Пропустити навігацію

Постанова Пенсійного фонду України № 3-1 від 24.02.2017 про підсумки роботи у 2016 році щодо виконання бюджету та завдань, покладених на органи Пенсійного фонду України

Tryzub1

Правління Пенсійного фонду України

П О С Т А Н О В А

24.02.2017                                        м. Київ                                      № 3-1

Про підсумки роботи у 2016 році

щодо виконання  бюджету та завдань,

покладених на органи  Пенсійного

фонду України

Заслухавши доповідь Голови правління Пенсійного фонду України  Зарудного О. Б. та розглянувши інформаційні матеріали про підсумки роботи у 2016 році щодо виконання  бюджету та завдань, покладених на органи Пенсійного фонду України, правління Пенсійного фонду України відмічає.

Робота органів Пенсійного фонду України у 2016 році була спрямована на реалізацію плану роботи, розробленого відповідно до Програми діяльності Кабінету Міністрів України, схваленої постановою Верховної Ради України від 14 квітня 2016 року № 1099-­VIII, Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 вересня 2016 року № 672, інших нормативно-правових актів в сфері пенсійного забезпечення.

У 2016 році Пенсійним фондом забезпечено виплату пенсій 12 млн. громадян, призначено 397,5 тис. нових  пенсій, виплачено 494,4 тис. допомог на поховання пенсіонерів.

Двічі протягом року проведено підвищення розміру пенсій. Пенсія збільшилась у понад 8 млн. пенсіонерів. Мінімальна пенсія за віком зросла на 16 %, середня пенсійна виплата – на 7,6 %.

За результатами виконання бюджету у 2016 році за рахунок економії видатків на 13,5 млрд. грн. та перевиконання плану власних надходжень на                1,7 млрд. грн. склався додатковий ресурс коштів у сумі 15,2 млрд. грн., за рахунок яких вперше за останні  9 років не залучалася позика з Єдиного казначейського рахунку та зменшено залишок неповернутих позик попередніх років на 2,4 млрд. грн. Без залучення додаткових коштів державного бюджету у грудні 2016 року здійснено авансову виплату пенсій січня 2017 року на суму 10,4 млрд. грн.

Власні надходження Пенсійного фонду внаслідок зменшення ставки єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та зміни пропорцій його перерозподілу зменшилися у 2016 році на 58,2 млрд. грн., а загальні втрати Пенсійного фонду від цього у 2016 році склали 96,4 млрд. грн.

У минулому році погашено заборгованість з обов’язкових платежів до Пенсійного фонду на суму 900 млн. грн. Разом з тим, загальна сума  заборгованості з платежів, призначених для соціальних виплат, зросла на            1,6 млрд. грн. до 18,9 млрд. грн.

Верифікація пенсійних виплат, проведена у 2016 році Міністерством фінансів України та Державною аудиторською службою України, підтвердила відсутність масових і системних порушень при здійсненні пенсійних виплат.

Чисельність пенсіонерів, які отримують виплати через банки, на 38 % перевищила чисельність одержувачів пенсійних виплат через виплатні об’єкти поштового зв’язку.

Розрахунково, ефективність оптимізації адміністративних видатків внаслідок змін у структурі та чисельності органів Пенсійного фонду України оцінюється у 477,8 млн. грн., а у 2017 очікується на рівні 585,5 млн. грн.

В результаті проведених контрольних заходів органами Пенсійного фонду  виявлено порушень на загальну суму 20,4 млн. грн., усунуто – на суму                    16,3 млн. грн.

За результатами аудиторських досліджень видано 205 управлінських рішень, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 7 посадових осіб.

У 2016 році затверджено та реалізовано Програму Пенсійного фонду України щодо впровадження антикорупційних заходів.

Впроваджено закупівлю товарів, робіт і послуг для потреб органів Пенсійного фонду України через електронну систему публічних закупівель.

Розпочато створення єдиної консолідованої бази даних про одержувачів пенсійних виплат та впровадження електронних пенсійних справ.

Розширено можливості дистанційного обслуговування громадян через                 веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Запроваджено обслуговування громадян з питань призначення пенсій незалежно від місця їх проживання (реєстрації), а також з метою наближення місць обслуговування до одержувачів послуг органами Фонду ініційовано облаштування робочих місць з визначеним переліком послуг, які можуть надаватись в об’єднаних територіальних громадах.

Для внутрішньо переміщених осіб впроваджено електронні пенсійні посвідчення, які одночасно є банківською платіжною карткою.

Модернізовано реєстр застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, в якому на всіх застрахованих осіб та одержувачів пенсійних виплат сформовано індивідуальні електронні картки,  де містяться дані про трудові відносини, стаж, заробітну плату, сплату страхових внесків, пенсійні виплати та виплати за іншими видами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Розпочато впровадження електронного обігу пенсійної документації, зокрема, відомостей на виплату пенсій через банки.

Вперше в органах Пенсійного фонду всіх рівнів створено атестовану комплексну систему захисту інформації, здійснено оновлення парку комп’ютерної техніки.

У 2016 році представлено інтереси Пенсійного фонду в 42,5 тис. судових справах. В судовому порядку стягнуто 367,8 млн. грн. Безпосередньо або за участю Пенсійного фонду розроблено 34 проекти нормативно-правових актів, з яких прийнято 31.

У зв’язку з проведенням оптимізації структури органів Пенсійного фонду,  кількість його територіальних управлінь (із збереженням мережі пунктів обслуговування) скорочується вдвічі, а штатна чисельність працівників зменшується на 17,8 %.

У 2016 році понад третина працівників органів Пенсійного фонду підвищила свою кваліфікацію.

Враховуючи вищенаведене правління Пенсійного фонду України

ПОСТАНОВЛЯЄ:

  1. Результати роботи органів Пенсійного фонду України у 2016 році щодо виконання бюджету Фонду та завдань, покладених на органи Пенсійного фонду України вважати такими, що відповідають Програмі діяльності Кабінету Міністрів України, схваленій постановою Верховної Ради України від 14 квітня 2016 року № 1099-­VIII, Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року, схваленій розпорядженням Кабінету Міністрів України від 14 вересня 2016 року № 672, та іншим вимогам щодо реалізації державної політики в сфері пенсійного забезпечення.
  2. Заступникам Голови правління, керівникам структурних підрозділів центрального апарату та територіальних органів Пенсійного фонду України забезпечити виконання завдань, визначених основними пріоритетами та планом роботи Пенсійного фонду України на 2017 рік.
  3. Підтримати пропозиції головних управлінь Пенсійного фонду України в областях щодо переліку об’єднаних територіальних громад, де будуть надаватися послуги органами Пенсійного фонду на робочих місцях, створених в цих громадах (додається).
  4. Департаменту пенсійного забезпечення (Ковпашко І. В.) у строк до 1 липня 2017 року за результатами консультацій з громадськістю щодо механізму послуг органів Пенсійного фонду України в об’єднаних територіальних громадах внести на розгляд правління пропозиції щодо змін у порядку обслуговування осіб, які звертаються до органів Пенсійного фонду України.
  5. Фінансово-економічному департаменту (Король Т. І.) провести комплексну оцінку причин зниження надходжень від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внести пропозиції щодо заходів для усунення цих причин, у тому числі шляхом внесення змін до нормативно-правових актів.
  6. Начальникам головних управлінь Пенсійного фонду України в областях та місті Києві:

6.1. Завершити формування бюджетів головних управлінь та подати їх на затвердження Голові правління.

6.2. В строк до 1 липня 2017 року здійснити інвентаризацію повноти охоплення заходами стягнення заборгованості із страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування та інших платежів, забезпечити застосування таких заходів в повному обсязі.

6.3. Переглянути організацію внутрішнього контролю за повнотою та своєчасністю застосування заходів впливу у разі встановлення порушень законодавства про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, вжити заходів щодо підвищення ефективності цієї роботи.

  1. Департаменту персоналу та адміністративного забезпечення (Усачова Т. М.) оприлюднити звіт про підсумки роботи Пенсійного фонду України у 2016 році в засобах масової інформації та покласти його в основу при підготовці публічного звіту Голови правління згідно з статтею 45 Закону України “Про державну службу”.
  2. Контроль за виконанням постанови покласти на заступників Голови правління відповідно до розподілу обов’язків.

Голова правління                                                              О. Зарудний

 

 

background Layer 1