Пропустити навігацію

ПОСТАНОВА Правління Пенсійного фонду України від 22.07.2016 № 17-6 Про стан виконання органами Пенсійного фонду України в Сумській області покладених на них завдань

Правління Пенсійного фонду України

 П О С Т А Н О В А

 22.07.2016                              м. Київ                                       № 17-6

 

Про стан виконання органами

Пенсійного фонду України

в Сумській області

покладених на них завдань

         Розглянувши звіт начальника головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області Зленко Т. В., правління Пенсійного фонду України відмічає, що органами Пенсійного фонду України в Сумській області в цілому виконуються завдання, визначені положеннями про ці органи та відповідними планами роботи, за такими основними напрямами.

         Фінансування пенсійних виплат

         Забезпечується своєчасне та в повному обсязі фінансування пенсійних виплат 355 тис. пенсіонерів, з яких через банки пенсію отримують 55,9 %  одержувачів. Виплата пенсій через банки заощаджує щомісячно в середньому 3,2 млн. грн.  Найвищий відсоток пенсіонерів, які виявили бажання отримувати пенсії через банки, – в Сумському об’єднаному управлінні (67,4 %), найнижчий – у Великописарівському (42 %) та Серединобудському (42,4 %) об’єднаних управліннях.

Залучення коштів до бюджету

         В області забезпечено контроль за надходженням коштів, адміністрування яких здійснюють органи Фонду. Доведене планове завдання з власних надходжень за підсумками першого півріччя  виконано на 100,4 %.

         Активно проводиться робота по залученню працездатного незайнятого населення до участі у солідарній системі пенсійного страхування на основі моніторингу та аналізу факторів, що впливають на надходження коштів. У  співпраці з територіальними органами Державної фіскальної служби України, Державної служби України з питань праці, місцевими органами влади, соціальними партнерами вживається спектр заходів від організаційно-правових до інформаційно-виховної роботи, що дозволило у минулому році додатково спрямувати 0,5 млн. грн. єдиного внеску, залучити до соціального страхування понад 1,3 тис. осіб, за 6 місяців 2016 року – 0,3 млн. грн. єдиного внеску, залучено до соціально страхування майже 700 осіб.

         Заборгованість економічно-активних платників становить 5,8 % у власних річних надходженнях. Водночас стягнення 98,5 % наявної заборгованості з платежів унеможливлюють дія мораторію на задоволення кредиторських вимог; мораторій на реалізацію майна державних підприємств; наявність інших першочергових кредиторів; неліквідність виявленого майна боржників, яке безрезультатно неодноразово виставлялось на продаж; припинення підприємницької діяльності та відсутність майнових активів у боржника тощо.

         Поряд з цим, реалізовані заходи дозволили зменшити суми   заборгованості   по   всіх   категоріях в Тростянецькому районному, Конотопському, Глухівському, Лебединському, Великописарівському, Серединобудському, Буринському об’єднаних управліннях. Водночас, потребує покращення робота зі скорочення заборгованості в Кролевецькому районному, Сумському, Шосткинському, Охтирському об’єднаних управліннях.

Економічно – активними боржниками на виконання доручення Кабінету Міністрів України у поточному році укладено графіки погашення заборгованості. У І півріччі 2016 року до бюджету Фонду в області надійшло в рахунок погашення боргу 2,2 млн. грн., завдання виконано на 97,6 %. Неповне виконання обумовлено наявністю у боржника першочергових кредиторів.

   Правова робота

Третина кадрового складу юридичної служби області підготовлена в рамках співпраці з Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого.

У роботі з кадровим складом значна увага приділяється проведенню  навчань, відео уроків, вебінарів, тренінгів, підвищенню кваліфікації, стажуванню в органах юстиції.

В області впроваджено у використання  електронний ресурс “Правова бібліотека”, який містить в собі добірку нормативно – правових актів, листів, роз’яснень, рекомендацій, судову практику, зразки документів за основними напрямками роботи.

Крім правової освіти персоналу, суттєва увага приділяється  інформаційно-виховним заходам, спрямованим на популяризацію соціально- правової культури з питань пенсійного страхування. Зокрема, на телеканалах області транслюється блок соціальної реклами, мультиплікаційній фільм,   проводяться масові заходи у формі велоквест, профлеш, work-shop інше. Розповсюджено понад 25 тис. буклетів, листівок, інформаційних флайєрів з питань легалізації праці та зарплати, захисту прав застрахованих осіб, популяризації електронних сервісів (веб-портал та пенсійний калькулятор), гарантій прав окремих категорій громадян (внутрішньо переміщених осіб, учасників АТО).

На системній основі в області організована робота зі стягнення заборгованості  до бюджету Фонду. У рамках реалізації програми дій органів Пенсійного фонду України в Сумській області, спрямованих на забезпечення результативності примусового стягнення до бюджету Фонду, та стратегії дій органів Пенсійного фонду України в Сумській області, спрямованих на забезпечення погашення заборгованості суб’єктів господарювання, які перебувають в різних процедурах банкрутства, 389,7 млн. грн. заборгованості, яку адмініструють органи Фонду області, на 100 % охоплено заходами позовного та досудового стягнення.

Завдання зі скорочення економічно-активної заборгованості та кількості довготривалих боржників у банкрутстві виконані, з початку року погашено   20,5 млн. грн., що на 5,2 млн. грн. більше ніж в аналогічному періоді минулого року.

Правління відзначає досвід головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області  з організації правової роботи.

Контрольно-перевірочна робота

В межах реалізації системного контролю за цільовим та ефективним використанням коштів, упередженням виникнення переплат пенсій, розроблено та впроваджено в роботу: електронний  сервіс “Бібліотека контролера”, який постійно оновлюється новими матеріалами в галузі профільних знань; методичні рекомендації в роботі контролера; карта поведінки в умовах перешкод, що дозволяє стабільно підвищувати ефективність контрольних заходів;  он-лайн сервіс “Журнал перевірок”, який розширює облікові можливості від планування контрольних заходів до їх результату.

         Вжиті заходи при збільшенні кількості перевірок дозволили підвищити результативність у 4 з 5 випадках, упередити 104 призначення пенсії за недостовірними даними та встановити 4,5 тис. грн. переплат (недоплат) пенсій.

         Правління відзначає досвід організації роботи головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області з інтеграції правової освіти в контрольні функції установи.

Пенсійне забезпечення

Виконуються основні завдання з призначення та проведення перерахунків пенсій. Територіальними управліннями успішно здійснюється комплекс заходів, спрямованих на упередження порушень та помилок при призначенні (перерахунку) та виплаті пенсій. Однак, залишається значним відсоток порушень в Охтирському та Шосткинському об’єднаних управліннях.

На рівні головного управління щомісячно контролюється повнота формування та терміни обробки звернень за Централізованим електронним “Журналом  реєстрації рішень про призначення, відстрочку часу призначення, перерахунок пенсій, переведення з одного виду пенсій на інший (або їх відмову)”  (форма 10). Середня тривалість обробки звернень у поточному році становить 5 днів.

        У повному обсязі забезпечено з’ясування причин виникнення розбіжностей за результатами співставлення даних підсистем обліку сплати страхових внесків (АРМ ОССВ) та автоматизованої системи обробки пенсійної документації (АСОПД) з наявними даними у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Внутрішній аудит

З початку 2016 року проведено 4 аудиторських дослідження в підвідомчих управліннях. За їх результатами виявлено 59 фінансових порушень на загальну суму 48,1 тис. грн., з яких 39,2 тис. грн. або 81,5 % порушень, що не призвели до втрат. Крім того, виявлено 98 не фінансових порушень в організації діяльності підвідомчих управлінь. Відшкодовано до бюджету Фонду та поновлено в обліку виявлених порушень на суму 41,9 тис. грн. або 87 %.

        

          Організація роботи з прийому та обслуговування громадян

В органах Пенсійного фонду області створено належні умови для своєчасного та всебічного розгляду звернень громадян. Єдині стандарти обслуговування забезпечили прозорість та відкритість у наданні послуг. Налагоджено співпрацю з територіальними громадами щодо прийому та обслуговування громадян.

Забезпечено системну організацію проведення інформаційно-роз’яснювальних заходів. Понад 80 % населення отримують інформацію щодо особливостей реалізації пенсійного законодавства через друковані та електронні засоби масової інформації, в межах 12 % – через різнопланові зустрічі. Набуває популярності веб-сайт головного управління та веб-портал Фонду, на якому зареєстровано понад 60 тис. користувачів, або кожна четверта застрахована особа.

         Використання  кадрового потенціалу

В органах Фонду області при штатній чисельності 990 одиниць працює 971 особа, укомплектованість посад становить 98,1 %.

У визначені терміни реорганізовано 10 управлінь відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1055 “Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України”, що дало можливість  скоротити   управлінський персонал на 50 одиниць та заощадити  1,3 млн. грн.

Документування управлінської діяльності

Документування управлінської діяльності здійснюється з дотриманням стандартів у роботі з документами. Організовано чіткий контроль за виконанням поставлених завдань. Водночас, потребує покращення рівень виконавської дисципліни в Охтирському та Шосткинському об’єднаних управліннях.

Підготовлено до впровадження електронний документообіг в територіальних управліннях Фонду області.

         Враховуючи вищенаведене правління Пенсійного фонду України

ПОСТАНОВЛЯЄ:

  1. Звіт начальника головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області Зленко Т. В. взяти до відома.
  2. Визнати роботу органів Пенсійного фонду України в Сумській області щодо виконання покладених на них завдань такою, що відповідає встановленим вимогам.
  3. Начальнику юридичного управління Рябцевій Т. Б. проаналізувати досвід головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області з організації правової роботи, та у строк до 1 жовтня поточного року внести пропозиції щодо його поширення в системі органів Фонду.
  4. Директору департаменту платежів до пенсійної системи та захисту прав застрахованих осіб Андрійчук Т. М. проаналізувати досвід головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області з інтеграції правової освіти в контрольні функції установи та у строк до 1 вересня поточного року внести пропозиції щодо його поширення в системі органів Фонду.
  5. Начальнику головного управління Пенсійного фонду України в Сумській області Зленко Т. В.:

5.1. Заслухати звіти начальників Охтирського, Шосткинського, Сумського об’єднаних управлінь та Кролевецького  районного управління Фонду про результати проведеної роботи зі скорочення заборгованості з платежів на засіданні колегії при начальнику головного управління Фонду в Сумській  області в жовтні 2016 року.

5.2. За результатами аналізу практики застосування законодавства, що регулює стягнення заборгованості до бюджету Пенсійного фонду України, внести пропозиції щодо мінімізації факторів, які ускладнюють відшкодування боргів до Фонду.

5.3. Завершити підготовчі заходи щодо впровадження централізованої підсистеми “Призначення та виплата пенсій” Інтегрованої комплексної інформаційної системи Пенсійного фонду України.

  1. Контроль за виконанням постанови покласти на першого заступника Голови правління М. І. Шамбіра.

Голова правління                                                                             О. Зарудний

background Layer 1