Пропустити навігацію

ПОСТАНОВА Правління Пенсійного фонду України від 03.06.2016 № 13-9 Про стан виконання органами Пенсійного фонду України в Чернівецькій області покладених на них завдань

Правління Пенсійного фонду України

П О С Т А Н О В А

03.06.2016                                       м. Київ                                       № 13-9

 

Про стан виконання органами

Пенсійного фонду України в

Чернівецькій області покладених

на них завдань

 

Розглянувши звіт начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Романіва М. В., правління Пенсійного фонду України відмічає, що органи Фонду в Чернівецькій області в цілому виконують завдання, визначені положеннями та відповідними планами роботи за такими основними напрямами.

Фінансування пенсійних виплат

Своєчасно та в повному обсязі проведено виплату пенсій 230,6 тис. одержувачів, в тому числі 8,3 тис. – «військових» пенсіонерів. Місячна потреба в коштах на фінансування пенсійних виплат зросла в порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 9,3 % і у травні 2016 року склала   356,9 млн. грн. Це пов’язано із підвищенням з 01.05.2016 прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, від 1074 грн. до 1130 грн.

Чисельність одержувачів пенсій через банки, уповноважені на здійснення пенсійних виплат, становить 111,2 тис. осіб, або 47,7 % загальної кількості пенсіонерів області. За січень-квітень поточного року на рахунки пенсіонерів перераховано 696,9 млн. грн. Заощаджено коштів на оплату послуг виплати та доставки пенсій в сумі 8,2 млн. грн. Найвищий відсоток пенсіонерів, які отримують пенсії через банки, у м. Чернівцях – 79,6 %, Вижницькому –               52,6 %,  Сторожинецькому – 41,6 %, найнижчі показники – у Кельменецькому -25,4 %, Хотинському – 27,4 %, Путивльському – 27,8 % районах.

       З метою оптимізації та централізації окремих функцій, що належали підвідомчим управлінням, з 1 квітня 2016 року Головним управлінням запроваджено централізацію окремих функцій ведення обліку видатків Пенсійного фонду області та фінансування коштів на виплату пенсій. Централізація функції фінансування дозволила заощадити на сплаті послуг за розрахунково-касове обслуговування за квітень 2016 року 3053,0 грн., зменшити час проходження документів і коштів, посилити контроль за зарахуванням і рухом коштів. Також заощаджено кошти за рахунок централізованої доставки виплатних відомостей банкам та Чернівецькій дирекції УДППЗ «Укрпошта».

Здійснюється підготовча робота щодо централізації на обласному рівні функцій бухгалтерського обліку адміністративних витрат підпорядкованих органів Фонду.

Залучення коштів до бюджету

Головним та підвідомчими управліннями проводиться певна робота щодо залучення коштів до бюджету Фонду в області.

Так, тільки за січень – квітень 2016 року надходження власних коштів становили 364,2 млн. грн., з яких 358,9 млн. грн. (98,6 %) – надходження частини єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок). В порівнянні з відповідним періодом минулого року надходження власних доходів зменшилися на 212,0 млн. грн., або на 36,8 %.

До бюджету Фонду мобілізовано доходів, адміністрування яких  здійснюють органи Фонду, в сумі 5,2 млн. грн., що становить 107,2 % плану та 84,8 % – показників відповідного періоду минулого року. Планові завдання виконано усіма  підвідомчими управліннями, крім Сторожинецького (98,8 %). Високий показник виконання плану – в управліннях Фонду в Хотинському (249,2 %), Путивльському (124,5 %) та Новоселицькому (123,1 %) районах. Надходження зменшились, в основному, за рахунок звільнення від обов’язку відшкодування пенсій, призначених на пільгових умовах, сільськогосподарських підприємств – платників четвертої групи платників єдиного внеску.

На основі моніторингу та аналізу факторів, що впливають на надходження коштів, у співпраці з територіальними органами Державної фіскальної служби України, Державної служби України з питань праці, місцевими органами влади, соціальними партнерами систематично вживаються заходи щодо підвищення рівня платіжної дисципліни, легалізації зайнятості, заробітних плат та забезпечення захисту прав застрахованих осіб. За результатами вжитих заходів залучено додатково єдиного внеску у минулому році в сумі 1,1 млн. грн. та за січень-квітень 2016 року в сумі – 0,4 млн. грн., легалізовано відносини у сфері зайнятості населення 1638 осіб. Результативно ця робота проведена управліннями в м. Чернівцях, Путивльському, Сторожинецькому, Сокирянському районах.

Здійснюється комплекс заходів щодо зменшення обсягів боргу з платежів до бюджету Пенсійного фонду України, сплати поточних зобов’язань з відшкодування пенсій, призначених на пільгових умовах, та різниці у розмірах пенсій науковим працівникам. В результаті вжитих заходів погашено боргу з платежів до бюджету Фонду в сумі 0,3 млн. грн.

Затверджено графіки погашення заборгованості з платежів до бюджету Пенсійного фонду України та встановлено контроль за їх виконанням по                    48 підприємствах-боржниках. В результаті, в поточному році до Фонду  надійшло 255,5 тис. грн., або 43,1 % доведеного завдання, що зумовлено невиконанням графіків боржниками, які належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України та Міністерства інфраструктури України.

Організація роботи з пенсійного забезпечення та обслуговування громадян

Підпорядкованими управліннями виконуються основні завдання з призначення та проведення перерахунків пенсій.  В повному обсязі  реалізовано законодавчі та інші нормативно-правові акти з питань підвищення пенсій, особливого порядку виплати пенсій працюючим особам, оподаткування пенсійних виплат тощо.

За період з 1 січня по 30 квітня 2016 року органами Фонду області призначено 2512 пенсій, проведено 4196 індивідуальних перерахунків пенсій.

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на                2016 рік» з 1 травня 2016 року перераховано 201 тис. пенсій або 87 % пенсійних виплат в області. Додаткова потреба на виплату пенсій склала близько 10,8 млн. грн. Середній розмір підвищення пенсій після проведеного перерахунку становив 54 грн.

За результатами 4 місяців 2016 року податок на доходи фізичних осіб та військовий збір справлявся в середньому з 2010 пенсій на загальну суму               1,6 млн. грн.

За звітний період особливий порядок виплат пенсій працюючим пенсіонерам застосовувався в середньому до 6,3 тис. осіб на загальну суму           2,1 млн. грн.

В органах Фонду області запроваджено багатоступеневий контроль за правильністю та своєчасністю призначення і перерахунків пенсій, який проводиться на місцевому рівні та централізовано відповідними підрозділами Головного управління.

В усіх управліннях Фонду області організовано роботу приймалень за принципом «єдиного вікна». Запроваджено нові стандарти обслуговування, що сприяє скороченню термінів розгляду звернень, зменшенню черг, покращенню культури обслуговуванню відвідувачів та забезпеченню комфортності отримання одержувачами послуг. Результати анонімного опитування пенсіонерів щодо якості обслуговування та рівня надання послуг виявили, що близько 80 % заявників оцінили культуру обслуговування на «відмінно».

 В області здійснюється SMS-інформування про призначення пенсії та її розмір, можливість отримання пенсійного посвідчення, закінчення терміну інвалідності, перерахування іноземної пенсії із зазначенням суми переказу тощо. Надаються послуги в електронній формі з використанням технологій віддаленого доступу через веб-портал Пенсійного фонду України, засобами                 ІР-телефонії, а також надання консультативних послуг за «гарячими» телефонними лініями.

З початку року  фахівці органів Фонду області провели 919 зустрічей у трудових колективах. У радіо- та телеефір вийшли 741 сюжет та інформаційне повідомлення. У регіональних ЗМІ щомісяця друкуються тематичні пенсійні сторінки. Щоденно на каналах обласного телебачення, в ефірах обласного радіо та радіо «Блиск FM» у форматі соціальної реклами транслюються експрес-повідомлення з актуальних питань пенсійного забезпечення, проводяться прес-конференції та брифінги.

Організація роботи із базами даних

Здійснюється постійний контроль та вживаються заходи щодо забезпечення виправлення страхувальниками помилок, допущених у звітах.   Протягом поточного року кількість помилкових звітів скорочено з 98 до 24 або на 76 %, кількість застрахованих осіб, інформація про яких не потрапила до реєстру застрахованих осіб  Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – реєстр застрахованих осіб), скоротилась з            1043 до 417 або на 60 %.

Реалізовувались організаційні заходи щодо забезпечення належного рівня захисту та конфіденційності відомостей в реєстрі застрахованих осіб та адміністрування доступу до даних.

Завершуються підготовчі роботи до впровадження в експлуатацію з                     1 червня 2016 року централізованої підсистеми «Призначення та виплата пенсій» Інтегрованої комплексної інформаційної системи Пенсійного фонду України.

Управлінська діяльність

В органах Фонду області при штатній чисельності 564 одиниці працює               537 осіб, укомплектованість посад становить 95,2 %.

Відповідно до   постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня              2015 року № 1055 «Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України» об’єднано 4 територіальні  управління Фонду області, в тому числі реорганізовано управління Пенсійного фонду України в м. Чернівцях  шляхом злиття з Головним управлінням. За результатами проведеної оптимізації штатна чисельність працівників органів Фонду області зменшилась на 100 штатних одиниць, або 16 %, що дало можливість заощадити 5,1 млн. грн.

Налагоджена робота спеціалістів – психологів задля покращення морально-  психологічного клімату, підвищення ефективності та  якості роботи органів Фонду області.

          Правова робота

З метою підвищення ефективності захисту інтересів Фонду в судах, в липні 2015 року в складі юридичного управління створено відділ представництва інтересів Фонду в судах та інших органах.

Для запровадження прогресивних форм та методів роботи розроблено порядок представництва інтересів Фонду в судах Головним управлінням Пенсійного фонду України в Чернівецькій області та територіальними управліннями Фонду.

З початку 2016 року подано 56 позовних заяв до суду по стягненню заборгованості на суму 1245,7 тис. грн. Задоволено 16 позовних заяв на загальну суму 501,3 тис. грн. У зв’язку з несплатою судового збору 15 позовів  на суму 257 тис. грн. залишено без розгляду. Надійшло за позовними заявами – 201,2 тис. грн.

З метою забезпечення якісного представництва інтересів органів Фонду та  контролю за рухом судових справ, територіальними управліннями Фонду використовується програма «Облік судових справ», створена Головним управлінням.

          Внутрішній аудит

У 2016 році управлінням внутрішнього аудиту проведено 1 аудиторське дослідження та 8 інших контрольних заходів. За їх результатами виявлено фінансових порушень на загальну суму 13,3 тис. грн., з яких відшкодовано та поновлено в обліку 10,2 тис. грн., або 76,7 %.  Проводиться робота щодо відшкодування 2 переплат пенсій на суму 3,1 тис. грн.

Правління відзначає досвід  роботи щодо централізованого фінансування пенсійних виплат через банки та пошту, скорочення звітності, економії коштів на розрахунково-касове обслуговування та доставку виплатних відомостей, скорочення часу на зарахування коштів на рахунки пенсіонерів, посилення контролю за зарахуванням і рухом коштів.

Враховуючи вищенаведене, правління Пенсійного фонду України

ПОСТАНОВЛЯЄ:

  1. Звіт начальника головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Романіва М. В. взяти до відома.
  2. Рекомендувати директору департаменту персоналу та адміністративного забезпечення Пенсійного фонду України Усачовій Т. М. вивчити досвід Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області щодо дослідження психологічних аспектів професійної діяльності державних службовців, створення морально – психологічного клімату в колективі, та, за необхідності, поширити його.
  3. Директору бюджетно-фінансового департаменту Король Т. І., директору департаменту персоналу та адміністративного забезпечення Усачовій Т. М. в строк до 1 серпня 2016 року внести пропозиції щодо проведення у Чернівецькій області експерименту з централізованого виконання функцій бухгалтерського обліку та звітності, фінансування виплати пенсій.
  4. Начальнику головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Романіву М. В.:

 4.1. Продовжити співпрацю із соціальними партнерами, місцевими органами виконавчої влади, державної виконавчої та фіскальної служб в області з питань забезпечення прав застрахованих осіб у солідарній системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, повноти застосування заходів та примусового стягнення заборгованості з обов’язкових платежів, легалізації трудових відносин.

 4.2. Заслухати на засіданні колегії при начальнику Головного управління Фонду в Чернівецькій області за підсумками роботи у І півріччі 2016 року звіт начальника управління Фонду області в Сокирянському районі щодо вжитих заходів по виконанню підприємствами, установами, організаціями графіків погашення заборгованості з платежів до бюджету Пенсійного фонду.

4.3. Завершити підготовчі заходи щодо впровадження централізованої підсистеми «Призначення та виплата пенсій» Інтегрованої комплексної інформаційної системи Пенсійного фонду України.

  1. Контроль за виконанням постанови покласти на заступника Голови правління Пенсійного фонду України В. Г. Машкіна.

 

 

 

Голова правління                                                                               О. Зарудний

background Layer 1