Пропустити навігацію

ПОСТАНОВА Правління Пенсійного фонду України від 27.09.2016 № 22-5 Про стан виконання органами Пенсійного фонду України в Херсонській області покладених на них завдань

Правління Пенсійного фонду України     

 П О С Т А Н О В А

 27.09.2016                                              м. Київ                                                  № 22-5

 

Про стан виконання органами

Пенсійного фонду України

в Херсонській області

покладених на них завдань

Розглянувши звіт начальника головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області Лазарєвої З. Т. про стан виконання органами  Пенсійного фонду України (далі – Фонд) в Херсонській області покладених на них завдань, правління Пенсійного фонду України відмічає, що органи Фонду в Херсонській області в цілому виконують завдання, визначені положеннями та відповідними планами роботи, за такими основними напрямами.

Фінансування пенсійних виплат

Забезпечено своєчасне і в повному обсязі фінансування виплати пенсій та грошової допомоги 300,6 тисячам осіб. З початку року на пенсійні виплати спрямовано 3583,6 млн. грн., з урахуванням фінансування в грудні 2015 на січень 2016 року 3874,2 млн. грн., що на  249,0 млн. грн., або  7,0 % більше ніж за відповідний період минулого року.

Фінансовим забезпеченням виплати пенсій стали загальні надходження до пенсійного бюджету 3583,7 млн. грн., що на 41,7 млн. грн. менше ніж за       аналогічний період минулого року.

Майже 170 тисяч, або 56,5 % загальної чисельності пенсіонерів області отримують пенсії через поточні рахунки в 29 банках. Виплата пенсій через банки дала змогу заощадити у січні-серпні поточного року 28,5 млн. грн. адміністративних видатків. Найвищий відсоток пенсіонерів, які виявили бажання отримувати пенсії через банки, зафіксовано в управліннях у містах Херсоні (70,2 %) та Нова Каховка (64,6 %). Найнижчі показники – в Іванівському об’єднаному управлінні (39,1 %) та в управлінні в Білозерському районі (38,0 %)

Залучення коштів до бюджету

В області забезпечено належний контроль за надходженням коштів, адміністрування яких здійснюють органи Фонду. Планові показники за січень-серпень 2016 року виконано на 128,8 %, понад план залучено                     4,6 млн. грн. На рахунки органів Фонду надійшло 20,4 млн. грн., що на        0,8 млн. грн., або на 3,8 % менше в порівнянні з відповідним періодом минулого року. Надходження скоротилися за рахунок звільнення сільськогосподарських підприємств – платників єдиного податку четвертої групи від обов’язку відшкодування витрат на виплату пенсій, призначених на пільгових умовах.

Планові завдання виконано усіма підвідомчими управліннями, найвищій показник виконання – в Каховському (158,8 %), Бериславському (133,1 %), Великолепетиському (130,4 %) об’єднаних управліннях та в управлінні Фонду в Цюрупинському районі (136,5 %).

Надходження власних коштів склали 995,3 млн. грн., з яких                    974,9 млн. грн., або 97,9 % – частина єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний соціальний внесок).

Головним управлінням Фонду в області проведено аналіз впливу зменшення ставки єдиного соціального внеску на детінізацію роботодавцями заробітної плати найманих працівників та стан наповнення пенсійного бюджету.

Налагоджено співпрацю з територіальними органами Державної фіскальної служби України та Державної служби України з питань праці, місцевими органами влади та соціальними партнерами щодо забезпечення соціальних гарантій працюючим.

Реалізацією спільних заходів легалізовано відносини у сфері зайнятості 10,5 тис. осіб. Кількість застрахованих осіб, яким заробітна плата нараховується менше мінімально встановленого рівня, скоротилася на
38,8 %. Загальний економічний ефект – зменшення на  124 млн. грн. (або на 18 %) втрат області від зниження ставки єдиного соціального внеску.

В області здійснюється комплекс заходів щодо зменшення обсягів боргів по платежах до Пенсійного фонду України. Загальна сума заборгованості складає 89,7 млн. грн., з якої 99,8 % або 89,5 млн. грн. обліковується за суб’єктами господарювання, що перебувають у різних стадіях банкрутства, ліквідації та у яких відсутні активи для її погашення. Найбільші суми такої заборгованості рахуються за боржниками м. Херсона – 82,9 млн. грн. та м. Нова Каховка – 3,9 млн. грн.

Відсутня недоїмка зі сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування у економічно активних платників. Заборгованість таких боржників з відшкодування пенсій, призначених на пільгових умовах, скоротилася з початку року на 60,3 % (складає 194,3 тис. грн. або 0,2 % загальної суми боргу по області). Відсутня у п’яти підвідомчих управліннях Фонду із одинадцяти.

В результаті вжитих заходів щодо погашення заборгованості з початку року надійшло 964,5 тис. грн. від 41 боржника, з яких 23 розрахувалися повністю. На виконання доручень Кабінету Міністрів України укладено графіки погашення боргу по платежах до Пенсійного фонду України з 20 підприємствами на суму 1,8 млн. грн., надійшло 1,5 млн. грн., або 105,0 %  затверджених сум на цей період. Повністю розрахувалися з боргами 18 підприємств.

Організація роботи з пенсійного забезпечення

Органами Фонду в області забезпечено своєчасне призначення та проведення перерахунків пенсій.

З 1 січня 2016 року територіальні управління працюють з використанням  централізованої підсистеми “Призначення та виплата пенсій” Інтегрованої комплексної інформаційної системи Пенсійного фонду України, що забезпечує багатоступеневий контроль за дотриманням норм чинного законодавства як на рівні підвідомчих управлінь, так і на рівні головного управління.

Середню тривалість обслуговування скорочено до 25 хвилин,  обробка документів  – до 3-х днів, в окремих управліннях – до 1 дня.

Активно використовуючи можливості підсистеми “Технічна підтримка Інтегрованої комплексної інформаційної системи Пенсійного фонду України”, з початку року направлено 486 пропозицій та зауважень до різних підсистем та програмних комплексів Пенсійного фонду України.

Триває робота щодо проведення міграції баз даних з Автоматизованої системи обробки пенсійної документації на базі комп’ютерних технологій на центральний рівень, за результатами якої уточнена інформація по
1941 пенсійній справі.

Здійснюються суцільні перевірки рішень про призначення, відмову в призначенні. Як результат – низька кількість помилок, виявлених під час перевірок органами соціального захисту населення.

Завдяки систематичному контролю за станом баз даних кількість помилкових особових рахунків за результатами моніторингу програмних засобів “Контроль призначення пенсій” та “Контроль центральної бази даних” становить лише 0,27 % та 0,01 % відповідно.

З 2013 року реалізується комплекс заходів в рамках роботи з майбутніми пенсіонерами. На підставі складених макетів призначаються
50 % пенсій за віком, надається допомога у витребуванні необхідних документів. Забезпечено системну співпрацю з кадровими службами роботодавців, сільськими радами та центрами зайнятості. Слід відмітити позитивний досвід управлінь Пенсійного фонду України в м. Херсоні,
м. Новій Каховці щодо співпраці з кадровими службами підприємств, управління в Цюрупинському районі та Скадовського об’єднаного управління – з центрами зайнятості, Великолепетиського об’єднаного управління – з сільськими радами.

Результатом такої завчасної роботи з майбутніми пенсіонерами є скорочення термінів призначення пенсій, одержання пенсійних виплат у найкоротші строки по досягненню пенсійного віку, зменшення кількості письмових звернень, покращення інформованості жителів області.

Створено належні умови для прийому та обслуговування одержувачів пенсій, які є внутрішньо переміщеними особами та звертаються за заміною пенсійних посвідчень на платіжні картки, які одночасно є пенсійним посвідченням. Прийнято та опрацьовано 2732 заяви на виготовлення електронного пенсійного посвідчення, у тому числі у 76 осіб з числа маломобільних груп населення – за місцем фактичного проживання.

Організація роботи з електронними реєстрами та інформаційними системами

Налагоджено співпрацю підвідомчих управлінь Фонду з органами Державної фіскальної служби України з питань своєчасного та достовірного подання страхувальниками звітності про застрахованих осіб. Забезпечується контроль за повнотою та достовірністю формування відомостей, які надходять до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – реєстр застрахованих осіб), шляхом щоденного моніторингу звітності страхувальників на наявність помилок.

З метою оперативного інформування страхувальників щодо змін в порядку подання звітності та ведення обліку застрахованих осіб в області створено та використовується база електронних адрес роботодавців.

З початку року підвідомчими управліннями Фонду в області надано 80,6 тис. відповідей на запити щодо отримання відомостей з реєстру застрахованих осіб, що на 13,1 % менше у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Зменшення запитів відбулося внаслідок запровадження обміну даними на центральному рівні з органами соціального захисту населення, змін  механізму надання інформації.

Правова робота

З метою стягнення заборгованості до бюджету Фонду подано                     134 адміністративних позови на загальну суму 2,0 млн. грн. (99,6 % заборгованості), з яких 123 позови на суму 1,6 млн. грн. щодо відшкодування пенсій, призначених на пільгових умовах. Внаслідок позовної роботи на рахунки органів Фонду  надійшло 1,3 млн. грн.

Примусовому виконанню в органах державної виконавчої служби підлягало 2,3 тис. виконавчих документів на суму 19,5 млн. грн. В примусовому порядку стягнуто 1,9 млн. грн., що становить 10 % сум, які підлягають відшкодуванню. Найбільший відсоток у Великолепетиському (77,7 %), Бериславському (43,1 %) та Скадовському (30,7 %) об’єднаних управліннях,  низький відсоток в управліннях Фонду в Білозерському районі (4,0 %), Голопристанському (1,7 %) та Іванівському (0,7 %)  об’єднаних управліннях.

Завершено ліквідаційну процедуру 8 підприємств відповідно до Закону України “Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом”. З них по двох боржниках ліквідаційна процедура тривала понад п’ять років. При річному завданні відповідно до плану роботи Пенсійного фонду України на 2016 рік зменшити кількість зазначеної категорії підприємств на 15 %, фактичне скорочення за 8 місяців  вже склало 14,3 %.

Спеціалістами органів Фонду взято участь у 197 судових справах з питань пенсійного забезпечення.

Внутрішній аудит

З початку року проведено 3 внутрішніх аудити та 8 інших контрольних заходів. За результатами аудиторських досліджень виявлено фінансові порушення на загальну суму 142,2 тис. грн., з яких 55,1 % складають порушення в організації діяльності територіальних управлінь, які не призвели до матеріальних збитків, та 44,9% – недоотриманні фінансові ресурси. За результатами вжито заходи щодо усунення виявлених фінансових порушень у повному обсязі.

Кадрове забезпечення та  адміністративно-господарська  діяльність

При граничній чисельності працівників органів Фонду в області
835 осіб, фактично працює 756 осіб, з них – 730 державних службовців. Укомплектованість посад на 01.09.2016 становить 90,5 %, 659 осіб, або  90,3 % загальної чисельності державних службовців, мають повну вищу освіту. Фахову економічну освіту мають 75,3 % працюючих, юридичну –
7,4 %. Більш ніж 54 % державних службовців (394 особи) працюють в органах Пенсійного фонду більше 10 років.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.12.2015    № 1055 “Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України” реорганізовано 13 управлінь, створено 4 об’єднаних управління, що дало можливість заощадити до кінця року 1,7 млн. грн.

Завдяки оптимізації робочих процесів досягнуто скорочення видатків на придбання паперу та марок на 17,9 %, на ремонт комп’ютерної техніки та заправку картриджів на 45,0 %, на експлуатаційні послуги на 25,2 %, в т.ч. на оплату послуг з прибирання на 31,9 % тощо.

За рахунок зменшення орендованих площ на 447,7 кв. м. економія коштів на оренду приміщень склала  8 %, на страхування будівель – 15,5 % в порівнянні з відповідним періодом минулого року.

Впровадження енергоощадних заходів та забезпечення контролю за лімітами споживання дали змогу забезпечити скорочення обсягів споживання енергоносіїв у поточному році: води – на 5,1 %, електроенергії – на 7,0 %,  газу – на 9,1 % в порівнянні з відповідним періодом минулого року.           

Правління відзначає досвід роботи органів Фонду в області щодо залучення резервів надходження коштів за рахунок детінізації ринку праці.

Враховуючи вищенаведене правління Пенсійного фонду України

ПОСТАНОВЛЯЄ:

  1. Звіт начальника головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області Лазарєвої З. Т. про стан виконання органами Фонду в області покладених на них завдань взяти до відома.
  2. Визнати роботу органів Пенсійного фонду України в області такою, що відповідає основним пріоритетам діяльності та завданням, визначеним планом роботи Пенсійного фонду України на 2016 рік.
  3. Департаменту платежів до пенсійної системи та захисту прав застрахованих осіб (Хоменко С. П.)  проаналізувати досвід роботи головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області щодо залучення резервів надходження коштів до бюджету за рахунок детінізації ринку праці та, за необхідності, поширити його на інші регіони.
  4. Директору департаменту пенсійного забезпечення Ковпашко І. В. проаналізувати досвід головного управління в Херсонській області щодо роботи з майбутніми пенсіонерами, внести пропозиції щодо його врахування при запровадженні централізованої підсистеми “Призначення та виплата пенсій” Інтегрованої комплексної інформаційної системи Пенсійного фонду України.
  5. Начальнику головного управління Пенсійного фонду України в Херсонській області Лазарєвій З. Т.:

5.1. Продовжити співпрацю з місцевими органами виконавчої влади, територіальними органами Державної фіскальної служби України та Державної служби України з питань праці щодо реалізації заходів, спрямованих на детінізацію  ринку праці в області.

5.2. Забезпечити співпрацю з арбітражними керуючими, структурним підрозділом з питань банкрутства Головного територіального управління юстиції у Херсонській області щодо погашення заборгованості підприємствами, на яких поширюються процедури, визначені Законом України  “Про відновлення платоспроможності боржника, або визнання його банкрутом”, з метою завершення ліквідаційних процедур.

5.3. Заслухати звіти начальників управлінь Пенсійного фонду України в м. Нова Каховка та Іванівського об’єднаного управління про результати проведеної роботи по наповненню бюджету та зменшенню заборгованості по платежах  на засіданні колегії при начальнику головного управління в жовтні 2016 року.

  1. Контроль за виконанням постанови покласти на заступника Голови правління В. Г. Машкіна.

Голова правління                                                                             О. Зарудний

background Layer 1