний фонд України;
  • інформаційно-аналітичне забезпечення бюджетно-фінансових процесів;
  • контроль за раціональним використанням коштів, недопущення безпідставних залишків на поточних рахунках органів Пенсійного фонду України та рахунках УДППЗ “Укрпошта”;
  • стан автоматизації процесів управління фінансами Пенсійного фонду України, насамперед обліку коштів, складання та аналізу відповідної звітності.

Враховуючи вищезазначене, правління Пенсійного фонду України

ПОСТАНОВЛЯЄ:

  1. Інформацію директора бюджетно-фінансового департаменту Король Т. І. про стан організації бюджетно-фінансових процесів, заходи щодо забезпечення фінансової дисципліни в органах Пенсійного фонду України  взяти до відома.
  2. Визнати роботу органів Пенсійного фонду України щодо організації бюджетно-фінансових процесів такою, що відповідає встановленим вимогам.
  3. Схвалити Методичні аспекти управління фінансами Пенсійного фонду України, що додаються.
  4. Бюджетно-фінансовому департаменту (Король Т. І.) спільно з департаментом інформаційно-аналітичних систем та електронних реєстрів (Малецький О. М.):

4.1. До 1 липня 2016 року внести пропозиції щодо уніфікації засобів автоматизованої обробки інформації про фінансово-господарську діяльність в  органах Пенсійного фонду України;

4.2.  До 1 вересня забезпечити технологічну та організаційну готовність  до впровадження електронного документообміну списками на зарахування коштів на поточні рахунки пенсіонерів у банках.

  1. Бюджетно-фінансовому департаменту (Король Т. І.) спільно з департаментом платежів до пенсійної системи та захисту прав застрахованих осіб (Андрійчук Т. М.), управлінням  внутрішнього аудиту  (Шуляк А. П.) розробити методику та запровадити постійний моніторинг використання коштів Пенсійного фонду України, зокрема, критерії оцінки ризиків використання зазначених коштів, у т. ч. виплатними об’єктами УДППЗ “Укрпошта” та банками.

5.1. Бюджетно-фінансовому департаменту (Король Т. І.) спільно з департаментом платежів до пенсійної системи та  захисту прав застрахованих осіб (Андрійчук Т. М.) у строк до 01 червня внести пропозиції щодо удосконалення взаємодії з Міністерством фінансів України, Міністерством соціальної політики України з питань планування показників бюджету.

  1. Бюджетно-фінансовому департаменту (Король Т. І.), начальникам головних управлінь Пенсійного фонду України в областях та м. Києві запровадити в практику роботи моніторинг та здійснення перевірок первинної інформації, що використовується при плануванні та виконанні бюджету Пенсійного фонду України.
  2. Бюджетно-фінансовому департаменту (Король Т. І.):

  7.1. У строк до 01 липня  розробити  та подати на затвердження план впровадження єдиного комплексу ведення обліку фінансових операцій по фінансуванню пенсійних виплат та адміністративних видатків, пов’язаних з виконанням функцій, покладених на Пенсійний фонд України.

 7.2. У строк до 01 серпня розробити єдиний  інформаційно-аналітичний довідник фінансів Пенсійного фонду України.

 7.3. Забезпечити системне узагальнення досвіду роботи підвідомчих управлінь з організації бюджетного процесу, належне методичне керівництво цією роботою, включаючи підготовку відповідних методичних матеріалів до навчальних програм та заходів для працівників органів Пенсійного фонду України.

  1. Департаменту персоналу та адміністративного забезпечення                  (Усачова Т. М.), начальникам головних управлінь Пенсійного фонду України  в областях та м. Києві забезпечувати доступність та відкритість інформації про показники фінансової діяльності Пенсійного фонду України та його територіальних органів, в тому числі шляхом опублікування на веб-сайті Пенсійного фонду України та у засобах масової інформації.
  1. Начальникам головних управлінь Пенсійного фонду України в областях та м. Києві:

9.1.  Розглянути на засіданнях колегій при начальниках головних управлінь питання стану організації бюджетно-фінансових процесів, фінансової дисципліни та вжити заходів щодо усунення недоліків.

9.2. Забезпечити належну взаємодію з фінансовими управліннями місцевих органів виконавчої влади та органами Державної фіскальної служби України при плануванні та виконанні показників з надходження коштів до бюджету Пенсійного фонду України.

9.3. Посилити контроль за раціональним та ефективним використанням коштів відповідно до затверджених призначень.

9.4. Активізувати інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо порядку виплати пенсій через рахунки одержувачів у банках.

  1. Контроль за виконанням постанови залишаю за собою.

Голова правління                                                                      О. Зарудний

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

background Layer 1