Пропустити навігацію

ПОСТАНОВА Правління Пенсійного фонду України від 03.06.2016 № 13-7 Про стан виконання органами Пенсійного фонду України в Житомирській області покладених на них завдань

Правління Пенсійного фонду України

ПОСТАНОВА

03.06.2016                                м. Київ                                       № 13-7

 

Про стан виконання органами

Пенсійного фонду України

в Житомирській області

покладених  на них завдань

 

Розглянувши звіт начальника головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області Заінчковського І. А. про роботу органів Пенсійного фонду України (далі – Фонд) в області, правління Пенсійного фонду України відмічає.

Органи Фонду в Житомирській області в цілому виконуються завдання, визначені положеннями про ці органи та відповідними планами роботи, за наступними основними напрямами.

Фінансування пенсійних виплат

Органами Фонду в області забезпечується  виплата пенсій та грошової  допомоги у повному обсязі у визначені законодавством терміни                      398,5 тис. одержувачів пенсії, в т.ч. 25,7 тис. пенсіонерів з числа колишніх військовослужбовців. За 4 місяці поточного року на пенсійні виплати спрямовано 2533,3 млн. грн.

Станом на 1 травня 2016 року через поточні рахунки у 25 банках пенсію одержують 213 тис. осіб або 54 % загальної чисельності пенсіонерів області. Виплата пенсій через банки за 2015 рік та 4 місяці 2016 року дозволила заощадити 52,4 млн. грн.

Найбільше пенсіонерів, які отримують пенсійні виплати через банки, – у Житомирському та Бердичівському об’єднаних управліннях Фонду.

Найнижчі показники з даного питання – в Чуднівському та Андрушівському об’єднаних управліннях Фонду, в управлінні Фонду в Ємільчинському районі.

Залучення коштів до бюджету

Надходження власних коштів за січень – квітень 2016 року становили 732,6 млн. грн., з яких 719,5 млн. грн. (98,3 %) – надходження частини єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок). В порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження зменшились на 429,7 млн. грн., або на 37,0 %.

Планові завдання з надходження коштів, адміністрування яких здійснюють органи Фонду, виконано на 104,7 %. До бюджету Фонду залучено 12,8 млн. грн., що становить 79,7 % показників відповідного періоду минулого року. Надходження зменшились за рахунок звільнення сільськогосподарських підприємств – платників четвертої групи платників єдиного податку від обов’язку відшкодування витрат на виплату пенсій, призначених на пільгових умовах (далі – пільгові пенсії), та переведенням на облік до інших регіонів платників залізничного транспорту.

Головним управлінням та підвідомчими управліннями Фонду здійснюється постійний моніторинг та аналіз факторів, що впливають на надходження коштів, проводиться робота щодо залучення всіх резервів для наповнення бюджету Фонду. Налагоджено співпрацю з територіальними органами Державної фіскальної служби України, Державної служби України з питань праці, місцевими органами влади, соціальними партнерами щодо підвищення рівня платіжної дисципліни, забезпечення захисту прав застрахованих осіб. За результатами вжитих заходів за 2015 рік  та січень – квітень 2016 року додатково залучено 2,5 млн. грн. соціального внеску, легалізовано відносини у сфері зайнятості населення 3911 осіб.

Головним управлінням та підвідомчими управліннями Фонду здійснюється комплекс заходів щодо зменшення обсягів боргів по платежах до Пенсійного фонду України. Заборгованість економічно – активних платників із страхових внесків та невідшкодованих фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій зменшилась на 1,2 млн. грн., із єдиного внеску, за виконавчими документами, де стягувачами є органи Фонду – на            1,1 тис. грн. Найбільше зменшення боргу економічно активних – платників відбулося в Олевському управлінні (225,9 тис. грн.), Коростенському                 (222,4 тис. грн.) та Черняхівському (150,9 тис. грн.) об’єднаних управліннях, збільшення боргу відбулося в Малинському районі (248,1 тис. грн.).

Загальна заборгованість із страхових внесків зменшилась на 703,6 тис. грн. і станом на 01.05.2016 складає 72,2 млн. грн. Допустили зростання боргу лише платники Черняхівського (0,6 тис. грн.) та Бердичівського (2,8 тис. грн.) об’єднаних управлінь.

Борг із невідшкодованих фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій зріс на 3,3 млн. грн. і складає 94,0 млн. грн. Зменшили даний борг платники Олевського управління (90,8 тис. грн.), Черняхівського (99,1 тис. грн.) та Коростишівського (61,5 тис. грн.) об’єднаних управлінь Фонду.

На виконанні в органах державної виконавчої служби перебуває виконавчих документів на суму 67,5 млн. грн., у тому числі зі стягнення страхових внесків на суму 30,7 млн.  грн., пільгових пенсій – 25,4 млн. грн.,  єдиного внеску – 11,4 млн. грн.

Упродовж  поточного року на 1,6 млн. грн. зменшилась сума, на яку здійснювалось примусове виконання через органи державної виконавчої служби.

На достатньому рівні організовано спільну роботу з місцевими органами державної виконавчої служби управліннями Фонду в Олевському районі та Коростенському об’єднаному управлінні Фонду. Відсутня заборгованість із сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування в трьох підвідомчих управліннях (Ємільчинському управлінні, Черняхівському та Андрушівському об’єднаних управліннях). Водночас, потребує покращення робота зі стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в управліннях Фонду в Володарсько – Волинському та Баранівському районах, а також в Житомирському об’єднаному управлінні Фонду.

Організація роботи з питань пенсійного забезпечення та обслуговування громадян

Головним управлінням та підвідомчими управліннями виконуються основні завдання з призначення та проведення перерахунків пенсій.

В повному обсязі реалізовано законодавчі та інші нормативно-правові акти з питань підвищення пенсій, особливого порядку виплати пенсій для працюючих осіб, оподаткування пенсійних виплат тощо.

З 1 травня поточного року, у зв`язку з підвищенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, проведено масовий перерахунок пенсій 338,6 тис. пенсіонерів. Розмір пенсії збільшився у               273,8 тис. осіб, або у 70 %  загальної чисельності пенсіонерів, в середньому на 56,19 грн.

Внутрішній контроль за правильністю призначення та виплати пенсій здійснюється підвідомчими управліннями та відповідними підрозділами головного управління. Кількість помилок, попереджених в ході здійснення централізованого контролю, поступово зменшується. Терміни призначення (перерахунків) пенсій скорочено в середньому до 4-х днів.

Обслуговування громадян в органах Фонду в області проводиться відділами (секторами) з обслуговування громадян з урахуванням вимог Положення про організацію прийому та обслуговування осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду України, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 30 липня 2015 року № 13-1 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 серпня 2015 року за  № 991/27436, а там, де відсутні зали обслуговування – прийом здійснюється в обладнаних кабінетах.

З метою розширення дистанційного доступу громадян до послуг, що надаються органами Фонду, наближення надання пенсійних послуг до їх отримувачів, територіальними органами Фонду в області забезпечувалося надання послуг в електронній формі з використанням технологій віддаленого доступу через веб-портал Пенсійного фонду України, за «гарячими» телефонними лініями. З березня поточного року започатковано проведення виїзних прийомів громадян у об’єднаних громадах згідно зі встановленими графіками.

З метою вивчення громадської думки та оцінки якості обслуговування осіб, які звертаються до органів Фонду в області, проводиться анонімне анкетування відвідувачів.

Організація роботи з базами даних

Територіальними органами Фонду в області забезпечується взаємодія із страхувальниками та органами Державної фіскальної служби України в області щодо  актуалізації даних  в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – реєстр застрахованих осіб). Проводиться контроль завантаженої звітності, опрацювання проблемних звітів та ініціюється повторне їх завантаження у межах звітного періоду. За березень 2016 року страхувальниками подано  14,6 тис. звітів за 248,5 тис. застрахованих осіб. Територіальними органами Фонду виявлено 16 помилкових звітів, інформацію щодо яких направлено до органів Державної фіскальної служби України в області для прийняття відповідних рішень.

На виконання заходів з легалізації заробітної плати щомісячно проводиться аналіз чисельності осіб, які отримують заробітну плату менше мінімально встановленого рівня. Відповідна інформація за результатами аналізу подається керівникам районних державних адміністрацій, міськвиконкомів та органів  Державної  фіскальної служби України в області. Крім того, здійснюється співставлення інформації з інформаційними базами інших суб’єктів інформаційного обміну, зокрема, з органами Державної фіскальної служби України в області, Державної служби України з питань праці та фондами загальнообов’язкового соціального страхування.

З метою належного рівня захисту відомостей в реєстрі та базах даних  в області реалізовувались  організаційні заходи: щомісячне змінення паролів доступу, антивірусний захист, контроль за використанням флеш-накопичувачів тощо.

Проведено документальну перевірку розбіжностей за результатами співставлення даних підсистеми обліку сплати страхових внесків, автоматизованої системи обробки пенсійної документації з наявними даними реєстру застрахованих осіб, забезпечено повне з’ясування та документальне підтвердження інформації.

За результатами проведеної перевірки 18073 пенсійних справ  містять некоректну інформацію про розмір заробітної плати, яка може вплинути на розміри пенсій, або 12,9 % перевірених пенсійних справ. У більшості випадків наявність некоректних даних викликана об’єктивними причинами, що існували до запровадження щомісячної звітності до системи персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб.

Здійснено підготовчі заходи до впровадження електронного документообігу при виплаті пенсій особам, яким призначено пенсію відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб».

З метою оперативного вирішення виробничих питань в усіх підвідомчих управліннях на базі корпоративної мережі працює відомча електронна пошта, а також чат-сервер та сервер новин.

За результатами інвентаризації наявної комп’ютерної техніки в територіальних управліннях Фонду в області встановлено, що 74 % комп’ютерів експлуатуються понад 10 років.

Управлінська діяльність

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року   № 1055 «Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України»  проведено реорганізацію 15 підвідомчих управлінь області, в ході якої утворено 6 об’єднаних управлінь. Це дало можливість скоротити управлінський персонал на 11 % та заощадити кошти на суму 1,2 млн. грн. до кінця поточного року лише на оплату праці.

Разом з тим, залишаються не вирішеними питання укомплектування кадрами в Андрушівському, Коростишівському, Черняхівському, Чуднівському, Овруцькому та Житомирському об’єднаних управліннях, де налічується 30 вакантних  посад, з них 10 – постійних.

З 2014 року охорону  приміщень управлінь Фонду області переведено з фізичної на централізовану пультову охорону, що дало змогу зекономити значні кошти – майже 1,2 млн. грн.

Встановлення автономного опалення в управлінні Фонду в Малинському районі забезпечило скорочення обсягів споживання природного газу на 0,9 тис. м³, а переобладнання новим котлом системи опалення управління Фонду в Володарсько – Волинському районі забезпечило скорочення обсягів споживання вугілля на 5,5 тон за опалювальний період 2015-2016 років.

Вантажопасажирський автомобіль Житомирського об’єднаного управління Пенсійного фонду України ГАЗ 2752 переобладнано під використання зрідженого нафтового газу, що дало змогу зекономити за період з 2013 по 2015 роки кошти в сумі 81 тис. грн.

Правова робота

Органами  Фонду  в області за чотири місяці 2016 року подано до суду  135 позовів про стягнення боргів із платежів на суму 2,8 млн. грн.

Станом на 1 травня 2016 року  на виконанні перебуває 8917 виконавчих документів на суму 97 млн. грн.

В ході вжиття спільних заходів робочими групами територіальних органів Фонду та державної виконавчої служби щодо примусового стягнення коштів на користь Пенсійного фонду в області упродовж січня – березня  2016 року було проведено 338 спільних перевірок майнового стану боржників, за результатами яких було арештовано майна на суму 615 тис. грн. та накладено арешт на 43 рахунки боржників.

Внаслідок цієї роботи надійшло коштів в рахунок  погашення  боргу на загальну суму  424 тис. грн.

Підвідомчими органами Фонду в області за 4 місяці 2016 року здійснено ознайомлення зі станом виконання 10,9 тис. виконавчих документів, що становить 100 % загальної кількості виконавчих документів, які підлягали примусовому виконанню з початку  року, подано 104 скарги на дії (бездіяльність) державних виконавців.

За результатами проведеної роботи надійшло в рахунок погашення боргу 1,5 млн. грн.

Внутрішній аудит

Упродовж січня-квітня 2016 року проведено 3 аудиторських дослідження підвідомчих управлінь. За їх результатами виявлено                                 99 фінансових порушень на загальну суму 288 тис. грн. та 196 не фінансових порушень в діяльності підвідомчих управлінь. Відшкодовано до бюджету Фонду та поновлено в обліку виявлених порушень на суму 156, 9 тис. грн., або 54,5 %. Продовжується робота щодо відшкодування решти коштів.

Правління відмічає досвід організації роботи головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області по скороченню адміністративних видатків, пов’язаних з виконанням функцій, покладених на Пенсійний фонд, в частині зменшення плати за охорону приміщень, видатків на комунальні послуги (автономне опалення) та утримання автотранспорту.

Враховуючи вищенаведене, правління Пенсійного фонду України

ПОСТАНОВЛЯЄ:

  1. Звіт начальника головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області Заінчковського І. А. взяти до відома.
  2. Рекомендувати юридичному управлінню (Рябцева Т. Б.) та департаменту платежів до пенсійної системи та захисту прав застрахованих осіб Пенсійного фонду України (Андрійчук Т. М.) вивчити досвід роботи органів Фонду в області, зокрема, щодо ознайомлення зі станом реалізації виконавчого провадження згідно статті 12 Закону України  «Про виконавче провадження»  у  відділах державної виконавчої служби  та, за необхідності, поширити його.
  3. Начальнику головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області Заінчковському І. А.:

3.1. Здійснювати роботу, направлену на зменшення наявної заборгованості з платежів до Пенсійного фонду України.

3.2. За підсумками роботи у І півріччі 2016 року заслухати на засіданні колегії при начальнику головного управління Фонду в Житомирській області звіти начальників Житомирського об’єднаного управління Фонду в області та управління Фонду в Володарсько-Волинському районі про стан роботи щодо скорочення обсягів заборгованості по платежах.

3.3. Забезпечити повноту відшкодування сум за результатами виявлених порушень перевірок цільового використання коштів Пенсійного фонду України.

3.4. Завершити підготовчі заходи щодо впровадження централізованої підсистеми «Призначення та виплата пенсій» Інтегрованої комплексної інформаційної системи Пенсійного фонду України.

3.5. Впровадити інформаційну взаємодію з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування з питань реалізації результатів моніторингу ознак «тіньової» зайнятості населення та інших порушень чинного законодавства.

3.6.  Продовжити роботу щодо поліпшення умов для обслуговування людей з особливими потребами в органах Фонду.

3.7. Розширити форми та методи проведення інформаційно- роз’яснювальної роботи.

  1. Контроль за виконанням постанови покласти на заступника Голови правління В. Г. Машкіна.

 

 

 

 

 

Голова правління                                                                                    О. Зарудний

background Layer 1