Пропустити навігацію

Постанова Пенсійного фонду України № 3-2 від 24.02.2017 про роботу органів Пенсійного фонду України щодо виявлення ознак використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю

Tryzub1

Правління Пенсійного фонду України

П О С Т А Н О В А

24.02.2017                                       м. Київ                                      № 3-2

 

Заслухавши інформацію першого заступника Голови правління Пенсійного фонду України Шамбіра М. І. про роботу органів Пенсійного фонду України щодо виявлення ознак використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю, правління Пенсійного фонду України відмічає.

Пенсійним фондом разом з Державною службою України з питань праці, Державною фіскальною службою України реалізуються спільні заходи, спрямовані на виявлення праці неоформлених працівників відповідно до плану координації таких дій, затвердженого у квітні 2016 року.

У 2016 році за матеріалами моніторингу відомостей реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі – реєстр застрахованих осіб), надано інформацію:

– органам Державної служби України з питань праці – по
190,6 тис. страхувальників, в яких працює 1270 тис. застрахованих осіб, які порушують законодавство про працю. За результатами роботи виявлені порушення у 2,6 тис. страхувальників по 54,2 тис. застрахованих особах;

– органам Державної фіскальної служби України – по 70,8 тис. страхувальників, в яких працює 179,3 тис. застрахованих осіб. В результаті чого підтверджено порушення вимог законодавства у 3,4 тис. страхувальників по           9,4 тис. застрахованих особах та донараховано єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування  (далі – єдиний внесок) у сумі 3,5 млн. грн.

Місцеві органи виконавчої влади повідомлено про 313,8 тис. суб’єктів, які здійснюють нарахування заробітної плати застрахованим особам на рівні або менше розміру мінімальної заробітної плати, встановленого законом на місяць, з яких 25,9 тис. заслухано на комісіях з питань легалізації заробітної плати та зайнятості населення.

Соціальні партнери інформовані про 228,4 тис. суб’єктів, які виплачують заробітну плату на рівні або менше мінімальної, з метою розв’язання ситуації проведено 3,4 тис. спільних нарад та інших заходів за участю керівників та власників суб’єктів господарювання.

За результатами проведеної роботи у 2016 році легалізовано                    193,8 тис. робочих місць, в результаті чого мобілізовано 159,6 млн. грн. єдиного внеску.

Слід відмітити досвід роботи Херсонської та Запорізької областей щодо проведення заходів “Урожай” у фермерських господарствах, а також курортних зонах, що сприяло легалізації 14,7 тис. робочих місць та 7,5 млн. грн. додаткових надходжень єдиного внеску у Запорізькій області та 13,2 тис. робочих місць та 6,5 млн. грн. додаткових надходжень єдиного внеску у Херсонській області.

Питання визначення та реагування на виявлені ознаки тінізації зайнятості та заробітної плати є одним із пріоритетних напрямів реалізації затвердженої у 2016 році Стратегії модернізації та розвитку Пенсійного фонду України на період до 2020 року.

На виконання Закону України від 06 грудня 2016 року № 1774-VIII “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” розроблено проект постанови правління Пенсійного фонду України “Про Порядок обміну інформацією щодо виявлення ознак використання праці неоформлених працівників та порушення законодавства про працю”, який погоджено Міністерством соціальної політики України, Державною службою України з питань праці, Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні та  знаходиться на погодженні в Державній фіскальній службі України та Спільному представницькому органі сторони роботодавців на національному рівні.

Пенсійний фонд бере активну участь у роботі з питань забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати. Запроваджено здійснення моніторингу відомостей реєстру застрахованих осіб, що містять ознаки використання праці неоформлених працівників та порушення законодавства про працю. Наказом Пенсійного фонду України від 25 січня 2017 року № 13 затверджено план організації обміну інформацією про такі відомості та методичні рекомендації щодо організації цієї роботи.

За даними реєстру застрахованих осіб загальна кількість застрахованих осіб у  грудні 2016  року складала 12,8 млн. осіб, із 10,1 млн. найманих працівників майже 1,2 млн. осіб отримували заробітну плату на рівні або менше мінімальної (1600 грн.), з них близько 0,2 млн. осіб – працівники бюджетної сфери.

4,1 млн. застрахованим особам нараховано заробітну плату до 3200 грн., у тому числі з числа працівників бюджетної сфери – 1,1 млн. осіб.

У 2016 році зупинено зменшення середньооблікової чисельності штатних працівників, яке спостерігалося протягом 2015 року. На 01.01.2017 цей показник складав 9,6 млн. осіб.

42,2 тис. страхувальників використовували працю 343,4 тис. осіб, які виконували роботи (надавали послуги) за цивільно-правовими договорами,   (9,2 % зайнятих осіб у таких страхувальників). Із загальної кількості зазначених застрахованих осіб 35,8 тис. виконували роботи (надавали послуги) за цивільно-правовими договорами (10,4 %) у бюджетних установах.

104,5 тис. страхувальників подали відомості про 651,6 тис. застрахованих осіб, які працювали “неповний робочий час” (12,5 % їх штатної чисельності працівників), із них – 197,1 тис. осіб (30,2 %) у бюджетних установах.

З 1 січня 2017 року фізичні особи-підприємці, які перебувають на загальній системі оподаткування, зобов’язані сплачувати єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску за кожен місяць, незалежно від отримання доходу.

У грудні 2016 року за даними Державної фіскальної служби України припинили підприємницьку діяльність більше 142 тис. осіб або майже 10 % тих, що обліковувались в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Із них 107,6 тис. осіб або 75,6 % – особи, які не сплачували єдиний внесок, та 42,0 тис. осіб або 29,5 % – які мають інше місце роботи.

У січні 2017 року припинили підприємницьку діяльність 152,6 тис. осіб, з яких не сплачували єдиний внесок  118,2 тис. осіб. (77,5 %) та 41,0 тис. осіб, які мають інше місце роботи.

Разом з тим, у грудні 2016 року та січні 2017 року взято на облік як платників єдиного внеску, відповідно, 9,6 тис. та 22,6 тис. фізичних осіб –підприємців.

Враховуючи вищенаведене правління Пенсійного фонду

 

ПОСТАНОВЛЯЄ:

 

  1. Інформацію першого заступника Голови правління Пенсійного фонду України Шамбіра М. І. про роботу органів Пенсійного фонду України щодо виявлення ознак порушень законодавства про працю взяти до відома.
  2. Першому заступнику Голови правління Шамбіру М. І., директору фінансово-економічного департаменту Король Т. І. надавати підвідомчим органам методичну допомогу з питань здійснення моніторингу відомостей реєстру застрахованих осіб, що містять ознаки використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю.
  3. Директору фінансово-економічного департаменту Король Т. І. прискорити узгоджувальні процедури проекту постанови правління Пенсійного фонду України “Про Порядок обміну інформацією про відомості, що містять ознаки використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю”.
  4. Директору департаменту інформаційних систем та електронних реєстрів Малецькому О. М. в строк до 1 квітня 2017 року організувати модернізацію програмного забезпечення для інформаційної взаємодії про відомості, що містять ознаки використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю.
  5. Начальникам головних управлінь Пенсійного фонду України в областях та місті Києві в строк до 1 квітня 2017 року надати фінансово-економічному департаменту пропозиції по удосконаленню роботи органів Пенсійного фонду України щодо виявлення ознак використання праці неоформлених працівників та порушень законодавства про працю.

Голова правління                                                                    О. Зарудний

background Layer 1