Пропустити навігацію

ПОСТАНОВА Правління Пенсійного фонду України від 03.06.2016 № 13-8 Про стан виконання органами Пенсійного фонду України в Рівненській області покладених на них завдань

Правління Пенсійного фонду України

П О С Т А Н О В А

03.06.2016                                       м. Київ                                       № 13-8

Про стан виконання органами

Пенсійного фонду України в

Рівненській області

покладених на них завдань

Розглянувши звіт начальника головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області Петняка В. В. правління Пенсійного фонду України відмічає, що управління Пенсійного фонду України в Рівненській області в цілому виконують завдання, визначені положеннями про управління та відповідними планами роботи за такими основними напрямами.

Фінансування пенсійних виплат

Головним та підвідомчими управліннями Фонду області   забезпечено своєчасне і в повному обсязі фінансування виплати пенсій та грошової допомоги понад 306 тис. пенсіонерам, у тому числі 11 тис. пенсіонерам з числа колишніх військовослужбовців.

Станом на 1 травня 2016 року чисельність пенсіонерів області, які отримують виплати через банки, становить 162,6 тис. осіб або 53 відсотки їх загальної кількості. Виплата пенсій через банки дозволила заощадити   12,65 млн. гривень.

Найбільший відсоток одержувачів пенсії через банки у Здолбунівському (58,5 %), Рівненському (53,8 %)  та Демидівському (53,2 %) районах. Водночас, відбувся перехід пенсіонерів з банків на поштові відділення у квітні 2016 року в Дубровицькому, Млинівському, Сарненському районах.

Залучення коштів до бюджету

Органами Пенсійного фонду України в області вживались заходи щодо залучення коштів до бюджету Фонду.

Надходження власних коштів з початку поточного  року становили              639,8 млн. грн.,  з яких 603,9 млн. грн., або 94,4 відсотка – надходження частини єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок).

План з надходження коштів, адміністрування яких здійснюють органи Пенсійного фонду України, виконано по регіону на 107,3 відсотка.  Разом з цим, з 13 управлінь Фонду в області не забезпечено виконання планових показників з початку року управлінням Пенсійного фонду України в  Березнівському районі (96,1 %). Високі показники виконання – в Корецькому (197,7 %) та Зарічненському (194,2 %) об’єднаних управліннях, управліннях Фонду в Рокитнівському (174,1 %) та Сарненському (154,8 %) районах. До бюджету Фонду з початку цього року залучено 35,9 млн. грн., що становить                  90,6 відсотка показників відповідного періоду 2015 року. Надходження зменшились за рахунок звільнення від обов’язку відшкодування витрат на виплату пенсій, призначених на пільгових умовах, сільськогосподарських підприємств – платників четвертої групи  платників єдиного податку.

 Головне та підвідомчі управління Фонду в області проводять постійний моніторинг та аналіз факторів, які впливають на надходження коштів,  залучають усі резерви для наповнення бюджету Пенсійного фонду України. Налагоджено співпрацю з територіальними органами Державної фіскальної служби України, Державної служби України з питань праці, місцевими органами влади, соціальними партнерами з метою підвищення рівня платіжної дисципліни, забезпечення захисту прав застрахованих осіб.  За результатами проведених заходів у 2015 році та протягом січня-квітня цього року залучено додатково 3,5 млн. грн. єдиного соціального внеску, легалізовано відносини 6312 осіб у сфері зайнятості населення. Результативно ця робота проведена у Володимирецькому та Корецькому об’єднаних управліннях та  управліннях Фонду в Костопільському, Березнівському районах.

В області проведено комплекс заходів щодо зменшення обсягів боргів по платежах до Пенсійного фонду України. Належно організовано цю роботу управліннями Фонду в Рокитнівському та Острозькому районах, Корецьким та Зарічненським об’єднаними управліннями області. Водночас, потребує активізації  робота зі стягнення заборгованості в Сарненському, Рівненському  районах, містах Рівне та Кузнецовську.

На виконання доручень Кабінету Міністрів України щодо зменшення заборгованості зі сплати обов’язкових платежів до Пенсійного фонду України затверджено графіки погашення цієї заборгованості з 146 платниками на                    7,6 млн. грн. Спільними зусиллями  місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, територіальних органів Фонду, державної виконавчої служби в області, спрямованих на виконання затверджених графіків погашення боргу, в лютому-квітні 2016 року мобілізовано 1,2 млн. тис. гривень платежів до Фонду або 16 %  річного завдання. Станом на 01.05.2016 повністю виконали  зобов’язання 70 суб’єктів господарювання, частково зменшили заборгованість – 19 платників.

Організація роботи з пенсійного забезпечення та обслуговування громадян

Головне та підвідомчі управління Фонду в області забезпечують своєчасне та правильне призначення (перерахунки) пенсій, проводять заходи щодо покращення якості обслуговування громадян.

Організовано систему внутрішнього контролю за дотриманням норм пенсійного законодавства через підрозділи пенсійного забезпечення підвідомчих управлінь, управління пенсійного забезпечення та управління з координації та контролю за виплатою пенсій головного управління.

Забезпечується суцільний контроль за призначенням нових пенсій та перерахунків, щомісячно аналізуються бази даних одержувачів пенсій та здійснюються заходи з усунення виявлених помилок та виявлення кандидатів на перерахунок пенсій. За результатами проведеної роботи щорічно попереджується переплат на суму близько 400 тис. грн.

З метою запобігання переплат пенсій протягом 2013-2015 років проведено звірки щодо працевлаштування одержувачів пенсій та надбавок.  В результаті виявлено переплат на суму понад 5 млн. грн., з яких 3,7 млн. грн., або 70 % відшкодовано.

За три роки проведено 24 тис. зустрічних перевірок, якими охоплено               20 тис. пенсійних справ, в результаті виявлено 570 порушень, на загальну суму 125 тис. грн.

Проводиться щотижневий моніторинг дотримання термінів призначення (перерахунку) пенсій та узагальнення результатів роботи за даними Централізованого електронного журналу реєстрації рішень про призначення, відстрочку часу призначення, перерахунок пенсій, переведення з одного виду пенсій на інший (або їх відмову). Порушень термінів призначення (перерахунку) пенсій не зафіксовано. Водночас, мають місце попереджені порушення норм законодавства під час призначення (перерахунку) пенсій в Корецькому та Млинівському об’єднаних управліннях Фонду області.

В управліннях Фонду в області прийом та обслуговування громадян проводиться в залах обслуговування та обладнаних кабінетах, які укомплектовані необхідною технікою та інформаційними матеріалами.

Для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення створено необхідні умови для безперешкодного та безпечного доступу до приміщень управлінь Фонду.  Вирішено питання щодо переведення районного управління Фонду в м. Костополі (єдине в області знаходилося на другому поверсі) до іншого приміщення, де буде забезпечено безперешкодний доступ особам з особливими потребами. Впроваджено практику виїзних прийомів за місцем проживання громадян, що належать до числа маломобільних груп населення.

Фахівці управлінь Фонду в області беруть участь в  інтерактивних прес-конференціях на базі обласної наукової бібліотеки з метою дистанційного надання консультацій з питань обчислення, перерахунку пенсій та фінансування їх виплат.

З метою підвищення якості та оперативності обслуговування громадян послуги в управліннях Фонду в області надаються в електронній формі з використанням веб-порталу Пенсійного фонду України та дистанційно за «гарячими» телефонними лініями, засобами комунікацій через ІР-мережі.

Захист прав застрахованих осіб

В області забезпечується контроль за достовірністю відомостей, поданих до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – реєстр застрахованих осіб) та виявленням ризиків, які впливають на гарантії пенсійного та соціального страхування громадян.

Проводяться заходи щодо виявлення страхувальників, які у встановлені терміни не подали звітність і за останнім наявним звітом відсутні відомості щодо припинення трудових відносин з найманими працівниками. За результатами понад 2 тис. таких страхувальників відновили страхові права для майже 20 тис. застрахованих осіб, з них: 256 осіб набувають право на пенсію у 2016 році, а 295 – у 2017 році.

Одним з основних напрямків роботи з реєстром є робота по виявленню застрахованих осіб, у яких відбулися зміни прізвища та імені, або номеру облікової картки застрахованої особи. У 2016 році опрацьовано 1,2 млн. записів по 166 страхувальниках, з яких 78,2 тис. – унікальні. Зафіксовано 2 тис. записів, що свідчать про зміну номеру облікової картки застрахованої особи та 4,7 тис. записів, у яких змінилися ім’я та прізвище.

За результатами роботи щодо виявлення звітів, інформація з яких не потрапляє до реєстру застрахованих осіб у зв’язку з помилками, встановлено   70 випадків, у 50 з яких помилки виправлені.

З початку цього року проведено 229 перевірок (8 планових та                     221 позапланову) суб’єктів господарювання. Із загальної кількості по                               148 перевірках виявлено порушення, за результатами яких донараховано               12,7 тис. грн. страхових внесків та застосовано фінансових санкцій на 3 тис. грн., видано 139 приписів про усунення порушень щодо достовірності відомостей, поданих до реєстру застрахованих осіб, накладено                                      8 адміністративних штрафів на посадових осіб на суму 2,9 тис. гривень.

В цілому, протягом січня-квітня 2016 року проведено 2422 перевірки за напрямками достовірності формування відомостей про застрахованих осіб, документів, наданих для призначення пенсій, цільового використання коштів та інших питань, віднесених до функцій органів Пенсійного фонду України.

         Управлінська діяльність

Штатна чисельність працівників в управліннях Фонду в області становить 763 особи, фактично працює 721 особа, з них – 696 державних службовців, укомплектованість посад становить  94,5 %.

У визначені терміни  реорганізовано 10 управлінь відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1055 «Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України», в результаті якої створено 5 об’єднаних управлінь. Це дало можливість скоротити управлінський персонал на 40 одиниць та заощадити до кінця року 1,2 млн. грн. лише на оплату праці.

Приділяється увага створенню належних умов праці для спеціалістів. В результаті переміщення Рівненського об’єднаного управління Пенсійного фонду України з орендованого у власне приміщення адміністративні видатки у          2016 році зменшаться на 600 тис. гривень. Разом з тим, потребує ремонту приміщення, яке передається у власність управління Пенсійного фонду України в Костопільському районі.

Правова робота

З початку року управліннями Фонду в області подано 151 позов про стягнення 4,9 млн. грн. боргу з клопотаннями про звільнення від сплати судового збору, з них – 128 позовів з відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій на суму 4,7 млн. гривень. У зв’язку з несплатою судового збору Рівненським окружним адміністративним судом залишено без розгляду 96 позовів на 3,3 млн. грн. або 77,4 відсотка розглянутих справ.

У результаті позовної роботи надійшло 1,6 млн. гривень.

На примусовому виконанні перебуває 4074 виконавчі документи на           34,2 млн. гривень.  З метою збільшення надходжень управліннями Пенсійного фонду України області, користуючись правами стягувача, проведено                      1,1 тис. ознайомлень з матеріалами виконавчих проваджень та 256 спільних виїздів до боржників, за якими проведено виконавчі дії. Крім того, оскаржено дії або бездіяльність державних виконавців у 94 випадках. У результаті заходів примусового стягнення відділами державної виконавчої служби надійшло в рахунок погашення заборгованості 2,0 млн. гривень.

Високий рівень організації цієї роботи в Дубровицькому та Корецькому районах, водночас, потребує активізації у Володимирецькому, Зарічненському, Здолбунівському, Костопільському, Млинівському, Острозькому, Рокитнівському районах.

Внутрішній аудит

З початку 2016 року проведено 2 аудиторських дослідження в підвідомчих управліннях. За їх результатами виявлено 16 фінансових порушень на загальну суму 51,7 тис. грн., з яких 37,4 тис. грн. або 72,3 відсотка порушень, що не призвели до втрат. Крім того, виявлено 9 не фінансових порушень в організації діяльності підвідомчих управлінь. Відшкодовано до бюджету Фонду та поновлено в обліку виявлених порушень на суму 47,5 тис. грн., або                       91,9 %.

Правління відзначає досвід головного та підвідомчих управлінь Фонду області щодо раціонального використання коштів (проведення звірок щодо недопущення незаконних виплат пенсій, надбавок, підвищень, індексацій працюючим пенсіонерам) та контролю за достовірністю поданих відомостей до реєстру застрахованих осіб, що дозволяє своєчасно реагувати на випадки не зарахування стажу застрахованим особам.

Враховуючи вищенаведене правління Пенсійного фонду України

ПОСТАНОВЛЯЄ:

  1. Звіт начальника головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області Петняка В. В. взяти до відома.
  2. Директору департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Ковпашко І. В. опрацювати досвід роботи головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області з проведення звірок щодо недопущення незаконних виплат пенсій, надбавок, підвищень, індексацій працюючим пенсіонерам, та у разі необхідності поширити його.
  3. Начальнику головного управління Пенсійного фонду України в Рівненській області Петняку В. В.:

3.1. Вжити додаткових заходів щодо погашення заборгованості з платежів до Пенсійного фонду України.

За підсумками  роботи у І півріччі 2016 року заслухати на засіданні колегії при начальнику головного управління Фонду в Рівненській області звіти начальників Рівненського, Володимирецького об’єднаних управлінь та  управлінь Фонду в Здолбунівському, Костопільському та Сарненському районах.

3.2.  За результатами моніторингу відомостей реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування продовжити роботу зі страхувальниками щодо виправлення виявлених помилок у відомостях про застраховану особу.

3.3. Забезпечити співпрацю з територіальними управліннями юстиції в області, арбітражними керуючими щодо погашення заборгованості підприємствами, на яких поширюються процедури, визначені Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника, або визнання його банкрутом» та завершення процедур банкрутства, зокрема, в Рівненському та Володимирецькому об’єднаних управліннях Фонду області.

3.4. Завершити підготовчі заходи щодо впровадження централізованої підсистеми «Призначення та виплата пенсій» Інтегрованої комплексної інформаційної системи Пенсійного фонду України.

3.5. Продовжити роботу щодо удосконалення структури підвідомчих управлінь Пенсійного фонду України в Рівненській області.

  1. Контроль за виконанням постанови покласти на першого заступника Голови правління М. І. Шамбіра.

 

 

 

 

 

 

Голова правління                                                                               О. Зарудний

 

background Layer 1