Пропустити навігацію

ПОСТАНОВА Правління Пенсійного фонду України від 27.09.2016 № 22-4

СХВАЛЕНО

Постанова правління

Пенсійного фону України

27.09.2016   № 22-4

Орієнтовні напрями

співпраці між Пенсійним фондом України,

всеукраїнськими об’єднаннями профспілок та

всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців,

та заходи щодо їх реалізації

В межах подальшого розвитку співпраці у зв’язку з реформуванням пенсійної системи, з метою стимулювання соціального прогресу на засадах соціального партнерства, забезпечення утвердження в Україні ефективної системи пенсійного страхування та захисту інтересів найманих працівників, пов’язаних з формуванням та реалізацією їх пенсійних прав, спільну діяльність у сферах організаційної, аналітичної, законотворчої, правопросвітницької та правозахисної роботи, інформаційного забезпечення застрахованих осіб і страхувальників у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування здійснювати за такими напрямами:

  1. Обмін інформацією.
  2. Методична допомога.
  3. Інформування застрахованих осіб і страхувальників щодо питань загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.
  4. Правова допомога застрахованим особам і страхувальникам.
  5. Узагальнення практики застосування законів України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”.
  6. Стабілізація солідарної пенсійної системи та запровадження обов’язкової накопичувальної системи пенсійного страхування.
  7. Здійснення заходів, спрямованих на легалізацію заробітної плати та зайнятості населення, з метою наповнення бюджету Пенсійного фонду та захисту прав застрахованих осіб.
  8. Проведення консультації щодо змін законодавства з питань загальнообов’язкового державного соціального страхування, структурних перетворень у Пенсійному фонді України, зміни розміру єдиного соціального внеску та розподілу коштів від його сплати, надання послуг органами Фонду.
  9. Реалізація заходів з удосконалення системи пенсійного забезпечення, порядку перерахунку, осучаснення та індексації пенсій, звільнення солідарної пенсійної системи від невластивих їй виплат.
  10. Удосконалення системи пільгового пенсійного забезпечення осіб, зайнятих на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, у т. ч. проведення та використання результатів атестації робочих місць за умовами праці, порядку фінансового покриття витрат на виплату цих пенсій тощо.
  11. Розширення інформаційної відкритості Пенсійного фонду України, зокрема, в частині публікування прогнозних та аналітичних матеріалів, статистичних даних стосовно надходження коштів до Пенсійного фонду, кількості пенсіонерів (у т. ч. за видами одержуваних пенсій) та середніх розмірів пенсій.
  12. Опрацювання питання щодо збільшення представництва об’єднань профспілок та організацій роботодавців у складі правління Пенсійного фонду України.

З метою реалізації зазначених заходів Пенсійний фонд України:

  1. Проводитиме круглі столи, семінари, конференції, навчальні заняття з питань пенсійного забезпечення, ведення обліку осіб, що підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню.
  2. Здійснюватиме заходи щодо залучення громадськості до реалізації державної політики у сфері пенсійного забезпечення.
  3. Проводитиме освітні й інформаційні заходи з роз’яснення норм пенсійного законодавства для застрахованих осіб, професійних спілок, організацій роботодавців та їх об’єднань.
  4. Інформуватиме професійні спілки, організації роботодавців, їх об’єднання про виявлені факти порушення трудових і пенсійних прав застрахованих осіб для вжиття заходів та вчинення юридичних дій, що згідно із законодавством належать до їх компетенції; про проблеми і питання, пов’язані зі сплатою та погашенням заборгованості зі сплати страхових внесків та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
  5. Сприятиме, у межах своєї компетенції, в реалізації повноважень професійних спілок, організацій роботодавців та їх об’єднань щодо захисту прав і законних інтересів застрахованих осіб, доводитиме інформацію про прийняті нормативно-правові акти з пенсійних питань та ведення обліку осіб, що підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, забезпечуватиме відповідними інформаційними, довідковими та роз’яснювальними матеріалами.
  6. Інформуватиме про законотворчі пропозиції та проекти нормативно-правових актів Фонду у сфері пенсійного страхування з метою попереднього обговорення їх та врахування позиції.
  7. Здійснюватиме соціальний діалог з питань реалізації державної політики з питань пенсійного забезпечення та ведення обліку осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, у формах обміну інформацією, консультацій, переговорів, узгоджувальних нарад, робочих зустрічей тощо.
  8. У процесі розроблення законопроектів та проектів інших нормативно-правових актів з питань реалізації державної політики з питань пенсійного забезпечення та ведення обліку осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, здійснюватиме соціальний діалог у порядку, визначеному в додатку 4 до Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні від 23 серпня 2016 року.
  9. Вживатиме заходів до розширення доступу застрахованих осіб та пенсіонерів до інформації у сфері пенсійного страхування.

__________________

 

background Layer 1