Пропустити навігацію

ПОСТАНОВА Правління Пенсійного фонду України від 27.09.2016 № 22-4 Про співпрацю Пенсійного фонду України із сторонами соціального діалогу щодо реалізації Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні

Правління Пенсійного фонду України

П О С Т А Н О В А

27.09.2016                                              м. Київ                                                  № 22-4

Про співпрацю Пенсійного фонду України

із сторонами соціального діалогу щодо

реалізації Генеральної угоди про

регулювання основних принципів і

норм реалізації соціально-економічної

політики і трудових відносин в Україні

Заслухавши інформацію першого заступника Голови правління Пенсійного фонду України Шамбіра М. І. про співпрацю Пенсійного фонду України із сторонами соціального діалогу щодо реалізації Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні, правління Пенсійного фонду України відмічає.

У Пенсійному фонді України діє практика постійного та системного діалогу із соціальними партнерами. До складу правління Фонду включено по три представники від застрахованих осіб та страхувальників, делегованих репрезентативними на національному рівні об’єднаннями профспілок, об’єднаннями організацій роботодавців відповідно.

Вісім представників профспілкових організацій та їх об’єднань входять до складу Громадської ради при Пенсійному фонді України. Голова Громадської ради також є членом правління Фонду.

На регіональному рівні представники профоб’єднань і профспілок та організацій роботодавців і підприємців є членами колегій при начальниках головних управлінь Фонду в областях та місті Києві. В свою чергу, провідних фахівців органів Фонду включено до складу тристоронніх постійно діючих робочих груп, комісій та рад, які утворені при обласних державних адміністраціях та Київській міській державній адміністрації.

Головними управліннями Фонду налагоджено взаємовідносини із соціальними партнерами на основі укладених трьохсторонніх угод про співпрацю у сфері реалізації державної політики з питань пенсійного забезпечення.

При ініціюванні законодавчих пропозицій, у ході розробки та опрацювання проектів нормативно-правових актів у сфері пенсійного забезпечення Фондом здійснюється їх попередній розгляд і узгодження із соціальними партнерами.

Протягом восьми місяців 2016 року із Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні та Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні Фондом погоджено 1 проект Закону України, 9 проектів постанов Кабінету Міністрів України, 10 проектів постанов правління Пенсійного фонду України та 1 спільний наказ.

Органи Пенсійного фонду України, в межах своїх повноважень, беруть участь в реалізації заходів, спрямованих на легалізацію заробітної плати та зайнятості населення. Постійно проводиться моніторинг платників, які мінімізують доходи найманих працівників. Так, протягом січня – серпня поточного року органами Фонду направлено інформаційні відомості соціальним партнерам по 182 тис. суб’єктів господарювання, які виплачують заробітну плату найманим працівникам в мінімальних розмірах.

Проводиться спільна робота із соціальними партнерами з питань погашення боргів із заробітної плати, страхових платежів, призначених для здійснення соціальних виплат, тощо. Здійснено низку інформаційно-роз’яснювальних заходів щодо додержання законодавства про оплату праці, повноти і своєчасності сплати єдиного соціального внеску, як гарантії реалізації прав найманих працівників на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Фахівцями Фонду проведено понад 15 тис. зустрічей у трудових колективах.

Також представники Фонду є постійними учасниками засідань за круглим столом, конференціях, зібраннях, які проводяться Федерацією професійних спілок України, Федерацією роботодавців України, всеукраїнськими громадськими, ветеранськими і волонтерськими  організаціями  тощо.

Разом з тим, процеси, які відбуваються в соціально-економічному житті країни, у сфері пенсійного забезпечення, потребують посилення співпраці органів Фонду з профспілками та роботодавцями в умовах сьогодення.

Враховуючи наведене, та відповідно до Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні правління Пенсійного фонду України

ПОСТАНОВЛЯЄ:

  1. Ініціювати укладання із Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні та Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні угод про співпрацю з Пенсійним фондом України.
  2. Схвалити Орієнтовні напрями співпраці між Пенсійним фондом України, всеукраїнськими об’єднаннями профспілок та всеукраїнськими об’єднаннями організацій роботодавців, та заходи щодо їх реалізації, що додаються, для включення їх при укладанні угод про співпрацю.
  3. Начальникам головних управлінь Пенсійного фонду України в областях та м. Києві:
    • Розглянути питання щодо співпраці з територіальними організаціями (об’єднаннями) профспілок та організаціями роботодавців на підсумкових засіданнях колегій при начальниках головних управлінь Пенсійного фонду України за результатами роботи у січні – вересні 2016 року.
    • Рекомендувати при організації співпраці з територіальними організаціями (об’єднаннями) профспілок та організаціями роботодавців, що діють на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, врахувати схвалені цією постановою напрями і заходи.
  4. Контроль за виконанням постанови покласти на заступників Голови правління відповідно до розподілу функціональних обов’язків.

 

 

 

 

 

Голова  правління                                                                        О. Зарудний

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

background Layer 1