Пропустити навігацію

ПОСТАНОВА Правління Пенсійного фонду України від 27.09.2016 № 22-2 Про стан інформаційно-аналітичних систем Пенсійного фонду України

Правління Пенсійного фонду України

П О С Т А Н О В А

  27.09.2016                               м. Київ                                           № 22-2

 

Про стан інформаційно-аналітичних

систем Пенсійного фонду України

 

Заслухавши  доповідь  директора департаменту інформаційно-аналітичних систем та електронних реєстрів Малецького О. М. про стан інформаційно-аналітичних систем Пенсійного фонду України, правління Пенсійного фонду України відмічає.

Концепцію розвитку інформаційно-аналітичних систем Пенсійного фонду України затверджено наказом Пенсійного фонду України  від 26 травня 2015 року № 86, заходи, спрямовані на її реалізацію, визначені планом роботи Пенсійного фонду України на 2016 рік.

На виконання цих завдань Пенсійним фондом України та його територіальними органами реалізовано низку заходів, спрямованих на розвиток інформаційних технологій та підвищення рівня автоматизації основних функціональних процесів, що включали створення єдиного інформаційного середовища, у якому обробляється інформація про застрахованих осіб та пенсіонерів, впровадження електронної пенсійної справи на базі централізованих інформаційних технологій, реалізацію дистанційного доступу громадян до даних пенсійної справи та картки застрахованої особи з використанням електронного цифрового підпису тощо.

Створено необхідну технічну базу, яка дозволяє одночасно працювати в інформаційній системі Фонду щонайменше 10 тисячам користувачів, забезпечено необхідну потужність каналів передачі даних.

Одним з базових елементів запровадження нових стандартів обслуговування громадян є оновлений реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – реєстр застрахованих осіб), основним завданням модернізації якого у поточному році було формування у ньому ключових даних про осіб, які обслуговуються Фондом.

Протягом 2016 року розроблено алгоритм наповнення статичної структури реєстру застрахованих осіб на базі даних підсистем “Система персоніфікованого обліку відомостей – місячна звітність” та “Система персоніфікованого обліку відомостей – єдиний соціальний внесок” Інтегрованої комплексної інформаційної системи Пенсійного фонду України (ІКІС), створено частину електронної персональної облікової картки застрахованої особи, яка відображає страховий стаж, заробітну плату (дохід) та розмір сплачених страхових внесків загалом по роках, а також інформацію про видане свідоцтво про загальнообов’язкове державне соціальне страхування та пенсійне посвідчення. До електронних облікових карток пенсіонерів завантажено дані про їх пенсійні виплати. Завершується розробка технології синхронізації даних реєстру застрахованих осіб та підсистеми “Призначення та виплати пенсій деяким категоріям громадян” ІКІС.

Спільно з фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування розроблено механізм та завершується розробка програмного забезпечення для обміну даними про здійснення страхових виплат застрахованим особам та відображення цієї інформації в їх електронних персональних облікових картках.

Підготовлено та опрацьовується з Міністерством юстиції України протокол обміну даними для завантаження до електронних облікових карток застрахованих осіб інформації з Єдиного державного демографічного реєстру та Державного реєстру актів цивільного стану громадян, що надасть можливість відслідковувати дані про зміни прізвища та ім’я застрахованої особи та дані про смерть.

Починаючи з січня 2016 року поступово всі територіальні органи Фонду розпочали працювати у централізованій підсистемі “Призначення та виплата пенсій” ІКІС, з використанням якої станом на 25 вересня 2016 року створено
135 549 електронних пенсійних справ. Завершується робота щодо повної міграції даних із діючої автоматизованої системи обробки пенсійної документації на базі комп’ютерних технологій (АСОПД/КОМТЕХ-W).

На основі підсистеми “Призначення та виплата пенсій деяким категоріям громадян” ІКІС реалізовано технологію та пілотний з Публічним акціонерним товариством “Державний ощадний банк України” проект обміну списками на зарахування пенсій на поточні рахунки в електронній формі з використанням електронного цифрового підпису. Запровадження технології заплановано з листопада 2016 року, по всіх інших категоріях пенсіонерів – з першого півріччя 2017 року.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 14 березня
2016 року № 167 “Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України” та Порядку емісії платіжних карток, які одночасно є пенсійним посвідченням, затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 08 квітня 2016 року № 7-1, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України
26 квітня 2016 року за № 633/28763, реалізовано технологію інформаційної взаємодії Пенсійного фонду з Публічним акціонерним товариством “Державний ощадний банк України”, персоналізатором електронних карток та акредитованим центром сертифікації ключів. Станом на 21 вересня 2016 року опрацьовано інформацію щодо 101 896 звернень внутрішньо переміщених осіб для отримання платіжних карток, які одночасно є пенсійним посвідченням, сформовано та передано для виготовлення 21 030 інформаційних пакетів.

З метою розширення можливостей дистанційного доступу громадян до послуг, що надаються органами  Пенсійного фонду України, значно розширено функції веб-порталу електронних послуг Фонду. За допомогою електронного цифрового підпису створено можливість самостійно зареєструватися на веб-порталі, пройти автентифікацію, отримати можливість перегляду всіх своїх звернень до органів Фонду, стану їх обробки, переглянути свою електронну пенсійну справу та дані електронної персональної облікової картки застрахованої особи.

Станом на вересень 2016 року інформацією веб-порталу користується більше ніж 751 тис. осіб, через портал надійшло більше 785 тис. заяв різного змісту.

Модернізовано підсистему “Звернення” ІКІС, що забезпечує виконання функціональних операцій, пов’язаних з реєстрацію та опрацюванням звернень (прийому) громадян у фронт-офісах. Реалізовано прийом та передачу звернення, призначеного для виконання іншому територіальному органу Фонду, де особа перебуває на обліку. Впровадження такої функціональності дозволяє обслуговувати громадян в будь-якому управлінні Пенсійного фонду України, незалежно від місця проживання (реєстрації) особи.

Продовжувалися роботи щодо забезпечення належного захисту інформації. У зв’язку зі змінами в структурі та програмно-апаратному забезпеченні інформаційно-телекомунікаційної системи Пенсійного фонду України у 2015 році було створено та погоджено в Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації Технічне завдання на внесення змін до Комплексної системи захисту інформації інформаційно-телекомунікаційної системи Пенсійного фонду України (далі – КСЗІ ІТС). Проведено роботи щодо підтвердження відповідності системи захисту вимогам статті 8 Закону України “Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах” та пункту 16 Правил забезпечення захисту інформації в інформаційних, телекомунікаційних та інформаційно-телекомунікаційних системах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2006 року № 373.

Дослідне впровадження КСЗІ ІТС здійснено на базі головного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області та Бердичівського об’єднаного управління. Експертний висновок про відповідність побудованої дослідної ділянки технічним рішенням та відповідна документація передана до Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації для отримання атестату відповідності.

Розроблено Технічне завдання та побудовано комплексну систему захисту інформації веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України. Проведено її державну експертизу та отримано атестат відповідності.

Разом з тим, нагальними залишаються питання завершення централізації технологічних операцій по всіх функціональних процесах, забезпечення міграції даних інформаційних систем до центральних баз даних, створення інформаційно-аналітичної системи з можливостями багатомірного аналізу даних, реалізації уніфікованих захищених механізмів інформаційної взаємодії з зовнішніми агентами (банками, державними органами, фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування, недержавними пенсійними фондами, страхувальниками тощо), модернізації  центру обробки даних. Потребують впровадження технології індивідуально-масового електронного інформування громадян з питань пенсійного забезпечення через засоби мобільного зв’язку, електронну пошту, переведення архівів пенсійних справ в електронну форму (оцифрування) та  створення для внутрішніх потреб центру сертифікації ключів.

Враховуючи викладене правління Пенсійного фонду України

 

ПОСТАНОВЛЯЄ:

 

  1. Інформацію директора департаменту інформаційно-аналітичних систем та електронних реєстрів Малецького О. М. взяти до відома.
  2. Департаменту інформаційно-аналітичних систем та електронних реєстрів (Малецький О. М.), начальникам головних управлінь Пенсійного фонду України в областях та м. Києві продовжити розвиток інформаційно-аналітичних систем Пенсійного фонду України відповідно до завдань, визначених Стратегією модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року, схваленою розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 вересня 2016 року
    № 672, та заходів, прийнятих на її виконання.
  3. Департаменту інформаційно-аналітичних систем та електронних реєстрів (Малецький О. М.):
    • До 1 листопада 2016 року розробити навчальний матеріал для проведення дистанційного навчання щодо використання реєстру застрахованих осіб.
    • До 1 грудня 2016 року розробити план заходів, спрямованих на популяризацію веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду України та його взаємодію з іншими інформаційними ресурсами.
    • До кінця 2016 року:

завершити опрацювання технології внесення до реєстру застрахованих осіб основних даних щодо здійснення виплат за видами загальнообов’язкового державного соціального страхування з можливістю доступу до них через                    веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України та обміну інформацією з Міністерством юстиції України;

забезпечити обмін інформацією з системою “Аркан” – інтегрованою міжвідомчою інформаційно-телекомунікаційною системою щодо контролю осіб, транспортних засобів та вантажів, які перетинають державний кордон;

забезпечити розподіл прав доступу спеціалістам до ресурсів інформаційно-телекомунікаційної системи Пенсійного фонду України відповідно до функціональних повноважень та провести навчання з їх використання;

внести пропозиції щодо реалізації у 2017 році заходів з продовження розвитку технологічних можливостей доступу громадян до інформації про них, що обробляється Пенсійним фондом України; запровадження обміну списками для виплати пенсій в електронній формі з використанням електронного цифрового підпису з банками, через які здійснюється виплата пенсій, та з Українським державним підприємством поштового зв’язку “Укрпошта”; залучення до емісії платіжних карток, які одночасно є пенсійним посвідченням, інших банків; забезпечення видачі посвідчення застрахованої особи у вигляді електронної смарт-картки, а також заходів з забезпечення захисту інформації, підтримки в належному стані парку комп’ютерної техніки.

  1. Департаменту інформаційно-аналітичних систем та електронних реєстрів (Малецький О. М.), департаменту пенсійного забезпечення
    (Ковпашко І. В.), начальникам головних управлінь Пенсійного фонду України в областях та м. Києві:
    • Провести додаткові навчання спеціалістів підрозділів з призначення, перерахунку та виплати пенсій територіальних органів та перевірку їх навичок з використання централізованої підсистеми “Призначення та виплата пенсій” ІКІС.
    • Протягом грудня 2016 року забезпечити одночасне виконання операцій, пов’язаних з призначенням, перерахунком та виплатою пенсій, з використанням Автоматизованої системи призначення та виплати пенсій на базі комп’ютерних технологій (АСОПД/КОМТЕХ-W) та централізованої підсистеми “Призначення та виплата пенсій” ІКІС.
  2. Контроль за виконанням постанови покласти на заступника Голови правління Пенсійного фонду України В. Г. Машкіна.

 

 

 

 

 

 

Голова правління                                                                         О. Зарудний

background Layer 1